Sokszor fáj a nyakad? Ezt a 7 tippet javasolja az orvos fájdalom ellen

Egyáltalán nem mindegy, milyen párnára hajtja az ember éjszakánként a fejét. Emellett még rengeteg hétköznap tényező okozhat nyakfájást.

nyakfájás nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember nyaka nemcsak sérülés vagy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg, de akár a helytelen tartás vagy elalvás is okozhat fájdalmat.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa hasznos tippekkel szolgál a probléma kezelésére, megelőzésére.  

Fontos kideríteni a fájdalom okát

A nyaki fájdalom igen gyakori azoknál, akik munkájukból eredően sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet, például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál, fodrászoknál. Sok más tényező is hajlamosít a nyakfájásra, a tartós hideghatástól a nem megfelelő párnáig vagy akár a teljesen más jellegű, nem mozgásszervi betegségekig. 

nyakfájás 1
Fotó: aldomurillo / Getty Images Hungary

- Akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, az első, legfontosabb lépés a szakorvos felkeresése, hiszen tudnunk kell, pontosan mi okozza a panaszt. A diagnózis birtokában pedig már számos hatékony, segítő módszer közül választhatunk - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

- A kezelés magában foglalhatja a lokális fájdalomcsillapítást, gyógytornát és olyan természetes hatású eljárásokat, mint az orvosikollagén-injekciókúra, a lökéshullám-terápia és a neurálterápia. Az előbbi javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ugyanakkor a meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. A lökéshullám-kezelés lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak, és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. A neurálterápia megfelelő technikával végezve pedig akut és krónikus fájdalmaknál, gyulladásoknál, gócos hátterű és reumás betegségeknél, gerincbetegségeknél, neuralgiáknál is képes segíteni. Az orvosi segítségen túl a páciensek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól. 

Helyes testtartás kialakítása

A rossz testtartás, esetleg a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. A modern ember gyakran szinte szó szerint lógatja a fejét, előreejti a vállát, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak. A fejlógatás megszüntetése érdekében érdemes lehet gyógytornász segítségét is kérni.

nyakfájás 2
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Nyaktorna

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakat, erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan érdemes végezni a nyakkörzést, de hátrafelé nem szabad dönteni a nyakat! A gyakorlat során a tarkónál össze kell kulcsolni a kezet, majd megpróbálni hátradönteni a fejet. A kéz megakadályozza a fej hátradöntését, ennek a nyomásnak kell ellentartani!

Optimális párna kiválasztása

Bár mindenkinek magának kell megtalálnia, melyik párna felel meg neki a leginkább, általános szabály, hogy ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az anatómiai párnákat is. 

Általánosságban igaz, hogy a háton alvás a legtermészetesebb helyzet a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen is, de természetesen ez egyéni megítélés kérdése. 

nyakfájás 3
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

A monitort szemmagasságba állítani

Különösen laptopoknál gyakori, hogy lefelé kell billenteni a fejet, hogy a monitor jól láthatóvá váljék. Ez pedig szép lassan a nyak túlterheléséhez vezethet. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni egy különálló képernyőt.  

A mobiltelefon tudatos használata

Egyre többet használja mindenki az okostelefonját, jellemzően lefelé nézve. Ez a testhelyzet pedig jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak, ha pedig tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat. Érdemes tehát inkább szemmagasságban tartani a mobilt, és szüneteket beiktatni, így lehet csökkenteni az ezzel töltött időt! Aki sokat telefonál, és emiatt kénytelen oldalra dönteni a fejét, szintén fájdalmat okozhat magának. Ezt megelőzendő, érdemes lehet headsetet használni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Megfelelő folyadékpótlás

A folyamatos vízivásnak sok egészségi indoka van, többek közt az, hogy a hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz. 

5 pont a kézen, ami azonnal csökkenti a fájdalmat: ősi kéztartási technikákat is mutatunk

Fejfájás, stressz, fáradtság, egyebek - bármikor jöhet egy kellemetlen érzés, akár a semmiből, és általában a legrosszabbkor. Milyen szerencse, hogy a kezünk mindig kéznél van, mint lehetséges fájdalomcsillapító.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük