Gyógyszerként is használható az omega-3 – Lenyomja a magas vérzsírszintet
A magas triglicerid-, azaz vérzsírszint azért veszélyes, mert más tényezőkkel együtt megnöveli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját.

omega 3 gyógyszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Immár gyógyszerként is ajánlja a legnagyobb amerikai szakmai szervezet az omega-3 zsírsavakat magas trigliceridszint esetén.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta áttekintette az okokat.

Miért emelkedik a trigliceridszint?

A trigliceridek, magyarul a neutrális zsírok a táplálkozás során bevitt zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, emelkedettnek számít a 1.7 mmol/l, ami átszámítva körülbelül 150 mg/dl fölötti érték. Az értéket számos életmódtényező meg tudja emelni, elsősorban a zsírban gazdag étrend, valamint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. A szintén életmód-betegségeknek tekintett inzulinrezisztenciának, a 2-es típusú diabétesznek, az elhízásnak, a köszvénynek szintén van trigliceridszint-emelő hatása, de azzal is tisztában kell lenni, hogy bizonyos gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők, hormontartalmú szerek szintén hatással lehetnek a vérzsírszintre.   

- A magas trigliceridszint azért veszélyes, mert más tényezőkkel együtt megnöveli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját, tehát mindenképpen a csökkentésére kell törekedni – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Mi segíthet a trigliceridszint csökkentésében?

Az orvos által elrendelhető szerek eddig főként fibráttartalmukkal csökkentették a trigliceridszintet, szerencsés esetben akár 50 %-kal. Ugyanerre a célra használják a sztatinokat is, amelyek a vérzsírok további összetevőit is képesek redukálni.

Sokan ismerték korábban is az omega-3 zsírsavak hasonló hatását, hiszen az American Heart Association már 2002-ben ajánlotta étrend-kiegészítőként ezeket a készítményeket. Egész pontosan a halolajként is ismert anyagból kinyert eikozapentaénsavról, azaz EPA-ról, és dokozahexaénsavról, azaz DHA-ról bizonyosodott be, hogy alkalmasak a trigliceridszint csökkentésére.

Az is számos tanulmányból tudható, hogy a többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3 és az omega-6 úgy képesek redukálni az LDL, tehát a „káros” koleszterin szintjét, hogy közben nem csökkentik a HDL, azaz a „hasznos” koleszterin szintjét. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy a bevitelt egy bizonyos egyensúlyban kell tartani, ugyanis túl sok omega-6 zsírsavval éppen ellentétes hatás érhető el.

omega 3 gyógyszer 3
Fotó: carlosgaw / Getty Images Hungary

A dietetikusok ezért elsősorban a diófélék, a halak – különösen a tonhal, a lazac és a pisztráng -, valamint a hidegen sajtolt növényi olajak fogyasztását ajánlották. Egy 2017-es tanulmány szerint már arra is van bizonyíték, hogy a halolajból származó többszörösen telítetlen zsírokban gazdag étrend a szívritmuszavarok egyes típusait is megelőzheti.

Hogyan lesz ebből gyógyszer?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Szervezet, az FDA nemrégiben két, omega-3-tartalmú készítmény gyógyszerként való forgalmazását engedélyezte. Az egyikben EPA és DHA is van, a másikban csak EPA, és mindkettőből napi 4 gramm a szükséges dózis. 

Érdekes adalék, hogy míg az FDA 500 mg/dl fölötti trigliceridértéknél engedélyezte a gyógyszereket, addig az American Heart Association, röviden AHA már 200 mg/dl fölött. Igaz, ez utóbbi szervezet az emelkedett trigliceridszint alapján két csoportba sorolta a betegeket. Akiknél 200-499 mg/dl közt van az érték, azoknál az omega-3 gyógyszerek az ajánlás szerint önmagukban képesek 20-30%-kal redukálni az értéket, akiknél viszont 500 mg/dl fölötti eredményeket mértek, ott ez a kezelés önmagában már kevésnek tartott, és az AHA szerint egy más gyógyszerekkel együtt alkalmazott kombinációs kezelés vezethet eredményre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem csak a gyógyszer segíthet

Ma már létezik olyan komplex életmódprogram, amely kifejezetten a szív- és érrendszer védelmét célozza. Az életmód orvosi felmérésére és kardiológiai kivizsgálására alapozott programnak éppúgy része a mozgásterápia, mint a táplálkozási terv, a megfelelő étrend-kiegészítők megválasztása, és szükség esetén a mentálhigiénés terápia, a stresszkezelő tréning.

- A metabolikus szindróma minden elemét befolyásolhatjuk táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere-javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. A komplex életmódterápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette. Emelkedett trigliceridszint esetén azonban első lépésként mindig a kardiológiai kivizsgálás javasolt – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

10 étel, ami tele van omega-3 zsírsavval

Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega-3 és az omega-6 megfelelő aránya elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez, többek között a szív és az agy teljes védelméhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük