4 betű segít a stroke gyors felismerésében: jegyezd meg, életet menthet!

Fontos tisztában lenni a stroke tüneteivel, hiszen a gyors felismerés és segítség akár életet is menthet.

stroke-tünetek2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Stroke-ról (szélütésről, gutaütésről) akkor beszélünk, ha az agy egy részének vérellátása megszűnik vagy csökken, így az agyszövet nem tud oxigénhez és tápanyaghoz jutni. Ilyen esetben az agysejtek percek alatt elpusztulnak. A szélütés ezért sürgős orvosi vészhelyzet, mert minél előbb kap a beteg megfelelő ellátást, annál nagyobb lesz az esélye az életre és minél teljesebb felépülésre.

Mivel ilyenkor valóban minden perc számít, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen azzal az ember, milyen jelekre figyeljen, milyen esetekben gyanakodjon stroke-ra, és mit kell tennie, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztalja. A stroke tünetei nagyon sok esetben mindenféle előjel nélkül jelentkezhetnek, leggyakrabban: zavartság, összeszedetlen beszéd, szédülés, járási nehézség, mozgáskoordinációs problémák, végtag- vagy arczsibbadás (különösen a test egyik oldalán), fejfájás, hányás, ájulás, esetleg csuklás vagy nyelési nehézségek.

A stroke felismerése FAST-módszerrel

Az angolból átvett FAST (a szó jelentése: gyors) betűszóhoz kapcsolódó módszer megismerése és elsajátítása segíthet a stroke felismerésében, így akár életet is menthetsz!

 • F (Face = Arc): stroke esetén gyakori, hogy az arc egyik fele zsibbad, vagy meg is ereszkedik. Ezt tedd: kérd meg az érintettet, hogy próbáljon meg mosolyogni! Tipikus esetben az arc egyik felének elernyedése miatt ez csak félig fog sikerülni.
 • A (Arms = Karok): intő jel, ha az érintett megpróbálja felemelni karjait, de nem sikerül felemelnie, vagy nem tudja megtartani. Ezt tedd: kérd meg az illetőt, hogy emelje a feje fölé mindkét karját!
 • S (Speech = Beszéd): előfordul, hogy a szélütés következtében az ember meg sem tud szólalni, vagy beszéde zavaros, nehezen érthető. Ezt tedd: kérd meg, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot!
 • T (Time = Idő): Ezt tedd: ha a felsorolt tünetek akármelyike jelentkezik, AZONNAL mentőt kell hívni a 104-es telefonszámon vagy a 112-es általános segélyhívón, mivel minden perc számít.
stroke-tünetek3
Fotó: Eugene Mymrin / Getty Images Hungary

A Strokeinfó Alapítvány betegszervezet átültette magyar nyelvre a fenti betűszót - ha ilyen BAKI-t látsz, hívd a mentőket!

 • Beszéd (S= Speech) nehézsége.
 • Arc (F = Face) lekonyulása.
 • Karok (A = Arms) gyengesége.
 • Idő (T = Time): időben hívni a mentőket!

Tévedés azt gondolni, hogy a stroke csak az idős korosztály betegsége, sajnos egyre fiatalabb korban is veszélyeztetett lehet valaki. A gutaütés kockázatát több tényező is növeli: túlsúly, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség, dohányzás, mozgásszegény életmód, egyéb szív- és érrendszeri betegségek megléte. Leginkább veszélyeztetettek azok, akiknél több kockázati tényező is fennáll, így a megelőzésében kulcsszerepet játszik:

 • az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és testmozgás kialakítása,
 • a dohányzás abbahagyása,
 • az alkoholfogyasztás csökkentése,
 • az esetlegesen fennálló szív- és érrendszeri betegségek (például magasvérnyomás-betegség, diabétesz) megfelelő kezelése.

Azoknál, akik már elszenvedtek egy szélütést, tízszer nagyobb az esély, hogy újból előforduljon, így esetükben a prevenció kiemelten fontos!

Nagyon fontos a megfelelő rehabilitáció

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a stroke tüneteinek felismerése éltet menthet, de a közvetlen életveszély elhárítása önmagában sokszor kevés. A gutaütést követően végzett rehabilitáció nagyon nagy mértékben meghatározza a beteg hosszú távú állapotát és életminőségét. A stroke-on átesett betegek megfelelő rehabilitációja elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki teljes és minőségi életet élhessen, és ebben sokszor a családtagoknak, barátoknak is nagy szerepe és feladata van.

stroke-tünetek1
Fotó: peterschreiber.media / Getty Images Hungary

A beteg és közvetlen környezetének életminősége nagyban függ az érintett önellátási képességének megőrzésétől, visszanyerésétől. A megfelelő mozgáskészség visszanyerése nem az egyetlen, de az egyik legfontosabb része a rehabilitációnak, már csak azért is, mivel az agyi érkatasztrófán átesett betegek egyharmada tapasztal akaratlanul megjelenő izommerevséget, izomgörcsöt, ami miatt a mozgás nem lesz harmonikus, gördülékeny.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az akaratlanul megjelenő izommerevséggel, izomgörccsel küszködő emberek úgy érzik, mintha merevvé válnának, elnehezülnének az izmaik, és így a mozgásuk nehézkesebbé, lassúbbá válik. Ez olyan súlyossá tud válni, hogy a beteg végül nem képes mozgatni a végtagjait, így az önellátási képessége is megszűnik. Az erre irányuló rehabilitációt lehetőség szerint rögtön az életmentés után meg kell kezdeni, a cél a mozgás visszanyerése, ahol lehetséges, a mozgás helyreállítása, illetve az izmok összehúzódásának vagy az izomzsugorodások megelőzése. A stretchinget (izmok nyújtása), az izomerősítést és a fizikoterápiát szükség szerint kiegészíthetik a fájdalomkezelés és az izmok mozgását helyreállító gyógyszeres kezelés is. Fontos, hogy a megfelelő rehabilitáció elhanyagolása a végtagok kóros helyzetben történő rögzüléséhez is vezethet!

9 dolog, amivel megelőzhető a szívinfarktus és a stroke

Szakorvos ajánl kilenc életmódtanácsot szívinfarktus és stroke megelőzéséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük