Szívbetegség, cukorbetegség, érelmeszesedés ellen: melyik omega-zsírsav mire jó?

Az omega-számok ismeretével könnyebb kiválasztani a megfelelő zsiradékokat.

Omega számok jelentése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségtudatos étkezéshez hozzátartozik az olajok, zsírok fogyasztása, ám sokan nem ismerik a különböző zsiradékok jelentését pontosan.

Kémiai képletük szerint léteznek telített, azaz kettős kötéseket nem tartalmazó - szaturált -, illetve telítetlen, vagyis kettős kötéseket tartalmazó - szaturálatlan - zsírsavak. Utóbbi fajták minél több kettős kötést tartalmaznak, annál nagyobb a reakciókészségük, ezáltal szerkezetük könnyebben módosulhat.

Mit jelentenek az omega-számok?

A zsírsavak nevében az omega jelenti a zsírsav egyik végét, az ezt követő szám pedig megmutatja, hogy a hozzá legközelebb eső kettős kötés hányadik szénatomon van: magyarán a zsírsavak kémiai szerkezetük alapján kapták a nevüket.

egeszseges zsirok

A táplálkozástudomány eddigi ismeretei szerint ezek igen lényegesek az általános egészség szempontjából. Az omega-9 zsírsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav, mely csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét, illetve a trigliceridszintjét. Mivel csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, a szakemberek pozitív egészségügyi hatású zsírnak titulálják.

A sejtmembránok alkotóelemei az omega-3, illetve az omega-6 zsírsavak, melyek többszörösen telítettek, és egyebek mellett fontos szerepük van az egészséges fejlődésben és a növekedésben. Legnagyobb mennyiségben a növényi olajokban fordulnak elő, a szakemberek pedig rendszeresen felhívják a figyelmet a fogyasztásuk előnyeire. Az omega-3 zsírsavak megakadályozhatják a vérrögképződést, de ismertek gyulladásgátló hatásukról, valamint szerepet játszhatnak a szívbetegség, cukorbetegség, sőt a rákos megbetegedések megelőzésében is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt jelenti az esszenciális zsírsav

Kevesen tudják, de a szervezet képes előállítani a számára szükséges zsírsavakat, az omega-6 és az omega-3 zsírsav kivételével. Ezért hívják őket esszenciális zsírsavaknak, melyek a táplálkozás során juttathatók a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavak között található az eikozapentaénsav - EPA - és a dokozahexaénsav - DHA -, ezek főként tengeri halakból nyerhetők ki. Ha valaki mégsem szereti a halat, repce-, szója-, dió- vagy lenmagolajjal is pótolhatja az esszenciális zsírsavakat, melyek megfelelő zsírbevitel mellett előállíthatják az EPA-t.

Noha az omega-3 és az omega-6 zsírsav egyaránt szükséges a szervezet számára, az arányuk nem mindegy. Az ajánlott arány 1:2 és 1:5 között van az omega-6 zsírsav javára. Ez azonban a helytelen étrendben sokszor akár az 1:20 arányt is eléri, mivel az omega-6 zsírsav több mindenben megtalálható. A számok felborulását összefüggésbe hoztak már a gyulladásokkal és az ízületi fájdalmakkal is, ezért jó tudni, miben van elegendő szívvédő omega-3 zsírsav.

Szívinfarktus és demencia ellen: 10 étel, ami tele van omega-3 zsírsavval

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük