Ez a legveszélyesebb stresszforrás az életedben

Őszintén meglepődsz majd

Egy amerikai kutatás szerint nem onnan ér stressz, ahonnan várnád.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alapvetően egyénfüggő, hogy valaki élete mely részére tekint legkomolyabb feszültségforrásként, de ha stresszről van szó, a legtöbb embernek elsősorban a munkahelyi környezet ugrik be.

Ezért is érdekes a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatása, amelynek eredménye azt mutatja, hogy az emberek - különösen a nők - kortizolszintje magasabb otthon, mint a munkahelyen.

A kortizol szerepe stresszhelyzetben

A kortizol - köznapi néven stresszhormon - egy, a mellékvesekéreg által termelt hormon, amelynek fontos szerepe a vérnyomás fenntartásában, az anyagcsere és az immunfunkciók szabályozásában, a testen belül kialakult gyulladások csökkentésében.

A kortizol szintje reggel, ébredés után kezd emelkedni a szervezetben, és termelése stresszhelyzetben tovább fokozódik.

Ez a hormon létfontosságú ahhoz, hogy túléld és megoldd a nap során felmerülő kisebb-nagyobb stresszhelyzeteket. Ha azonban a mérhető szintje hosszú időn át magas marad, megnehezíti a teherbeesést - mivel a kortizol akadályozza a progeszteron sejtbe jutását, ami egyenes út az ösztrogéndominanciához -, fokozza a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, illetve sok egyéb betegséghez ad alapot.

A tiéd a legnyugisabb munka, ha ezt csinálod: íme, a 2015-ös lista!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A nők stresszesebbek otthon?

A Penn State összesen 122 ember kortizolszintjét mérte munkaidőben, illetve azon túl. Mind a nők, mind a férfiak esetében magasabb stressz-szintet mutattak ki otthoni környezetben. Azonban a férfiakéval összehasonlítva a nőké még magasabbnak bizonyult. Nehezen magyarázható, hogy a munkahelyi stressz miért bizonyult alacsonyabbnak az otthonihoz képest, de kutatók szerint előfordulhat, hogy az áll a háttérben, hogy a munkahelyen kívül töltött idő nehezebben átlátható, illetve szervezhető.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A háztartás még mindig inkább női feladat

A nők férfiakéhoz képest magasabb kortizolszintjét a kutatók abban látják, hogy a szebbik nemre nagyobb teher hárul az otthoni teendőkben. A napi nyolc-tíz órás munka után még akad mosni- és takarítanivaló, főzés-mosogatás. Hogy a nemek közti munkamegosztás nehezen változik, annak hátterében többek között az olyan kutatási eredmények is állnak, amelyek szerint a párkapcsolatnak, illetve a szexuális életnek nem tesz jót, ha a férfiak házimunkát végeznek.

Ezt is szeretjük