Ez az alvópóz teszi a legrosszabbat a nyakkal és a vállakkal: szakorvos hívta fel a figyelmet a veszélyekre

Egyáltalán nem mindegy, milyen alvópózban szokott az ember aludni, hiszen akár a nyak és a vállak fájdalmát is eredményezheti a helytelen pozitúra.

GettyImages-904079866
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni - mint például a korral járó változások -, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtatni lehet.

Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa arról beszélt, hogyan érdemes aludni a nyakfájás elkerüléséhez, és mikor kell mégis orvoshoz fordulni.

Mi a legjobb alvópozíció nyakfájás esetén?

Alapvetően két pozíció kíméli a nyakat: a háton és az oldalt alvás. Ha háton alszunk, érdemes olyan párnát választani, amely elég kerekded ahhoz, hogy megtámassza a nyak természetes ívét, viszont elég lapos ahhoz, hogy a fej vízszintesen lehessen.

GettyImages-1318787366

Ehhez speciálisan kialakított párnák is kaphatók, amelyek a nyaki résznél kissé magasabban, erősebben vannak kialakítva. Ugyancsak hasznosak lehetnek az úgynevezett memóriahabos párnák, amelyek alkalmazkodnak a nyak és a fej kontúrjához.

Oldalt alvásnál a gerinc egyenesen tartásában segíthet egy hasonlóan kialakított párna, amely magasabb a nyaki, mint a feji részen. Ellenben a túl magas és merev párna egész éjszaka hajlott tartásra kényszerítheti a nyakat, ami reggeli fájdalomhoz, merevséghez vezethet.

A hason alvás a legkevésbé előnyös a nyak szempontjából, mert a gerinc így nem őrzi meg a természetes görbületét, a nyak pedig oldalra van fordítva.

- Az alvási pozíció és maga az alvás nagyon komoly szerepet játszhat a mozgásszervi fájdalmaknál, így a nyak- és a vállfájdalomnál is - hangsúlyozza Arnold doktor.

GettyImages-200550493-001

- Kutatások bizonyítják, hogy az alvászavarokról beszámoló betegeknél jóval nagyobb arányban vannak jelen a mozgásszervi panaszok. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alvásproblémák megzavarják az izom éjszakai ellazulását és a normál körülmények közt alvás közben történő gyógyulási folyamatokat. Így pedig kialakulhat egy ördögi kör: a fájdalom alvászavarokhoz vezethet, ami pedig fokozza a panaszokat.

Miért fontos az orvosi diagnózis?

- A nyakfájdalom és nyaki merevség nagyon gyakori panasz, aminek legtöbbször orvosi kezelést nem igénylő oka van, mint például az ülőmunka során tapasztalható nem megfelelő pozíció, a nyak éjszakai „elalvása” vagy a rossz testtartás - bár ezt érdemes gyógytornásszal, ortopéd orvossal korrigálni - hangsúlyozza dr. Arnold.

- Vannak olyan okok is, amelyek természetesen azonnali orvosi ellátást tesznek szükségessé, hiszen sérülés esetén, valamint a szívinfarktus és az agyhártyagyulladás tüneteként mutatkozó nyaki fájdalom ellátása nem tűr halasztást. Ha azonban nem ilyen akut esetről van szó, mindenképpen alaposan utána kell járni az okoknak, hiszen számtalan betegség járhat ilyen panasszal.

Rheumatoid arthritis

Ez az autoimmun eredetű kórkép, az ízületi gyulladás fájdalmat, merevséget okoz az érintett ízületekben, így akár a nyakban is.

GettyImages-121026019

Csontritkulás

A csontszerkezet változása, meggyengülése kisebb repedéseket, akár töréseket eredményezhet, legtöbbször a kezekben és a térdben, ritkábban a nyakban is.

Fibromyalgia

Ez egy olyan állapot, amely erős izomfájdalommal jár testszerte, különösen a nyakban és a vállak területén.

Spondylosis

A nyaki gerinc kopásos megbetegedése esetén meszes felrakódások alakulnak ki a csigolyák szélein. Ilyenkor a fájdalmat a mozgás váltja ki, és gyakran hallható ropogó hang is a nyak mozgatásánál.

Nyaki gerincsérv

Ha a porcok valamilyen ok miatt megsérülnek vagy elkopnak, a bennük lévő anyag kitüremkedve nyomhatja a környező ideggyököket, esetleg a gerincvelőt, nyilvánvaló fájdalmat, mozgásbeszűkülést okozva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyaki gerinc szűkülete

Amikor a gerinccsatorna valamilyen ok - gyakran gyulladás - miatt szűkül, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, ideggyökökre.

Ritkább okok

A diagnosztizálás során figyelembe kell venni, hogy ritkább esetekben születési rendellenességek, fertőzések, daganat, tályog, Lyme-kór, övsömör utáni állapot, poszt-Covid-szindróma részjelensége is okozhat nyakfájdalmat.

- Ha a gyakori okok egyike áll a háttérben, akut esetben gyors segítséget jelenthet a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

GettyImages-1285421106

- A tartós javulás érdekében pedig jó hatású lehet a természetes hatású lökéshullám-terápia, az orvosikollagén-injekció, illetve a megelőzés és a kiújulás elkerülése érdekében feltétlenül ajánlott a funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs. Bizonyos esetekben jó megoldás lehet a neurálterápia, amely megfelelő technikával végezve akut és krónikus fájdalmaknál, gyulladásoknál, gócos hátterű és reumás betegségeknél (előbbinél fontos lehet a góckutatás, fogorvos, fül-orr-gégész, nőgyógyász, urológus bevonásával), gerincbetegségeknél, neuralgiáknál is képes segíteni.

Nyakfájás elleni, 10 perces gyakorlatot mutatunk

Ha ülőmunkát végzel, a következő gyakorlatokat építsd be a mindennapjaidba!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük