Ösztönösen értik az emberi gesztusokat a kiskutyák az új kutatás szerint: összevetették, miben különböznek a farkasoktól

Érdekes kutatást végeztek a kiskutyák kommunikációs képességeiről.

GettyImages-513284465

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan gazdi a világon, aki ne érezte volna már, hogy a kutyája, ha nem is beszél vele azonos nyelven, mégis tökéletesen megérti őt. Különös, de ezek az állatok rendkívül fogékonyak az emberi kommunikációra.

Egy kutatás szerint, melyet az Észak-karolinai Duke Simmons Egyetemen végeztek, a kiskutyák azzal a képességgel jönnek a világra, hogy tudnak olvasni az emberi gesztusokból, például arra néznek, amit az ember mutat a számukra. Ugyanez a képesség a megfigyelések alapján közeli rokonaikból, a kölyökfarkasokból hiányzik. A kutatók magyarázata szerint ez a háziasításnak  köszönhető, melynek hatására a kutyákban az emberrel való együttműködést segítő gének öröklődtek tovább.

Farkas- és kutyakölyköket neveltek

Az említett kutatás lebonyolításához 44 kutya- és 37 farkaskölyköt neveltek. Kognitív képességeiket, emberrel folytatott kommunikációjukat 5-18 hetes korukban mérték fel.

A farkasokat a minnesotai Wildlife Science Centerben nevelték, és nem sokkal a születésük után már az emberek közelében voltak. A gondozók napjuk jó részét mellettük töltötték, kezükből etették őket, és velük is aludtak.

A kölyökkutyák ezzel szemben hathetes korukig anyjuk mellett, és nyolchetes korukig testvéreik mellett cseperedtek. Ez idő alatt csak keveset voltak emberi társaságban. Örökbeadásuk előtt elérkezett a vizsgálatok ideje.

A vizsgálat

A kutya- és farkaskölyköket kognitív teszteknek vetették alá. Az első során két tál közül az egyikbe ételt helyeztek, és rámutattak, vagy jelzést tettek mellé segítségképpen, hol kell keresni a táplálékot. A kutyakölykök kétszer olyan sikeresen találták meg a megfelelő tálat, és rengeteg kutya már az első próbálkozásra is képes volt értelmezni az emberi jelzéseket.

Egy másik tesztben zárt tárolóba helyeztek ki ételt a kölykök számára. Míg a farkasok maguk próbáltak hozzáférni a falatokhoz, a kutyák hosszas szemkontaktust tartottak az emberrel, segítséget várva tőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül azt is megfigyelték, hogy a kutyakölykök 30-szoros valószínűséggel mentek oda egy idegenhez, mint a farkasok, noha az előbbiek életük első heteiben alig-alig találkoztak emberekkel, szemben az utóbbiakkal, akik születésüktől fogva szinte állandóan emberek mellett voltak.

Miután a kutyák a vizsgálatok előtti időszakban nagyon keveset voltak emberi társaságban, és betanításban sem részesültek, Hannah Salomons, a kutatás vezetője szerint megállapítható, hogy ezek az állatok ösztönösen, vele született módon értik az emberi kommunikációt. Nemcsak a jelzéseik értelmezésében voltak jók, de szívesen oda is mentek az emberekhez, míg a farkaskölykök inkább elhúzódtak, és nem próbáltak együttműködni.

A kutatás újfent alátámasztotta az elméletet, miszerint a kutyák és farkasok közti különbség a háziasítás során alakulhatott ki. Az emberek a kedves, barátságos, együttműködőbb farkasokat szelídíthették maguk mellé, és generációról generációra ezek a gének öröklődtek tovább a kölykeikben is, mígnem az egykor vadon élő állatok kutyává, az ember legjobb barátjává lettek.

Teszteld a kutyád!

A következő cikk segítségével gyorsan és könnyen tesztelheted kutyád értelmi képességeit.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük