Neked gyógyszer, a kutyának méreg: szerek, melyeket sose adj neki a házi patikádból

Jót akarsz neki, de akár az életébe is kerülhet.

Emberi gyógyszer állatoknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a házi kedvenc erőtlennek, levertnek tűnik, fájdalmak gyötrik, vagy más külső tünetek árulkodnak a betegségéről, a gazdi is vele szenved, és egyetlen cél lebeg a szemei előtt: hogy az állat mihamarabb újra kicsattanó formába kerüljön.

Éppen ezért gyakran előfordul, hogy első kétségbeesésében a család házi patikájához nyúl a fájdalmas tünetek enyhítésére. Bármilyen jó is a szándék, a humán gyógyszerek gyakran sajnos sokkal többet ártanak, mint használnak a kutyáknak és a cicáknak.

Soha ne add nekik!

A legnagyobb veszélyt a nagy dózisú gyulladáscsökkentők, a láz- és a fájdalomcsillapítók jelentik a háziállatok számára, melyek mérgezést is okoznak. A legkárosabb hatóanyagok közé tartozik a paracetamol, az acetilszalicilsav, az ibuprofen, a diklofenák és a naproxen.

Ahogy az emberek különböznek, úgy a kutyusok sem egyformán reagálnak minden hatóanyagra, de az ördög nem alszik: a betegség miatt érzékenyebb szervezet akár tönkre is mehet néhány rosszul megválasztott pirulától.

Egy aszpirin is halálos lehet

Az aszpirin fő hatóanyagaként ismert acetilszalicilsav például akár kikezdheti az állat gyomornyálkahártyáját, és gyomorfekélyt is okozhat neki, a paracetamol rövid úton májkárosodáshoz, míg az ibuprofen vesekárosodáshoz vezethet a kedvencek szervezetében.

Különösen veszélyes, ha a fenti gyógyszereket emberi dózisban adják a kisállatoknak. A kutyán és a cicán ezek után akár napokig tartó, erős mérgezéses tünetek is megfigyelhetők lehetnek, így például a hasmenés, hányás, étvágytalanság vagy szomjúság, de sajnos néhány nap után akár életüket is veszthetik a szervkárosodás és a legyengülés miatt.

Mérgek a lakásban

Ha kutyusod vagy cicád van, arra is figyelned kell, hogy ne tudják megkóstolni a szobanövényeket: a következők számukra is nagyon mérgezőek.

Kimarja a bőrt, fulladást okozhat, de a legtöbben imádják: nagyon vigyázz vele!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ugyanígy nem szabad adni a háziállatoknak humán fogamzásgátlókat sem, hiszen amellett, hogy az emberek hormonháztartásától az övék gyökeresen eltér, hosszú távú alkalmazás mellett akár végzetes gyulladásokat okozhatnak a szervezetükben. Az altató- és nyugtatószerek pedig leginkább a túladagolás veszélye miatt nem ajánlottak.

Kell a vitaminpótlás?

Sokakban felmerül késő ősszel az a kérdés is, hogy a lakásban tartott kutyák esetében szükséges-e az immunrendszer erősítéséhez például C-vitamint adni. Aggodalomra semmi ok: a kutyusok szervezete az emberekével szemben képes előállítani ezt, így az orvosok csak akkor javasolják a plusz készítményt, ha a kutyus beteg vagy kimondottan vitaminhiányos. De ennek megállapítása az állatorvos feladata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megette, mit tegyek?

A gyógyszert akár véletlenül is megeheti az állat. Ha már megtörtént a baj, akkor a legfontosabb, hogy egy percet sem szabad késlekedni. A kutyát vagy macskát azonnal meg kell hánytatni, és állatorvoshoz vinni, hogy szakszerűen elláthassák, így javuljanak az esélyei a túlélésre.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyógyszereket alaposan el kell zárni az állatok elől, ha pedig megbetegszenek, csak állatok számára kialakított készítményeket adj nekik, az állatpatikákban vagy állatorvosnál is segítséget kapsz a megfelelő gyógyszer kiválasztásában.

Ezt is szeretjük