Megelőzheti a daganatok kialakulását, és meghosszabbítja az életet: receptre írnák fel a kutyákat
Megint bebizonyosodott, hogy a kutyatartás fizikailag és lelkileg is jót tesz.

kutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új brit tanulmány szerint az idősebb embereknek receptre kellene felírni kutyát, hogy gyakrabban kimozduljanak otthonról. A kutyasétáltatás ugyanis az egyik leghatékonyabb módja a fizikai aktivitás megőrzésének.

A Cambridge-i Egyetem és a Kelet-angliai Egyetem - UEA - kutatóinak tanulmánya arra biztatja az időseket, hogy rossz időben is mozduljanak ki otthonról, mivel az javítja kedélyállapotukat és használ az egészségüknek.

A kutyasétáltatás pozitív hatásai

A kutatásban több mint háromezer idősebb embert kérdeztek arról, hogy van-e kutyája, és sétáltatja-e. A résztvevők egy kis elektronikus készüléket - akcelerométert - is kaptak, amely hét napon keresztül rögzítette a mozgásukat. A tanulmány szerint azok, akiknek volt háziállatuk, átlagosan 30 perccel többet mozogtak naponta, messze meghaladva a tudósok előzetes várakozását, írta a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

A kor előrehaladásával csökken a fizikai aktivitás, de abban bizonytalanok voltak a kutatók, hogy mi a leghatékonyabb módszer az idősödő embereknek aktivitásuk megőrzésében. Arra az eredményre jutottak, hogy a kutyasétáltatók sokkal aktívabbak maradtak fizikailag, és általában véve kevesebb időt töltöttek ücsörgéssel.

Ezt Yu-Tzu Wu, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem kutatója jelentette ki. Nagy-Britanniában a becslések szerint az idősek kevesebb mint fele végez az ajánlásoknak megfelelően legalább hetente 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást.

Ha az allergia tart csak vissza a kutyatartástól, nincs minden veszve, hisz léteznek olyan fajták, melyeknél nem is biztos, hogy jelentkezik. Képeken mutatjuk őket!

Kutyasétáltatás receptre?

A kutatók az időjárási körülményekkel is kapcsolatba hozták megfigyeléseiket, amelyek szerint a kutatás ideje alatt a hidegebb, nedves napokon kevésbé voltak aktívak az idősek, és többet ücsörögtek. A kutyasétáltatóknak azonban a rossz időben is ki kellett mozdulniuk, és átlagosan 20%-kal többet mozogtak, mint a háziállatot nem tartók.

A két csoport közötti különbség meglepően nagy volt, jelentette ki Andy Jones professzor, az UEA orvosi karának tudósa. A szakértők azt javasolták, hogy a kutyatartást vagy a kutyasétáltatás közösségi lehetőségeit írhassa fel a háziorvos, hogy az időseket több mozgásra ösztönözzék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Más emberek kutyáját is lehet sétáltatni

A Journal of Epidemiology & Community Health folyóiratban megjelent tanulmány konklúziója szerint a kutyasétáltatás sokat segíthet a fizikai aktivitás fenntartásában az időseknél. Ahol nem lehet kutyát tartani, ott is ki lehetne alakítani a megfelelő kereteket. Nagy-Britanniában már működnek is olyan hálózatok, amelyek lehetővé teszik más emberek kutyájának sétáltatását.

Jones professzor hangoztatta, hogy ha az embert más is vezérli saját szükségletein kívül, az komoly motivációs erőt jelenthet. Caroline Moye, a Rákkutatási Világalap vezetője szerint a fizikai aktivitás megőrzése rendkívül fontos. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a mozgás képes csökkenteni a daganatos betegségek - köztük a mell- és a bélrák - kialakulásának kockázatát.

Ezt is szeretjük