8 súlyosan mérgező szobanövény, amivel nem árt az óvatosság, ha cicát vagy kutyát tartasz
Ha kisállattal élsz együtt, óvatosan válaszd meg a szobanövényeid!

GettyImages-905471732
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a szobanövények gyönyörű díszei a lakásnak, és otthonossá teszik a környezetet, sajnos sok közülük mérgező anyagokat tartalmaz.

Ez nemcsak akkor veszélyes, ha az embernek kisgyereke van, hanem akkor is, ha lakásban élő kedvencet tart. A gazdik tudják legjobban, hogy egy játékos kedvű kutya vagy macska milyen ramazurit tud csinálni odabent. Ilyenkor akár egy-egy cserép is felborulhat, a kisállat pedig még meg is verekedhet leterített "áldozatával", jókora harapásokat ejtve a gyökerén, szárán, levelén és virágzatán. A négylábúak nemcsak a vidám pillanatokra tartogatják a növényi részek rágcsálását. Ez alapvetően kutya- és macskaszokás, így bármikor, a legváratlanabb pillanatokban is megtörténhet.

8 mérgező szobanövény

Néhány kedvelt, mutatós szobanövény azonban súlyos mérgezést okozhat. Ha nem is kerülnek a kukába, érdemes megközelíthetetlen helyre tenni, esetleg fellógatni őket, hogy semmiképp ne legyenek hozzáférhetőek az állat számára. Virágzatuk, száruk, gyökerük lenyelése nemcsak nyálkahártya-irritációt, hanem komoly hasi bántalmakat és akár fulladást is kiváltanak.

Ha gazdi vagy, és észreveszed, hogy a kedvenced növényi részeket fogyasztott, azonnal vidd állatorvoshoz! Akkor is tégy így, ha furcsa tüneteket, bágyadtságot, erős nyáladzást, szédelgést, esetleg eszméletvesztést tapasztalsz nála, hiszen ezek a mérgezés szembetűnő jelei lehetnek!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük