A lumbágó valódi jelentése: nem ugyanaz, mint a sima derékfájdalom
Fontos a sokaknál jelentkező fájdalom pontos beazonosítása a mielőbbi hatékony kezelés miatt.

derékfájás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felnőttek négyötöde találkozott már a derékfájdalommal, melyet sokan lumbágóként azonosítanak. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a derékfájás lehetséges okaira és a kezelés széleskörű lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

A gyakori derékfájdalom hátterében többek közt olyan tényezők állnak, mint a kényszertartások, a nem megfelelő munkahelyi körülmények és a késői kezelés. A működésbeli elváltozások és a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong-károsodások és más, tartós problémák.

A derékfájás nem ugyanaz, mint a lumbágó

A derékfájást lumbágónak is szokták nevezni. Ez az a fajta fájdalom, amely nagyon heves, és amelynek kapcsán szinte minden mozdulatnál belenyilall a deréktájba a gyötrő érzés. A lumbágó okai a gerincet mozgató és összetartó izomzat, kötő- és támasztószövetek mikrosérülései, melyek miatt steril gyulladás alakul ki.

Pontosabb okát az esetek nagy részében nem sikerül kideríteni, de az biztos, hogy nincsenek olyan idegrendszeri tünetei, mint például a porckorongsérvnek. Kezelésének célja a fájdalom, az izomfeszülés oldása és a gyulladás csökkentése. A különböző borogatások mellett szteroidinjekció és nem szteroid gyulladásgátlók is beválhatnak.

A derékfájdalom leggyakoribb okai

Izomfeszülés és porckopás

Az egyre erősödő derékfájdalom többnyire izomeredetű. Ha a gerinccsigolyák kimozdulnak a helyes, szimmetrikus állapotukból, a szervezet automatikusan megpróbálja korrigálni ezt. Ilyenkor a csigolyák melletti izomkötegek állandóan azon dolgoznak, hogy görcsös feszítéssel megfelelő pozíciójukban tartsák a csigolyákat. Ez a feszülés pedig viszonylag rövid idő alatt is derékfájáshoz vezet.

A porckopás az ízületeket borító porc elvékonyodása és töredezetté válása, amely lassabban alakul ki. Habár néha nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, és ez lehet a reggeli merevség oka is. A panaszok fokozódnak terhelés után vagy időjárás-változáskor is. 

Ezek a cipők, papucsok és szandálok nem csupán a lábnak ártanak. Kedvezőtlen élettani hatásuk kiterjed a gerincre és a derékra vagy a hátra is. 

Porckorongsérv és isiász

A porckorongsérv ritkább, de a legsúlyosabb derékfájást kiváltó betegségek egyike. Ha a porckorong elveszíti tartását, és kitüremkedik, azaz nyomás alá helyezi a gerincből kilépő idegeket, az komoly fájdalmat okozhat a derékban, ha az ágyéki gerincszakasz érintett.

A derékfájás okozója lehet isiász, vagyis ülőidegzsába is. Ez a gerincsérvnek az a formája, amikor a porckorong az ülőideget nyomja. A farpofákba és az alsó végtagba kisugárzó fájdalom jellemzi, más tünetek kíséretében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Sokféle kezelési alternatíva létezik

Az első lépés a pontos diagnózis felállítása, melyben a fizikális vizsgálat mellett számos képalkotó eljárás is segíthet. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság miatt a legfontosabb a pihentetés, a derék tehermentesítése. Ezt fekvő helyzetben kell megtenni, a lábakat felpolcolva. A fájdalom leggyorsabban helyi célzott injekcióval csökkenthető, melynek szteroidtartalma enyhíti a gyulladást.

Később szóba jöhetnek olyan természetes fájdalomcsillapító módszerek, melyek a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejtik ki a hatásukat. Ilyen lehet a hialuronsav-injekció, az orvosi kollagénterápia, a lökéshullám-kezelés. Különösen fontos ilyenkor a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése, ebben pedig hatalmas segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

Ezt is szeretjük