Műtét nélkül is kezelhető a porckopás: tartósan megszünteti a fájdalmat az injekciós terápia

A porckopás kínzó fájdalma ellen szakorvos szerint az egyik leghatékonyabb megoldás az injekciós terápia.

térd ízületi gyulladás porckopás rheumatoid artritisz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a fájdalom csökkenthető, a maradék porcállomány pedig megóvható.

Így befolyásolható a porckopás

A porckopás részben természetes folyamat, ugyanis a porc akkor éri el tömege maximumát, amikor befejeződik a növekedése, a későbbiekben ez már csak csökkenni tud. Ez a csökkenés leggyakrabban a középkorúaknál okoz gondot, ugyanis igen gyakran jár fájdalommal - a térdfájás oka is leggyakrabban ez. Mit lehet ellene tenni?

térd térdfájás fájdalom

Fontos az esetleges testsúlyfelesleg leadása, a térdkímélő mozgásprogram, bizonyos étrend-kiegészítők és az orvos által leghatékonyabbnak ítélt terápiák bevetése. Az alábbi injekciós eljárások egymással és más kezelésekkel - például lágylézer- vagy lökéshullám-terápiával is - kombinálhatók, amire főként súlyosabb esetekben van szükség. A hatás így még erősebb lehet, akár a térdprotézisműtét ideje is elodázható a megfelelő kezelésekkel. 

Helyi gyulladáscsökkentő injekció

Elsősorban erős fájdalmak esetén hasznos a helyi gyulladáscsökkentő kortikoszteroid-injekció, ami gyorsabban és hatékonyabban képes csökkenteni a fájdalmat, mint a szájon át szedhető hasonló típusú gyógyszerek. Az injekciós kúra hatása akár fél évig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást és a kezelés következő fázisát.

Ugyanakkor ennél tartósabb használatnál növekedhet a csontritkulás esélye, felborulhat a menstruációs ciklus, növekedhet a testtömeg, és megnőhet egyes betegségek rizikója is - éppen ezért a kortikoszteroid-injekciós terápia használatáról mindig nagy körültekintéssel dönt az orvos.  

Hialuronsav-injekció

- Porckopás esetén a térdízületbe fecskendezhető a nagy koncentrációjú hialuronsavat tartalmazó injekció, ami szinte kenőanyagként működik a porcnál. Ez a természetesen is előforduló anyag, a hialuronsav képes csökkenteni a belső súrlódást, ezáltal a mozgással járó fájdalmat is - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az injekciós eljárásnál olyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint például duzzanat, merevség, folyadékgyülem a térd körül, ám az előnyök jelentősek. Az injekciós kúra hatása ugyanis alkalomról alkalomra fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.

Orvosikollagén-injekció

Amikor ízületi kopás áll fenn, elsősorban az ízfelszínek súrlódása okozza a fájdalmat, de ehhez társulhat az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága is. Bizonyos esetekben éppen a rendellenes, laza ízületben bekövetkező mozgások következtében alakul ki a porckopás. Ez lehet az oka a porckopás okozta fájdalom időnkénti belobbanásának és visszahúzódásának, és ezért járhat fájdalomcsillapító hatással a masszázs, a gyógytorna is, ami nem magát a kopást kezeli. Az orvosikollagén-injekció szerepe ezekben az esetekben, hogy ellazítsa a görcsösen összehúzódó izmokat, és erősítse a megnyúlt szalagokat, így segítve az érintett ízület stabilitását, és csökkentve a fájdalmat.

Gyógyfürdők porckopás és reuma ellen

A kénes vizeket különösen ajánlják reumás betegségek és porcproblémák, valamint egyes bőrön megmutatkozó betegségek, így ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük