Pattogó ízületek és nehezebb lépcsőzés is utalhat a porckopásra - Ilyen stádiumban érdemes orvoshoz fordulni
A mozgást hátráltató gyulladások vagy kopások a testben akár az egész élet minőségét leronthatják.

ízületi-fájdalom1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csípő- és a térdízület kopása olyan mindennapi tevékenységeket is megnehezíthet, mint a lépcsőzés vagy akár csak a kádba való belépés.

Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületei specialista a fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegségek esetén szóba jöhető kezelési lehetőségekről beszélt.

Eleinte még bejáratódnak az ízületek

A csípőízületi kopás egy olyan, akár súlyos betegség, amely a porcok és csontszövetek degeneratív változásai miatt alakul ki. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó probléma elsősorban az idősödéssel függ össze, de többek közt a csípő helyzetének megváltozása, az ínszalag-, illetve izomrendszeri sérülékenység, a túlzott vagy nem helyesen kivitelezett fizikai aktivitás, bizonyos anyagcsere-betegségek, a szteroidtartalmú szerek és az alkohol tartós fogyasztása is hozzájárulhat a kialakulásához.

ízületi-fájdalom2
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

Míg a csípőízületi kopás elsősorban a nőket érinti, mindkét nem gyakran szembesül a térdízületi kopással. Ez valójában egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív sport, főként a futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok, a térdeléssel járó munka, az állómunka és a fizikai inaktivitás is. Mindezek eredményeként az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindkét betegségre jellemző, hogy míg eleinte csak reggelente jelentkezik egy kis merevség, és az ízület később „bejáratódik”, elhanyagolt esetekben ez a folyamat egyre súlyosabbá válik. Eleinte még csak a fellépés, a lépcsőzés okoz problémát, később már a mindennapos tevékenységek, az önellátás is veszélybe kerül. A röntgenképen láthatóvá válik az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták is a csontban. 

Már az első jeleknél fontos segítséget kérni

Szily doktor szerint már a reggeli merevséget, enyhe, de tartósan jelenlévő fájdalmat is érdemes kivizsgáltatni, hiszen időben elkapva a kopás folyamatát, nemcsak a fájdalom csillapítása válik lehetővé, de a progresszió is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás.

ízületi-fájdalom4
Fotó: ChooChin / Getty Images Hungary

Nem lehet halogatni az orvosi vizitet, ha az alábbi tünetek jelentkeznek:

  • Fájdalom és ízületi merevség reggelente vagy fizikai megterhelést követően.
  • Az ízület érintésre érzékennyé, duzzadttá válik.
  • Az ízületben folyadékgyülem tapintható és látható.
  • Az ízület mozgatásakor vagy megfeszítésekor fájdalmas kattogás, pattogás vagy ropogás hallható.
  • Az ízület instabillá válik.

Kezelés az első jelektől kezdve

A hialuronsav-injekció, az orvosikollagén-injekció és a lökéshullám is segít a térd- és a csípőfájdalmon.

- A betegek legfontosabb teendője az lenne, hogy már az első, zavaró panaszok esetén forduljanak orvoshoz - hangsúlyozza dr. Szily Tamás. - A porc leépülését akadályozhatják a megfelelő porcépítő készítmények, amelyek jelentős választéka miatt is érdemes szakember javaslatát kérni. Ezek a készítmények azonban nem csökkentik a fájdalmat, és teszik könnyebbé a mozgást, hiszen nem is ez a feladatuk, ezeket a célokat csak orvosi eljárásokkal lehet elérni.

ízületi-fájdalom3
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

A térdben jelentkező fájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet például a hialuronsavas injekciókúra, amellyel „megolajozhatjuk” az ízületeket, csökkenthetjük a súrlódást. Más esetekben egy másik anyagot, orvosi kollagént használunk fel, ezt injektálunk az érintett ízületbe. Sokaknál kiegészítő kezelésként beválhat a lökéshullám-terápia, ami a vérkeringés és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regenerációt beindító hatással bír.

GettyImages-510794438
Fotó: andresr / Getty Images Hungary

Kiemelt jelentőségű a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség tehát kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség-javításra is, amely önálló és kombinált kezelésekkel is megvalósítható.

Amikor a húsevés rohamszerű ízületi fájdalmakat okoz: 10 kímélő fogás köszvénnyel élőknek

A köszvényes betegek diétájában sok a tiltólistás alapanyag, de még így is lehet finom fogásokat találni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük