Jobban alszanak a nők a kutyával, mint párjukkal: eggyel több ok, amiért a kedvencnek az ágyban a helye?

A kutya közvetlen közelsége nyugodtabb alvást biztosít az ember számára a kutatások szerint.

GettyImages-1256257826

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutyával közös ágyban alvás mellett és ellen is több érvet fel lehet sorolni, a döntést pedig mindenkinek magának kell meghoznia, a szabályt következetesen be is tartatva a kedvencével. A kutatások azonban olykor érdekes megvilágításba helyezik a kérdést, és meglepő eredményekre jutnak.

A szokást ellenzők táborában gyakran elhangzik ellenérvként, hogy a kutyus mocorgása megzavarja a nyugodt alvást, akadályozza a pihenést. Egy korábbi, nők körében végzett kutatás azonban arra mutatott rá, hogy valójában sokkal kevesebb alkalommal ébredtek meg miattuk, mint partnerük miatt.

Jobban alszanak a nők a kutyával, mint párjukkal

A kutatást az Egyesült Államokban 962 felnőtt nő körében végezték online felméréssel. A résztvevők 57%-a aludt partnerével, 55% osztotta meg ágyát legalább egy kutyával, míg 31%-uk legalább egy macskával is. Az eredmények szerint az alvási szokásokat már önmagában is befolyásolta az állattartás: a kutyatulajdonosok korábban feküdtek és keltek, mint azok, akiknek csak macskájuk volt.

A vizsgálat azonban az egy ágyban alvás hatására is kitért: a kutya társaságában a résztvevők alvásminősége jobb volt, nagyobb biztonságérzettel járt, ráadásul a négylábú kedvencek jóval kevesebb alkalommal zavarták meg az álmukat, mint emberi párjuk. A macskák eredményei kevésbé lettek jók, ők egyébként a partnerhez hasonló mértékben zavarták meg az éjszakai nyugalmat, ám kevesebb biztonságot, kényelmet biztosítottak a pihenni vágyók számára.

A kutya közelsége gyógyító

A kutyák hálószobai jelenlétének fontosságát és veszélyeit több kutatás is vizsgálta már. Egy metaanalízis arra jutott, hogy a kisállatok közelsége a mentális egészséget is támogatja, csökkenti a kortizolszintet gyerekeknél, növeli az oxitocinszintet felnőtteknél. Ez a fizikai érintés során érvényesülhet leginkább, így az összebújás, simogatás eredményezheti a fokozott ellazulást. Akadt tanulmány, amely arra is kitért, hogy a kutyások kisebb valószínűséggel szednek altatót. Igaz, ez akár a több mozgásból is fakadhatna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A kutya általánosan növeli a biztonságérzetet a háztartásban, nyilván házőrző, éber jelleme miatt. Nyugtató tulajdonságukat a poszttraumás stressz szindróma kezelésében is kihasználják, az erre alkalmazott bundásoknak ráadásul azt is meg tudták tanítani, hogy ismerjék fel a problémában szenvedők rémálmaira utaló jeleket, és keltsék fel őket. A PTSD-ben érintettek 57%-ának ez nagy segítséget jelentett.

Más kutatások arra is rámutattak, hogy a többféle mikroorganizmusnak való kitettség az emberi immunrendszert is megerősítheti, különösen gyermekkorban, amikor az allergia kialakulásának rizikóját is csökkentheti, noha ez a teória még alaposabb bizonyítást igényelne, figyelembe véve esetleges zoonózis betegségeket is.

A kutyatartás alapvetően a fizikai egészséget megőrző hatással is bír, csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet, a vérnyomást, pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. A simogatásuk csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, mely újabb érv amellett, hogy még több időt töltsön az ember a közvetlen közelükben.

A szakértők szerint azonban kockázatai is vannak az egy ágyban alvásnak, főként néhány veszélyeztetett csoport számára. A megfelelő higiéniával, tisztítással, az élősködők rendszeres megelőzésével, illetve gyakori ágyneműcserével az egészséges emberek körében alacsonyra csökkenthető a megbetegedés kockázata, ám az immunhiányos, fertőzésekre hajlamosabb, gyenge védekezési rendszerrel bíró vagy nyílt sebbel rendelkező emberek számára ezt mindenképp érdemes elkerülni. Az alvásminőség zavartalansága érdekében pedig a megfelelő méretű matrac az elengedhetetlen kellék.

Ám még így is hangsúlyozzuk: az ember saját preferenciáit és kutyája igényeit is számba véve maga dönthet arról, megosztja-e az ágyat háziállatával, vagy inkább egy kényelmes, biztonságos külön fekhelyet biztosít számára.

Tegyük rendbe a kutyázást!

Kutyát tartani nem kötelező. Kutyát tartani hatalmas felelősséggel jár. Varga Adrienn, a Kutyaovi Állatvédő Egyesület önkéntese elmondta, mik a felelős kutyatartás alapszabályai, és ki a felelős, jó gazda.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük