Min múlik, hogy öröklődik-e a stroke? A szakember szerint megelőzhető

A szakember szerint sokat lehet tenni a megelőzés érdekében.

Örökölt stroke
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akiknek családjában korábban már előfordult stroke-eset, azokban felmerülhet a gondolat, vajon ez automatikusan azt jelenti-e, hogy náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ugyanígy vannak ezzel azok is, akik saját maguk estek át szélütésen: őket az a kérdés foglalkoztatja, hogy az ő gyerekeik esetleg nagyobb veszélyben vannak-e. A stroke egy összetett betegség, amelynek kockázatát számos tényező fokozhatja, de a jó hír az, hogy megfelelő életmód és kezelés mellett a betegség kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

A stroke korunk egyik vezető haláloka, és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, amely csak hazánkban mintegy 40 000-50 000 beteget érint évente, és több mint harmaduknál válik végzetessé. A stroke hátterében az esetek több mint 85%-ában az agyat vérrel ellátó ér elzáródása áll, 15% pedig agyvérzés következtében alakul ki.

Min múlik, hogy öröklődik-e a stroke?

A stroke kockázatát különböző egészségügyi faktorok határozzák meg, melyek között befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt szerepelnek. 

Nem befolyásolható tényezők

Az egyik ilyen a családi kórtörténet és genetika. A családtagok közös génekkel, viselkedési mintával, életmóddal és környezettel rendelkeznek, amelyek befolyásolhatják egészségüket és különböző betegségek kialakulásának rizikóját. A stroke kockázata egyes családokban magasabb lehet, mint másokban: akinek valamelyik szülője szélütést kapott, mielőtt betöltötte a 65 éves kort, annak az esélye négyszeresére emelkedik, hogy stroke-ot kapjon, mielőtt eléri ugyanezt a kort. A szélütés esélye még tovább nőhet, ha az öröklődés olyan egészségtelen életmóddal párosul, mint például a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás.

A nem és kor sem befolyásolható tényező. A stroke gyakrabban alakul ki nőknél, és súlyosabb következménnyel jár. A korspecifikus stroke-esetek magasabb arányban fordulnak elő a férfiaknál, de a nők hosszabb várható élettartama és az idősebb korban gyakoribb megbetegedés miatt több nő érintett.

Emellett, ahogy öregszik az ember, az artériák egyre szűkebbé és merevebbé válnak, és nagyobb valószínűséggel záródnak el érelmeszesedésnek köszönhetően, ezáltal tovább növelve egy agyi érkatasztrófa esélyét.

Ha valakinek volt már korábban stroke-ja, ezt sem lehet utólag befolyásolni. Azoknak, akik átestek már stroke-on, nagyobb esélyük van egy újabb szélütésre: négyből egy beteg esetében alakul ki második stroke.

Befolyásolható tényezők

Az egészségi állapot teljes mértékben befolyásolható. A magas vérnyomás a szélütés legnagyobb kockázati tényezője, de az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, szívelégtelenség, pitvarfibrilláció vagy magas koleszterin- és vérzsírszint szintén hajlamosítanak a szélütésre.

Az életmódot is lehet befolyásolni. Ez is nagy hatással van a stroke kockázatára, a dohányzás az elsőszámú megelőzhető kockázati tényező, de ide tartoznak az olyan dolgok, mint a túlsúly, az inaktivitás és az egészségtelen ételek fogyasztása, valamint a túl sok alkohol- és drogfogyasztás is károsíthatja az ereket, ezáltal növeli a vérnyomást és egy szélütés veszélyét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Változtatni azonban sosem késő, számos életmódbeli lépés tehető a stroke megelőzésére. Az étrendben és a testmozgásban végrehajtott változtatások nagyban javíthatják az esélyeket annak ellenére, ha a családban előfordult már korábban szélütés: a stroke-ok akár 80%-a megelőzhető megfelelő kezeléssel és egészséges szokások kialakításával. Érdemes rendszeresen járni orvoshoz, így kerülhető el a legkönnyebben, hogy csak akkor fedezzük fel a stroke-ot, amikor már baj van.

Mindezek mellett a családi kórtörténet ismerete hasznos eszköz az egészségügyi kockázatok előfordulásának csökkentéséhez és a problémák megelőzéséhez, kezeléséhez. Ma már számos terápia létezik a szélütés esélyét növelő betegségek karbantartására, a szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek és műtéti megoldások is segíthetik a kockázat visszaszorítását.

A D-vitamin-hiány duplájára növeli a stroke kockázatát

A D-vitamin rendkívül fontos az egészség megőrzése érdekében, hiánya esetén súlyos betegségek alakulhatnak ki.

A D-vitamin-hiány duplájára növeli a stroke kockázatát: számos betegség oka lehet

A D-vitamin rendkívül fontos az egészség megőrzése érdekében, hiánya esetén súlyos betegségek alakulhatnak ki.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük