Irodában dolgozol, és sokat ülsz? Ilyen súlyos betegséghez vezethet
Ez az egyik legfőbb oka a problémának, ami komolyabb következménnyel jár, mint hinnéd.

nagykep?cikkid=169150&kep=faradtsag-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gerincsérv és derékfájdalom esetében a gyulladás kulcsszerepet játszik. A Virginiai Egyetem kutatói speciális képi technológiával mutatták ki, ahogy akut gerincsérvnél a gyulladásos fehérvérsejtek átitatják a sérv területét.

Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája arról tájékoztatott, hogy létezik olyan kezelési mód, mellyel az gerincsérvnél létrejövő masszív gyulladás és derékfájdalom hatékonyan megszüntethető, ugyanakkor legalább ilyen fontos figyelni a megelőzésre is.

A porckorong gyulladásos állapota komoly probléma

A gerinc csigolyákból áll, és szalagok, illetve izmok támasztják alá. A csigolyatestek adják a gerinc stabilitását, míg a közöttük elhelyezkedő porckorongok a rugalmasságát. A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbevevő rostos gyűrűből állnak. A kocsonyás mag víztartalma azonban az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken.

Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, és kiszakad, a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül, és átszakítja a rostos burkot. Ez a porckorongsérv - discus hernia. Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás - prolapsus, protrusio - a diagnózis. Ilyen esetekben a porckorongnak ez a kitüremkedett része ideggyulladást, heves derékfájdalmat, izomgyengeséget, zsibbadást és érzékvesztést okozhat.

Túl sok ülés és kevés mozgás is okozhatja

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés és a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást. Hozzájárul tehát a panaszok kialakulásához a helytelen életmód is, nem beszélve a plusz súlyról és a kevés mozgásról.

A porckorong-elváltozások általában a 40 feletti korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatalabb korban is komoly panaszokat okozhatnak. Előfordul, hogy a fájdalom hirtelen jelentkezik megerőltetés, emelés vagy sérülés hatására, néha azonban fokozatosan, hónapok vagy évek alatt alakul ki.

Sejtkárosodás, gyulladás és fájdalom jelentkezhet

Nemcsak az akut gerincsérvet, de a több napja vagy hete fennálló derékfájdalmat is mindig gyulladás kíséri. A gyulladás egy nagyon összetett, komplex folyamat, amelyet a szövetek sejtjeinek károsodása indít el.

A legfrissebb kutatások szerint gerincsérv, porckorongsérülés esetén azonnal ellepik az érintett területet a fehérvérsejtek. A gyulladás egyik vezető tünete a fájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapításhoz első körben a gyulladás megszüntetése szükséges a szakértő szerint.

Fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés is kell

A gerincsérv és porckorongsérülés kiváltó okainak pontos azonosítása után a következő lépés a hatékony fájdalomcsillapító kezelés. Ennek alapja a gyulladás megszüntetése.

Ehhez ajánlott egy olyan célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapító kezelés, amely egyszerre csökkenti a gyulladást és szünteti meg a fájdalmat. A jól meghatározott és konzekvensen kivitelezett terápia már az első kezelési alkalommal érezhető fájdalomcsillapítást eredményez, amelynek hatása hosszú távon fennmarad.

Ezt is szeretjük