Mit üzen a kutya, amikor a gazdira teszi a mancsát? Nem csak figyelemfelkeltésből csinálja

Több mindent is jelenthet a cuki gesztus, amikor a kutya a gazdira helyezi a mancsát.

Ha a kutya a gazdira teszi a mancsát
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kis kedvencek rengetegféleképp igyekeznek a gazdi tudtára adni akaratukat, illetve azt is, hogy mennyire szeretik őt. Mozdulataikkal, hangjukkal és viselkedésükkel üzennek az embereknek, ám azt nem mindig olyan könnyű megfejteni, hogy mit.

A kutyáknál például a farokcsóválás sem feltétlenül csak azt jelentheti, hogy boldogok, vagy jól érzik magukat, és a mancsukat sem csupán figyelemfelkeltésből helyezik gazdájukra. Eláruljuk, mi állhat még a háttérben.

„Szeretlek”

Ha a kutyus simogatás közben teszi rád a mancsát, az általában azt jelenti, hogy szeret téged, és ezt el is akarja mondani. Szeretné, ha tovább cirógatnád, és viszonozni is akarja a kedvességet, a törődést. Ez egy hihetetlenül cuki gesztus a részükről imádott emberük felé, ezért ha teheted, kényeztesd ilyenkor tovább a kedvencedet.

Éhség és séta iránti vágy

Ha előtte toporog a lábaival a földön, erősen csóválja a farkát, és esetleg kérlelő hangokat ad ki, akkor a mancsmozdulat egyértelműen annak a jele, hogy szüksége van valamire. Így általában azt jelzik, hogy éhesek, vagy éppen, hogy sétálni akarnak menni, hogy elvégezhessék a dolgukat. Ha az eb nagyon türelmetlen, és folyton csak újra és újra rád teszi a lábát, érdemes erre is gondolni.

Bizonytalanság, szorongás

Ha láthatóan kényelmetlenül érzi magát, össze-vissza sétálgat, és amikor odamegy hozzád, rád helyezi a mancsát, akkor a viselkedése bizonytalanságról, szorongásról is árulkodhat. Ehhez sokszor apróbb nyüszítések, lehúzott fülek és behúzott farok is társul. Ilyen esetben ki kell deríteni, mi okozhatja a kutyus idegességét.

Játékra invitálás

Ugrál, futkározik, majd odarohan hozzád, és piszkál a mancsával? Esetleg izgatottan ugat, vagy még játékot is vitt? Ez egyértelmű jele annak, hogy játékra szeretne invitálni, és azt akarja, hogy hagyd abba, amit éppen csinálsz, helyette pedig foglalkozz vele.

Fájdalmukról is mesélhetnek így

Nem biztos, hogy mindig jót jelent ez a mozdulat. Előfordul, hogy akkor csinálják, amikor megsebesítették a lábukat, vagy fáj valamijük. Ilyenkor általában a tekintetükön is látni, hogy valami nincs rendben, de a nyüszítés és a kisebb fizikai aktivitás vagy a túl sok fekvés is árulkodó lehet.

Kutyaviselkedés-kvíz

Mindegyik négylábú egy kicsit más, mindegyiküknek vannak sajátos szokásai, azonban a legtöbb kedvenc bizonyos mozdulatokkal, hangokkal vagy viselkedéssel ugyanazt akarja üzenni a tulajdonosának. Te vajon jól ismered a saját kutyusodat? Tudod, mikor mit próbál elmondani neked? Teszteld magad kvízünkben!

Mennyire ismered a kutyád viselkedését? Teszteld tudásod kutyakvízünkben

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük