Jobban alszanak a nők a kutyával, mint párjukkal: eggyel több ok, amiért a kedvencnek az ágyban a helye?
A kutya közvetlen közelsége nyugodtabb alvást biztosít az ember számára a kutatások szerint.

GettyImages-1256257826
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyával közös ágyban alvás mellett és ellen is több érvet fel lehet sorolni, a döntést pedig mindenkinek magának kell meghoznia, a szabályt következetesen be is tartatva a kedvencével. A kutatások azonban olykor érdekes megvilágításba helyezik a kérdést, és meglepő eredményekre jutnak.

A szokást ellenzők táborában gyakran elhangzik ellenérvként, hogy a kutyus mocorgása megzavarja a nyugodt alvást, akadályozza a pihenést. Egy korábbi, nők körében végzett kutatás azonban arra mutatott rá, hogy valójában sokkal kevesebb alkalommal ébredtek meg miattuk, mint partnerük miatt.

Jobban alszanak a nők a kutyával, mint párjukkal

A kutatást az Egyesült Államokban 962 felnőtt nő körében végezték online felméréssel. A résztvevők 57%-a aludt partnerével, 55% osztotta meg ágyát legalább egy kutyával, míg 31%-uk legalább egy macskával is. Az eredmények szerint az alvási szokásokat már önmagában is befolyásolta az állattartás: a kutyatulajdonosok korábban feküdtek és keltek, mint azok, akiknek csak macskájuk volt.

A vizsgálat azonban az egy ágyban alvás hatására is kitért: a kutya társaságában a résztvevők alvásminősége jobb volt, nagyobb biztonságérzettel járt, ráadásul a négylábú kedvencek jóval kevesebb alkalommal zavarták meg az álmukat, mint emberi párjuk. A macskák eredményei kevésbé lettek jók, ők egyébként a partnerhez hasonló mértékben zavarták meg az éjszakai nyugalmat, ám kevesebb biztonságot, kényelmet biztosítottak a pihenni vágyók számára.

A kutya közelsége gyógyító

A kutyák hálószobai jelenlétének fontosságát és veszélyeit több kutatás is vizsgálta már. Egy metaanalízis arra jutott, hogy a kisállatok közelsége a mentális egészséget is támogatja, csökkenti a kortizolszintet gyerekeknél, növeli az oxitocinszintet felnőtteknél. Ez a fizikai érintés során érvényesülhet leginkább, így az összebújás, simogatás eredményezheti a fokozott ellazulást. Akadt tanulmány, amely arra is kitért, hogy a kutyások kisebb valószínűséggel szednek altatót. Igaz, ez akár a több mozgásból is fakadhatna.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutya általánosan növeli a biztonságérzetet a háztartásban, nyilván házőrző, éber jelleme miatt. Nyugtató tulajdonságukat a poszttraumás stressz szindróma kezelésében is kihasználják, az erre alkalmazott bundásoknak ráadásul azt is meg tudták tanítani, hogy ismerjék fel a problémában szenvedők rémálmaira utaló jeleket, és keltsék fel őket. A PTSD-ben érintettek 57%-ának ez nagy segítséget jelentett.

Más kutatások arra is rámutattak, hogy a többféle mikroorganizmusnak való kitettség az emberi immunrendszert is megerősítheti, különösen gyermekkorban, amikor az allergia kialakulásának rizikóját is csökkentheti, noha ez a teória még alaposabb bizonyítást igényelne, figyelembe véve esetleges zoonózis betegségeket is.

A kutyatartás alapvetően a fizikai egészséget megőrző hatással is bír, csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet, a vérnyomást, pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. A simogatásuk csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, mely újabb érv amellett, hogy még több időt töltsön az ember a közvetlen közelükben.

A szakértők szerint azonban kockázatai is vannak az egy ágyban alvásnak, főként néhány veszélyeztetett csoport számára. A megfelelő higiéniával, tisztítással, az élősködők rendszeres megelőzésével, illetve gyakori ágyneműcserével az egészséges emberek körében alacsonyra csökkenthető a megbetegedés kockázata, ám az immunhiányos, fertőzésekre hajlamosabb, gyenge védekezési rendszerrel bíró vagy nyílt sebbel rendelkező emberek számára ezt mindenképp érdemes elkerülni. Az alvásminőség zavartalansága érdekében pedig a megfelelő méretű matrac az elengedhetetlen kellék.

Ám még így is hangsúlyozzuk: az ember saját preferenciáit és kutyája igényeit is számba véve maga dönthet arról, megosztja-e az ágyat háziállatával, vagy inkább egy kényelmes, biztonságos külön fekhelyet biztosít számára.

Tegyük rendbe a kutyázást!

Kutyát tartani nem kötelező. Kutyát tartani hatalmas felelősséggel jár. Varga Adrienn, a Kutyaovi Állatvédő Egyesület önkéntese elmondta, mik a felelős kutyatartás alapszabályai, és ki a felelős, jó gazda.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük