Így kezelhető a porckopás és porcleválás okozta fájdalom: szakorvos beszélt a lehetőségekről
Bár mindkettő hasonlóan fájdalmas tünetekkel jelentkezik, van különbség a porckopás és a porcleválás között.

GettyImages-1135942862
beauty and style
Top olvasott cikkek

A térdfájdalom lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is kialakulhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmondja, mi a különbség a porcleválás és porckopás közt, és hogyan lehet segíteni ezeken a problémákon.  

A porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk, a meniscusok sérülését jelenti. Ez megtörténhet egy hirtelen, rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Sok esetben viszont a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról van szó. Akkor lehet gyanakodni porcleválásra, ha a térd instabillá válik, ha a mozgás fájdalmat okoz, és ha mozgáskorlátozottság jelenik meg a térdízületben. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani. 

Így kezelhető a porcleválás

Ha felmerül a porcleválás gyanúja, különösen, ha sérülés történt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mivel az ilyen jellegű sérülések gyakran műtéti beavatkozást igényelnek.

Ezt a lépést minél hamarabb meg kell tenni, ugyanis orvosi segítség nélkül tartós fájdalom alakulhat ki, és véglegesen csökkenhet a mozgástartomány és a terhelhetőség. Mielőtt azonban a műtétre kerülne sor, érdemes megpróbálkozni a helyi célzott injekciós kúrával fájdalomcsillapítás céljából. Ez a kúra az operációt követően is gyorsítja a felépülést, eredményesen szünteti meg a fájdalmat. A fájdalom és a gyulladás megszűnése után funkcionális gyógytornával kell tovább haladni a rehabilitáció folyamatában.

Ezért kopik el a porc

Mivel a térdízület óriási terhelésnek van kitéve, az egyik leggyakoribb problémája a porckopás. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív vagy nem megfelelően kivitelezett sporttevékenység, főként a futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok, a térdeléssel járó munka, az állómunka és a mozgásszegénység is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végső soron az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy mozgáskorlátozottsággal jár, de a kopás lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is.

A porckopás kezelése összetett

- A porckopás kezeléséhez - a porc megőrzéséhez, a porcképzés támogatásához - egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav-injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

- Sok esetben választunk egy másik módszert, az orvosikollagéninjekció-kúrát. Sokat segíthet a lökéshullám-terápia is, amely a vérkeringés és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regerációt beindító hatással bír, és nem jár szúrással. Tehát önálló vagy kombinált kezelésekkel, de elérhető a hatékony segítség azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától, különösen, ha szükség esetén hajlandóak az életmódváltásra és a funkcionális gyógytorna rendszeres végzésére. Porckopásnál fontos tudni, hogy komoly segítséget jelenthet az életmódorvoslás, ahol életmódorvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen vezeti és támogatja az életminőséget javító életmód kialakítását.

9 egyszerű jógapóz hátfájás ellen: végezd őket naponta, ha ülőmunkát végzel

Az alábbiakban egyszerű jógapózokat mutatunk, amik egészségesebbé tehetik a gerincet, ettől pedig a későbbiekben öröm lesz jógamatracra lépni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük