Ösztönösen értik az emberi gesztusokat a kiskutyák az új kutatás szerint: összevetették, miben különböznek a farkasoktól

Érdekes kutatást végeztek a kiskutyák kommunikációs képességeiről.

GettyImages-513284465
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan gazdi a világon, aki ne érezte volna már, hogy a kutyája, ha nem is beszél vele azonos nyelven, mégis tökéletesen megérti őt. Különös, de ezek az állatok rendkívül fogékonyak az emberi kommunikációra.

Egy kutatás szerint, melyet az Észak-karolinai Duke Simmons Egyetemen végeztek, a kiskutyák azzal a képességgel jönnek a világra, hogy tudnak olvasni az emberi gesztusokból, például arra néznek, amit az ember mutat a számukra. Ugyanez a képesség a megfigyelések alapján közeli rokonaikból, a kölyökfarkasokból hiányzik. A kutatók magyarázata szerint ez a háziasításnak  köszönhető, melynek hatására a kutyákban az emberrel való együttműködést segítő gének öröklődtek tovább.

Farkas- és kutyakölyköket neveltek

Az említett kutatás lebonyolításához 44 kutya- és 37 farkaskölyköt neveltek. Kognitív képességeiket, emberrel folytatott kommunikációjukat 5-18 hetes korukban mérték fel.

A farkasokat a minnesotai Wildlife Science Centerben nevelték, és nem sokkal a születésük után már az emberek közelében voltak. A gondozók napjuk jó részét mellettük töltötték, kezükből etették őket, és velük is aludtak.

A kölyökkutyák ezzel szemben hathetes korukig anyjuk mellett, és nyolchetes korukig testvéreik mellett cseperedtek. Ez idő alatt csak keveset voltak emberi társaságban. Örökbeadásuk előtt elérkezett a vizsgálatok ideje.

A vizsgálat

A kutya- és farkaskölyköket kognitív teszteknek vetették alá. Az első során két tál közül az egyikbe ételt helyeztek, és rámutattak, vagy jelzést tettek mellé segítségképpen, hol kell keresni a táplálékot. A kutyakölykök kétszer olyan sikeresen találták meg a megfelelő tálat, és rengeteg kutya már az első próbálkozásra is képes volt értelmezni az emberi jelzéseket.

Egy másik tesztben zárt tárolóba helyeztek ki ételt a kölykök számára. Míg a farkasok maguk próbáltak hozzáférni a falatokhoz, a kutyák hosszas szemkontaktust tartottak az emberrel, segítséget várva tőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Végül azt is megfigyelték, hogy a kutyakölykök 30-szoros valószínűséggel mentek oda egy idegenhez, mint a farkasok, noha az előbbiek életük első heteiben alig-alig találkoztak emberekkel, szemben az utóbbiakkal, akik születésüktől fogva szinte állandóan emberek mellett voltak.

Miután a kutyák a vizsgálatok előtti időszakban nagyon keveset voltak emberi társaságban, és betanításban sem részesültek, Hannah Salomons, a kutatás vezetője szerint megállapítható, hogy ezek az állatok ösztönösen, vele született módon értik az emberi kommunikációt. Nemcsak a jelzéseik értelmezésében voltak jók, de szívesen oda is mentek az emberekhez, míg a farkaskölykök inkább elhúzódtak, és nem próbáltak együttműködni.

A kutatás újfent alátámasztotta az elméletet, miszerint a kutyák és farkasok közti különbség a háziasítás során alakulhatott ki. Az emberek a kedves, barátságos, együttműködőbb farkasokat szelídíthették maguk mellé, és generációról generációra ezek a gének öröklődtek tovább a kölykeikben is, mígnem az egykor vadon élő állatok kutyává, az ember legjobb barátjává lettek.

Teszteld a kutyád!

A következő cikk segítségével gyorsan és könnyen tesztelheted kutyád értelmi képességeit.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük