Mit gondolhat rólad a kutyád? Állítólag bármit teszünk, ítélkeznek

Amikor rád néz, van róla véleménye, jól vagy rosszul cselekszel-e.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csodálatos az a feltétel nélküli, őszinte szeretet és rajongás, ami a kutyák szemében van. Az ember legjobb barátainak nevezik őket, és mint ilyeneknek, bizony, megvan a véleményük a gazdi viselkedéséről. Ezt mondják azok az etológusok, akik a kutyák viselkedését megfigyelve rájöttek, négylábú társaink ítélkeznek az emberek felett.

A Kyoto Egyetem szakértőinek tanulmánya szerint a kutyák másképp viszonyulnak azokhoz az emberekhez, akik csúnyán, helytelenül cselekedtek, mint azokhoz, akik az ő olvasatukban helyesen viselkedtek korábban.

A kutatásról

Az eredmény szerint a kutyák körülbelül azon a szinten ítélkeznek az emberi cselekedetek felett, mint a babák, akik úgynevezett veleszületett erkölccsel rendelkeznek. Ez az, ami a kutyák számára lehetővé teszi felmérni, hogy a mellettük lévő ember, akár a gazdi, jót vagy rosszat tett-e.

Minderre egy egyszerű, de látványos eredményt adó kísérlet során jöttek rá a kutatók. A vizsgálati szobában egyszerre két ember és egy kutya tartózkodott. A két ember közül az egyik egy nehezen nyíló befőttes üveggel bajlódott. A másik ember ezt vagy tétlenül nézte, vagy segített neki. Később az, aki segített, vagy megtagadta azt, finomsággal kínálta a kutyát, aki mindennek szemtanúja volt.

Azoktól, akik segítettek a befőttes üveg kinyitásában, a kísérletben részt vevő kutyák szívesebben fogadták el a csemegét, mint azoktól, akik nem segítettek benne. Ergo, kevésbé szimpatizáltak velük, elítélték a nem segítő embereket.

James Anderson, a kutatás vezetője így magyarázta a jelenséget:

- A kutyák oly rég óta élnek az ember mellett, hogy már képesek felmérni emberi érzéseket, és azt, hogy valaki jól vagy rosszul viselkedik másokkal szemben. Ha egy ember nem jól cselekszik, arra a kutya is érzelmi választ ad - mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Így tehát a kutyákra úgy is tekinthetünk, mint legőszintébb bíráinkra, akik ugyan akkor is szeretnek, ha helytelenül cselekszünk, de őszintén felvállalják a véleményüket. Akárcsak egy igaz barát - hiszen tényleg azok.

Kutyás Swarovski-ékszerek kutyabarátoknak »

Ezt is szeretjük