8 paleokenyér-recept: gluténmentesek és nagyon finomak

Ezek a paleokenyér-receptek diétázóknak és ételérzékenyeknek egyaránt ideálisak.

Paleo kenyér recept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden fogyókúra egyik legnehezebb része lemondani a kenyérről, pedig a szénhidrátcsökkentés nemcsak akkor elengedhetetlen, ha a paleolit étrendet követed, de a legtöbb diétának fontos eleme. Azonban ma már számos alternatíva létezik, amire le lehet cserélni a kenyeret, így se a diétázóknak, se a gluténérzékenyeknek nem kell lemondaniuk a finom ízekről!

Sokan gondolják azt az otthoni kenyérkészítésről, hogy macerás és bonyolult, ezért nem is látnak neki, a boltban pedig még mindig kicsi a választék azok között a kenyerek között, amiket szénhidrátszegény diéta mellett is nyugodtan fogyaszthatsz.

Paleo kenyerek házilag

Az alábbi felsorolásban csupa olyan kenyeret mutatunk, amelyek elkészítése egyszerű, íze isteni, és nyugodtan eheted akkor is, ha paleolit étrendet követsz, gluténérzékeny vagy, vagy egyszerűen csak próbálod visszafogni a szénhidrátfogyasztásodat. Ezután egyetlen dologra kell csak vigyázni, hogy ne egyél belőlük túl sokat, mert annyira finomak, hogy nehéz lesz megállni.

A kókuszlisztből készült kenyérhez szükséged lesz: 100 gramm kókuszlisztre, 65 gramm tápiókalisztre, 6 tojásra, 115 gramm vajra, kis sztíviára, 1 evőkanál almaecetre és 1 teáskanál sütőporra. Elkészítés: 180 fokra melegítsd elő a sütőt, és készítsd elő a sütőformát. Egy tálban keverd össze a száraz összetevőket. Az egész tojásokat egy külön edényben kézi habverővel verd habosra. Lassan forgasd bele a vajat, az ecetet és az édesítőt, aztán a folyékony és száraz hozzávalókat keverd össze. Végül tedd a masszát a formába, és süsd 30 percig.
A csokis-cukkinis kenyér hozzávalói: 230 gramm mandulavaj egy kis sztíviával és 1-2 teáskanál kakaóporral összekeverve, 1 közepes cukkini lereszelve, jól kinyomkodva, 2 nagy tojás, fél kanál sütőpor, 1 csipet só, 1 teáskanál almaecet, 1 evőkanál vanília és a végén ízlés szerint még édesítő. Elkészítés: melegítsd elő a sütőt 200 fokra, keverd össze az összetevőket egy kézi mixerrel, de csak a végén add hozzá az ecetet és a sütőport. Majd csak ezután a cukkinit. A masszát töltsd kenyérformába. Süsd 23-28 percig.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
Mandula- és kókuszkenyér hozzávalók: 180 gramm mandulaliszt, 30 gramm lenmagliszt, 2 evőkanál kókuszliszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 5 nagy tojás, 60 milliliter kókuszolaj, 1 teáskanál almaecet, sztívia ízlés szerint. Elkészítés: melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze külön tálban a száraz összetevőket és a folyadékokat, majd forgasd össze. Öntsd az elegyet sütőformába, süsd 40 percig.
A tökös kenyér hozzávalói: 3 tojás, 120 gramm tökpüré, 80 milliliter zsíros kókusztej, 1 teáskanál vanília aroma, 220 gramm mandulaliszt, 30 gramm tápiókaliszt, 1 evőkanál kókuszliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál tökös pite fűszerkeverék, 1/2 teáskanál fahéj, 1 csipet só, ízlés szerint sztívia. Elkészítés: melegítsd elő 180 fokra a sütőt. Keverd össze külön tálban a száraz összetevőket és a folyadékokat, majd forgasd össze. Öntsd az elegyet sütőformába, süsd egy óráig. Magvakkal, aszalt gyümölcsökkel teheted gazdagabbá.
A felhőkenyér hozzávalói: 3 tojás, egy késhegynyi sütőpor, 3 evőkanál majonéz. Elkészítés: 150 fokra melegítsd elő a sütőt. egy tálban verd fel a tojásfehérjét a sütőporral, egy másikban keverd össze a sárgáját a majonézzel, majd finoman forgasd össze a kettőt. Körformákat önts belőle egy tepsire, és süsd ki 30 perc alatt.
A banános-diós kenyér hozzávalói: 2 érett banán, 60 gramm kókuszliszt, 60 gramm mandulaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 3 evőkanál, kókuszolaj, 1/4 csésze dió, 0,5 deciliter almalé, ízlés szerint sztívia. Elkészítés: melegítsd elő a sütőt 180 fokra, törd össze villával a banánokat. Egy külön tálban keverd össze a száraz összetevőket és a folyadékokat. Forgasd össze őket, majd add hozzá a diót. Töltsd formába, és süsd 40-50 percig!
A karfiolos lapos kenyér hozzávalói: 2 csésze rizs nagyságúra szaggatott nyers karfiol, 4 tojás, 130 gramm mandulaliszt, 3 teáskanál kurkuma, 1/2 teáskanál só. Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, az összetevőket jól keverd össze, ezután vagy készíts belőle sütőpapírra nyolc egyenletes kört, vagy egyengesd el egy tepsi alján. Süsd 30 percig!
Áfonyás-narancsos kenyér hozzávalói: 85 gramm kókuszliszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 6 tojás, 80 gramm olvasztott kókuszolaj, 1/2 teáskanál vanília aroma, 1/2 deci frissen facsart narancslé, 1 narancs lereszelt héja, 1 csésze friss áfonya, 1 csipet só, kardamom, fahéj, sztívia ízlés szerint. Elkészítés: melegítsd elő a sütőt 180 fokra, keverd össze külön a száraz hozzávalókat és a folyadékokat, majd forgasd össze őket, végül tedd az elegybe az áfonyát és a narancshéjat. A masszát tedd sütőformába, és süsd 45-50 percig.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük