3 árulkodó jel, ami porckorongsérvre utalhat: nem mindegy, mikor erősödik a hátfájás

Nem minden hát- és derékfájás mögött áll porckorongsérv, de vannak tünetek, melyek egyértelműen utalnak a fájdalmas sérv meglétére.

hátfájás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy idősödik az ember, a porckorongok víztartalma mindenképpen csökkenni kezd, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, hirtelen, nagy terhelés, valamint a mozgásszegény, ülő életmód hatására a porckorongban lévő anyag elvándorolhat, a gyűrű kiszakadhat, és kialakulhat a porckorongsérv. Ugyanakkor nem minden hát- és derékfájás jelenti azt, hogy a háttérben gerincsérv, porckorongsérv áll. 

Az ülőmunka miatt rengeteg ember megtapasztalja a hát- és derékfájás kínzó érzését, és sokan azonnal porckorongsérvre gyanakodnak. Honnan lehet sejteni, hogy valóban porckorongprobléma okozza a tüneteket? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa három árulkodó jelről beszélt, amelyek esetén feltétlenül szükséges a kivizsgálás. 

Ülés közbeni fájdalom

Az ülés olyan testhelyzet, ami jelentős nyomást gyakorol a hát deréki szakaszára. Ha porckorongsérv áll fenn, a porcon belüli nyomásnövekedés miatt egyre jobban kitüremkedhet a sérv, ami súlyosbítja a derékfájdalmat ülés közben.

Lábba sugárzó fájdalom

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak.

GettyImages-705008777
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Azoknak az isiásszal küzdő betegeknek, akiknek a kisugárzó lábfájdalma köhögésre erősödik, valószínűleg porckorongsérv okozza a panaszait. Az isiász ugyanis az ülőideg irritációja vagy nyomás alá helyeződése miatt alakul ki, a porckorongsérv pedig szintén nyomhatja az ülőideget. Tehát mindenképpen kivizsgálást igényel, ha valaki a fájdalmon kívül zsibbadást érez a derekában, egyik vagy mindkét lába fáj, komoly esetben esetleg vizelettartási nehézségei is jelentkeznek.  

Bizonyos mozdulatok kapcsán felerősödő fájdalom

Porckorongsérvre utalhat, ha az alábbi tevékenységek kapcsán fokozódik a fájdalom:

  • előrehajlás, lehajlás,
  • nehéz tárgy emelése,
  • tárgyak tolása vagy húzása,
  • köhögés, tüsszentés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem feltétlenül csak a műtét segíthet

- A porckorongsérv egyértelműen csak képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálható. Csak ennek birtokában építhetünk fel egy hatékony kezelési tervet, amely enyhébb esetekben pihenést, gyógyszeres kezelést jelent. Műtétre - a félelmekkel ellentétben - csak ritkán kerül sor, főként, ha érzészavar, izomgyengülés, inkontinencia alakul ki, illetve ha a heves fájdalmak a konzervatív kezelésekkel sem enyhülnek - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

GettyImages-1290148416
Fotó: Albina Gavrilovic / Getty Images Hungary

- A helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció a leggyorsabban bevethető és hatékony módszer a fájdalomcsillapításban, kifejezetten alkalmas arra, hogy a legsúlyosabb fájdalmakon túl legyen a páciens. Hosszú távon pedig olyan hatékony eljárások közül választhatunk - a neurológiai konzílium eredményével összhangban -, mint a lágylézerkezelés, az orvosikollagén-injekciókúra, a lökéshullám-terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra és a fizikoterápiás kezelések. A cél mindenképpen az, hogy a beteg a lehető legkíméletesebben, belátható időn belül újra aktív lehessen, és a személyre szabott gyógytornával, mozgásprogrammal visszaszerezhesse a mozgás szabadságát, megelőzhesse az állapotromlást.

Milyen pózban alszol? Mutatjuk, melyik hogyan hat a szervezetedre

Más alvópóz ajánlott a gerincbetegeknek, és megint más például azoknak, akik erősen horkolnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük