Támogatja az anyagcserét és a hormonrendszert: így vigyél be elég pantoténsavat a szervezetedbe

Ezek az ételek gazdagok pantoténsavban, azaz B5-vitaminban.

A pantoténsav forrásai

A pantoténsav, azaz a B5-vitamin nélkülözhetetlen vitamin az egészségmegőrzés szempontjából, támogatja az anyagcserét, segít az elfogyasztott fehérjék, szénhidrátok és zsírok energiává alakításában, de hozzájárul az ideg-, a hormonrendszer és az emésztőszervek megfelelő működéséhez, a bőr, a haj vagy a szem kifogástalan állapotához.

A vízben oldódó B5-vitamin hiánya fáradsághoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez, alvászavarhoz, bélrendszeri problémákhoz, izomgörcsökhöz, végtagzsibbadáshoz vezet a leggyakrabban. 

A pantoténsav forrásai

A hiány megelőzése és a szervezet egészsége érdekében felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi 6 milligramm pantoténsav bevitele, mely változatos, kiegyensúlyozott étrenddel nagyrészt fedezhető, de a B-komplex-vitaminkészítmények ennek többszörösét is tartalmazhatják, mely indokolt esetben kúraszerűen szedhető.

Korábbi cikkünkben a folsav pótlásának fontosságáról olvashattál, az alábbi néhány élelmiszerrel pedig garantáltan sokat teszel a B5-vitamin pótlása érdekében is.

A gombák remek forrásai a B5-vitaminnak, különösen gazdagon tartalmazza a shiitake gomba: 100 grammban 3,6 milligramm van. D-vitamin-tartalma is jelentős. Egy ízletes ázsiai levesbe jól illik.
Fotó: joannatkaczuk / Getty Images Hungary
Az édesburgonya kiváló forrása a pantoténsav, 1,1 milligrammot tartalmaz 100 grammonként. Emellett karotint, káliumot és E-vitamint is bőven tartalmaz. Töltve, kis fetával tálalva is nagyon finom.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
A brokkoli 100 grammonként nagyjából 0,6 milligramm pantoténsavat tartalmaz. Akár nyersen, salátába téve, akár tepsiben sütve is ínycsiklandó, egy kis szezámmag, lime-lé és chili még izgalmasabbá teszi az ízeket.
Fotó: Oksana Shyriaieva / Getty Images Hungary
A diófélék rágcsálása több okból is előnyös: bőven tartalmaznak magnéziumot, E-vitamint, kalciumot, káliumot, de B-vitaminokat, így pantoténsavat is. A dióban 0,6 milligramm van 100 grammonként.
Fotó: La Bicicleta Vermella / Getty Images Hungary
A csicseriborsó méltán örvend egyre nagyobb népszerűségnek, magas a fehérje- és vitamintartalma, pantoténsavból is 1,6 milligramm bevihető vele 100 grammonként. A hummusz mellett remek alapja a fűszeres currynek is.
Fotó: Ad077 / Getty Images Hungary
A tojás kiemelkedő forrása a vitaminoknak, szinte minden, a szervezet számára hasznos tápanyagot tartalmaz, így B-vitaminokat is. Egy közepes keményre főtt tojásban 0,7 milligramm pantoténsav is van.
Fotó: ToscaWhi / Getty Images Hungary
A zabpehely gazdag rostban, B-vitaminokban, mangánban, szelénben is. Pantoténsavból 100 grammonként 0,4 milligrammot tartalmaz. Egy reggeli zabkása mindig jó ötlet, főleg antioxidánsokkal teli bogyós gyümölcsökkel.
Fotó: Rocky89 / Getty Images Hungary
A lencse is remek forrása a rostnak, a vasnak, a réznek, a mangánnak és a B-vitaminoknak, pantoténsavból 0,64 milligramm van benne 100 grammonként. Egy ízletes dahl is készülhet belőle.
Fotó: Rocky89 / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

9 húsmentes B-vitamin-forrás: finomak, és könnyen felszívódnak

Bár a húsban van a legtöbb B-vitamin, nélküle sem lehetetlen pótolni a szükségletet.

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük