Így kezdődött 14 ezer éve a kutya és az ember barátsága: őseinknek segíthettek a vadászatban

A mára már barátivá lett viszony különleges gyökerekre nyúlik vissza.

GettyImages-1276788283

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor belenézünk egy kutya szemébe, nem csak a feltétel nélküli barátságot és az igaz szeretetet láthatjuk benne: érzünk valami ősi, mélységesen gyökerező kapcsolatot is a négylábúval. Nem véletlenül, hiszen kutya és ember kapcsolata több tízezer évvel ezelőtt kezdődhetett.

A legkorábbi ismert bizonyíték arra, hogy sorsunk összefonódott, egy 14 200 éves sír, egy kutya sírja, mely arra vall, hogy abban az időben az emberek már kedvencként tarthatták ezeket az állatokat. A háziasítás pontos kiindulópontja mindeközben ismeretlen. Csupán annyit tudni biztosan, hogy a kutyák genetikailag 27-40 ezer éve különültek el a farkasoktól.

Így indulhatott a kutya-ember barátság

A mikor kérdésköre tehát valamelyest homályos, ahogyan az is, pontosan hol történt meg a világon először a kutyák domesztikálása. A folyamat maga azonban jóval tisztább a tudomány előtt.

A kutya az egyetlen olyan állat, amelyet még a vadászó-gyűjtögető népek háziasítottak. Minden mást csak azt követően domesztikáltak, hogy megkezdődött a gazdálkodó életmód.

Az egyik elmélet szerint akkoriban, amikor Eurázsia nagy részét jég borította, és nehéz volt élelemhez jutni, ezek az állatok az ember segítségére lehettek vadászat közben. Miután falkáikkal segítettek elfogni a vadat, az ember adott nekik valamennyit a zsákmányból. A kölcsönös érdek által az ember és a kutya sorsa összefonódott, és lassanként barátság alakult ki közöttük. Előfordulhat, hogy a vadászatban segítő állatok elárvult kölykökként kerültek az emberhez, de ez csak egy lehetőség - nem egyértelműen így történt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A másik elmélet szerint a farkasok lassanként szoktak az ember mellé. Az ugyanis az étkezésből származó maradékát odadobhatta az állatoknak. Mivel nap nap után egymás közelében éltek, a farkasok idővel megszelídültek, az újonnan született kölykök pedig kezdettől hozzászokhattak az ember jelenlétéhez.

Bárhogyan is indult a kutya és az ember története, annyi bizonyos, hogy mély gyökerekre nyúlik vissza, és az egyik legcsodálatosabb állat-ember viszony, ami létezik.

Mit érez a kutya az ember szeretetéből?

Sokat - ez biztos, ám a tudomány emberei érdekes vizsgálatot is végeztek a témában. Olvass erről a következő cikkben!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük