Évente 5 ezer magyar hal bele, pedig 10 év alatt alakul ki a betegség: a vastagbélrák megelőzhető lenne

A vastagbélrák lassan alakul ki, és jó eséllyel megelőzhető, így egy szűrővizsgálat életet menthet.

Vastagbélrák tünetei, megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy ötezer ember hal bele a betegségbe - mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán. Pedig a betegség a legjobban megelőzhető ráktípusok közé tartozik.

Az orvos elmondása szerint a vastagbélrák kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak. A betegség nem váratlanul, hanem átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, ha pedig időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat.

A vastagbélrák tünetei

A rémisztő statisztikák oka, hogy sok esetben úgy kerül a páciens az orvos elé, hogy a rák már távolabbi áttéteket képzett, pedig a betegség számos tünete már a kezdeti fázisban megfigyelhető. Ezek többsége általános emésztőrendszeri panasz, ami akár mást is jelezhet, mégis fontos komolyan venni, és kivizsgáltatni az okokat.

A vastagbélrák tünete is lehet az állandó puffadás, a szokatlan hasi fájdalom, valamint a székelési rend megváltozása: akár hasmenés, akár székrekedés is előfordulhat. Erős étvágytalanság, fogyás, éjszakai izzadás is felléphet, ami miatt gasztroenterológus szakemberhez kell fordulni.

A szűrővizsgálat lépései

Aggodalomra ilyenkor még tényleg semmi ok, amennyiben a tünetek fellépnek, a háttérben álló okok megvizsgálásához az első lépés egy egyszerű székletvizsgálat, amivel a laborban az emésztett vér jelenlétét nézik meg a székletben. 

A pozitív leletnek még több oka lehet, akár gyomorfekély vagy gyulladásos bélbetegség is, de a rákgyanú miatt minél előbb, de legkésőbb egy hónapon belül vastagbéltükrözés, azaz kolonoszkópia szükséges. Minden egyes hónap rontja a kezelés sikerességének esélyét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vastagbélrák a legeredményesebben szűrhető és megelőzhető ráktípus, hiszen az esetek többségében először csak polipok formájában jelenik meg a szervezetben, melyek rutineljárással, kolonoszkópiával eltávolíthatók akár bódításban vagy altatásban is.

A vastagbéltükrözés 10-től 40 percig tarthat attól is függően, szükség van-e adott esetben beavatkozásra, például egy polip eltávolítására. Előkészületet viszont igényel: a bél teljes kitisztítása érdekében rostszegény étrendre, hashajtásra és bő folyadékpótlásra, közvetlenül előtte pedig beöntésre lehet szükség. A leleteket azonnal, szövettani vizsgálat esetén néhány héten belül kézhez kapja a páciens.

Ingyenes vastag- és végbélszűrés

Az ősztől induló ingyenes vastag- és végbélszűrési program, amiről korábban mi is hírt adtunk, életmentő jelentőségű lehet. Mivel a puffadás, a székrekedés vagy a hasi görcsök olyan általános panaszok, melyekkel sokan nem is fordulnak orvoshoz, az ingyenes szűrővizsgálatról szóló meghívólevél jó emlékeztető lehet minden ötven és hetven év közötti számára. A szűrés itt is két lépcsőben történik majd: először székletmintát kell küldeni a laboratóriumba, majd csak pozitív eredmény esetén hívják be az embert kolonoszkópiás vizsgálatra.

A rák 8 nagyon korai tünete, amire nem is gondolnál

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük