Az mRNS-alapú rendszerrel számos súlyos betegség kezelhetővé válhat: magyar tudósok is részt vettek a kutatásban
A kutatók a nyirokrendszer működési zavarai kapcsán vizsgálták az mRNS-alapú kezelési módszert.

GettyImages-1311223499
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Semmelweis Egyetem kutatói nemzetközi együttműködésben olyan mRNS-alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokérnövekedés váltható ki - ez a jövőben alapját képezheti egy új típusú terápia kidolgozásának.

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a koronavírus elleni vakcinafejlesztés során használt mRNS-alapú rendszer alkalmas lehet a károsodott nyirokerek növekedésének a serkentésére is, így például a nyiroködéma kezelésére, amelynek jelenleg nincs végleges megoldást nyújtó terápiája.

A nyirokrendszer működése

A nyirokrendszer fő feladata a folyadékegyensúly szabályozása, a zsírok felszívása a bélből, valamint lényeges az immunvédekezésben is.

GettyImages-1264199344

A nyirokrendszer részét képezik a nyirokerek, amelyeknek számos új funkciójára derült fény az elmúlt években, szerepük van például a vérnyomás szabályozásában, de az idegrendszerhez kapcsolódó betegségekben is. A kutatás elsődleges célja az volt, hogy jobban megértsék a nyirokerek szervspecifikus funkcióit.

Kutatás a nyirokkeringési zavarok kezelésére

Jakus Zoltán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi docense elmondta, az mRNS-alapú koronavírus elleni védőoltás lényege, hogy hírvivő RNS segítségével a vírusra jellemző fehérje kerül a szervezetbe, melyet az immunsejtek felismernek, így később szükség esetén az immunrendszer el tudja pusztítani a szervezetbe jutott vírust.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mostani kutatás során ugyanezt a rendszert használják, csak nem vírusfehérjét termeltetnek, hanem egy nyirokér-növekedési faktort visznek be az mRNS-rendszeren keresztül, és ezáltal tudnak szervspecifikus nyirokér-növekedést kiváltani az adott szervben - ismertette a munkát vezető kutató.

Hozzátette: kutatásaik során eljutottak odáig, hogy hatékony szervspecifikus nyirokér-növekedést tudnak kiváltani, így jobban megértik a nyirokerek egyes szervekben játszott szerepét, valamint állatokban képesek visszafordítani a nyiroködémát, és ez alapját képezheti egy későbbi terápia kidolgozásának. A kutatásról szóló publikáció a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

9 jógapóz, ami serkenti a vérkeringést és a nyirokrendszert

A jóga nemcsak nyújtja az izmokat, de védi a keringési és nyirokrendszer egészségét is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük