Bajt jelezhet, ha nem csökken a vérnyomás éjszaka: megnő a stroke és a szívbetegség kockázata is

A vérnyomás természetes napszaki ingadozást mutat, de nem mindegy, hogy mikor hogyan változnak az értékek.

vérnyomásmérés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyiben valakinek gondja akad a vérnyomásával, előfordulhat, hogy az orvosa utasítására különböző időpontokban mérnie és rögzítenie is kell az értékeit. Ez egyebek mellett azért is fontos, mert van egy természetes napszaki ingadozás, illetve bizonyos dolgok, a koffein vagy a mozgás emelhetik a vérnyomást.

Amennyiben a vérnyomásértékek ingadoznak ugyan, de nem a várt módon, a fiziológiás minta szerint, betegség állhat a háttérben. 

Így változik a vérnyomás a nap során

A vérnyomás általában ébredés előtt néhány órával emelkedni kezd, és a nap folyamán tovább nő, dél környékén tetőzik. Késő délután, este pedig jellemzően csökken. Az éjszakai alvás során normális körülmények között alacsonyabbak a szisztolés és a diasztolés értékek, a nappal mértnél akár 10-20 százalékkal is. 

A vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának megfigyelésére a 24 órás vérnyomásmérés alkalmas, amit gyakran kérnek az orvosok, ha a hipertónia diagnosztikájáról és terápiájáról van szó. Amennyiben a vérnyomás a kora reggeli órákban, illetve éjszaka magas, vagy alvás közben kevesebb mint 10 százalékot esik,  kóros mintázatot mutathat .

Az emelkedett éjszakai és kora reggeli értékek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségekkel és a stroke-kal is, így mindenképp fontos a háttérben meghúzódó okok kiderítése, kezelése. Az éjszakai abnormális értékeknél a nagymértékű csökkenés is számít, egy kutatás szerint azoknál, akiknél az éjszakai vérnyomásesés meghaladja a 20 százalékot, szintén jócskán nő a stroke kockázata. A vérnyomás normális hullámzását több dolog is befolyásolhatja, így például az éjszakai munkavégzés, a dohányzás, a stressz, a felírt gyógyszerek nem megfelelő szedése, valamint az elhízás is. Az eltérő mintázat többek között a következőkről árulkodhat:

  • nem jól kezelt hipertónia,
  • obstruktív alvási apnoe, 
  • vesebetegség,
  • cukorbetegség, 
  • pajzsmirigybetegség, 
  • idegrendszeri rendellenesség.  

A vérnyomás emelkedésében a testmozgás hiánya és a táplálkozás, különös tekintettel a sófogyasztásra, is fontos szerepet játszhat. A hipertónia megelőzésében lényeges az aktív életmód, a sózás csökkentése és a kielégítő pihenés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alvás és a vérnyomás 

Az alvás rendkívül fontos jelentőséggel bír a vérnyomás szempontjából. Nem csak a mennyisége, a minősége is számít, tehát a kevés alvás mellett a gyakori ébredések is kockázati tényezőt jelentenek. Hipertóniához vezethet az alvási apnoe, ami egy sokakat érintő alvászavar, a lényege, hogy alvás közben a légzés időről időre abbamarad, kisebb-nagyobb légzésszünetek alakulnak ki, amelyek során csökken a vér oxigénszintje, lassul a pulzus, leesik a vérnyomás, majd a szervezet stresszreakciója miatt újraindul a légzés.

A kórképnek két fő fajtáját különböztetik meg, a krónikus obstruktív apnoe a gyakoribb. Horkolás, horkantások, reggeli fejfájás és szájszárazság, napközbeni fáradtság hívhatják fel rá a figyelmet. A betegség nagy terhet ró a szív- és érrendszerre, fokozza a demencia és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is. 

Nyugtalan alvás, állandó nappali fáradtság észlelésekor mindenképp szakember felkeresése javasolt, az időben megkezdett terápia segít a nem kívánt szövődmények, súlyos kórképek elkerülésében. 

Vérnyomáscsökkentő gyógyteák

A gyógynövények erejét érdemes az egészségügyi problémáknál minél szélesebb körben felhasználni, természetesen minden esetben a kezelőorvossal egyeztetve. A magas vérnyomás csökkentésére és a vérnyomás-ingadozások mérséklésére is alkalmas több hatékony gyógytea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük