Így növelhető a kutyák egészsége és élethossza: szakértő beszélt a módszerekről

Az állatorvos szerint sok genetikai hasonlóság van az emberek és a kutyák között.

Kutyák élethosszának növelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutyák nélkül valószínűleg sokkal üresebb lenne az élet, hiszen a négylábú kedvencek rengeteg örömet és boldog pillanatot okoznak nekünk. Éppen ezért gyakran kívánják az emberek, hogy bárcsak tovább élnének szeretett háziállataik, hiszen az együtt töltött idő olyan gyorsan elrepül.

A kutyák általában 10-14 évig élhetnek, ez az időtartam nagyban függ a fajtától is. A Nottinghami Trent Egyetem állatorvosa, Jacqueline Boyd szerint azonban a gazdi is sokat tehet azért, hogy ezt az időtartamot kibővítse, és növelje kedvence élethosszát.

Ilyen módszerekkel élhet tovább a kutya

A szakértő szerint sokan nem tudják, hogy az emberek és a kutyák sok genetikai hasonlóságot mutatnak - köztük az életkorral összefüggő, rákra való hajlamot is. Ez azt jelenti, hogy sok olyan dolog, amit az ember megtehet, hogy egészségesebb és hosszabb életű legyen, a kutyák számára is működhet. Az első és legfontosabb, hogy ügyelni kell a kutya ideális testsúlyára, vagyis hogy ne legyen túlsúlyos, de az alultápláltságot is kerülni kell. Érdemes mérleggel is követni az állat súlyát, valamint a táplálásánál odafigyelni arra, hogy a legmegfelelőbb minőségű és mennyiségű táplálékot kapja, ami fajtánként változhat.

kutyák-élete2
Fotó: Thomas Northcut / Getty Images Hungary

A megfelelő táplálkozás mellett a testmozgásnak is számos élettani és pszichológiai előnye van mind a kutyáknak - mind az embereknek. Bár a testmozgás önmagában nem növeli az állat élettartamát, segíthet a túlsúly leadásában. Ráadásul a kutatások is azt igazolják, hogy a boldog kutyaséták boldog kutyákhoz és emberekhez vezetnek. Azoknak a kutyáknak, amelyek már nem tudnak hosszabb távokat sétálni, érdemes megpróbálkozni az úszással, hiszen a vízben sokkal könnyebben tud mozogni, és még jól is érzi magát a pancsolás közben.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ahogy az embernél, úgy a kutyáknál sem csak fizikai, hanem szellemi öregedés is bekövetkezik, ezért érdemes minél frissebben tartani az elméjét a négylábú kedvencnek. Sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint az idősebb kutyáknak már nem lehet új trükköket megtanítani, de ez nem így van, nekik is bátran lehet olyan dolgokat, ismereteket mutatni, amikkel fitten tartható az agyuk. 

A szeretet és a gondoskodás a legfontosabb számukra

Nemcsak az emberek számára jelent sok esetben igazi barátot és családtagot a kutya, hanem ők is hasonlóan gondolkodnak a gazdájukról, így az élethosszuk növelésében rendkívül fontos szerepet játszik a gondoskodás és a szeretet. Fontos törekedni arra, hogy az állat a lehető legjobban és biztonságban érezze magát, a közös játékok, séták pedig sokat segíthetnek, hogy ez a kötelék még szorosabb legyen.

Az utolsó elengedhetetlen pont a kutyák élethosszának növelésében a rendszeres állatorvosi vizsgálat. Bármennyire is egészségesnek tűnik a kutya, ezt a lépést nem szabad halogatni, hiszen akár rejtőzködő betegségekre is fény derülhet, amik időben felismerve meg is menthetik a kutya életét. 

10 kutya, akik büszkén pózolnak kölykeik mellett: nagyon édesek ezek a képek

Csak úgy sugárzik az öröm és a büszkeség ezekről a képekről.

10 kutya, akik büszkén pózolnak kölykeik mellett: nagyon édesek ezek a képek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük