Hol és hogyan fáj a fejed? Az okok is kiderülhetnek belőle: más okozza a halántékon és a fejtetőn
Nem mindegy, hogy hol jelentkezik, és hogy milyen jellegű a fájdalom.

fejfájás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fejfájással az élete során mindenki találkozik, kit gyakrabban, kit ritkábban kínoz a kellemetlenség. Az alkati tényezőkön és betegségeken túl életmódbeli faktorok is szerepet játszhatnak a tünet kialakulásában, így például az alkoholfogyasztás, az alváshiány, a tartáshibák, a stressz, a kihagyott étkezés és a folyadékhiány is. 

A fejfájás sokféle formában és helyen jelentkezhet. Lehet tompa, hasogató, lüktető, érezheted a fejed tetején, a tarkódon, a halántékodon, a szemeid mögött. A lokáció és a jelleg egyes esetekben árulkodó, beazonosítása az okok felderítésében is segíthet. 

A fejfájás sokféle lehet

Bár a fejfájás az egyik leggyakoribb panaszok egyike, mégis kevesen fordulnak vele orvoshoz, pedig az érintettek mindennapjait, munkavégzését, pihenését jelentősen megnehezítheti. Ha többször tapasztalod, érdemes megfigyelned, hogy hol és hogyan fáj, ez olyan információ, ami a szakembereknek beszédes adalék. Az egyes típusok nem mindig ugyanúgy és ugyanott kínoznak, de vannak jellegzetességek, amik segíthetnek a megkülönböztetésükben. A fejfájás legismertebb típusai közé a tenziós, a cluster, a színuszos fejfájás és a migrén tartoznak.

Hogyan fáj?

A tenziós fejfájás tompa, folyamatos, nem lüktető, enyhe vagy közepesen erős, szorító, nyomó jellegű fájdalommal jár. Ez a leggyakoribb típus, nem tudni pontosan, hogy mi okozza, de a stressz és az alváshiány szerepet játszhat benne. 

A lüktető, kifejezetten intenzív, hányingerrel, esetenként látászavarral jelentkező fejfájás általában migrén. Egyénenként eltérő, hogy mi provokálja a tüneteket, jellemző ok a fronthatás. A fény, illetve a zajok ronthatnak a panaszon. Gyakran csak az egyik oldalt érinti. 

A cluster fejfájásra az erőteljes, ciklusokban jelentkező fájdalom jellemző. A visszatérő epizódok napokon, sőt akár hónapokon át kínozhatják az érintetteket, majd eseménytelen időszakok következhetnek. A fájdalom általában éles, hasogató, és gyakran, bár nem minden esetben, az egyik oldalra korlátozódik. A betegség ritka, családi halmozódást mutathat, férfiaknál gyakoribb. 

Hol fáj?

Fej hátulja, nyak környéke: a leggyakoribb okok között a tenziós fejfájás és a migrén szerepel, de akár tarkótáji idegi eredetű fájdalom, occipitalis neuralgia, valamint a gerinc nyaki szakaszán lévő ízületi gyulladás is felelőssé tehető érte.  

Fejtető: tenziós fejfájás miatt jelentkezik itt leggyakrabban a panasz, de migrén és occipitalis neuralgia is okozatja. Jóval ritkább, hogy magas vérnyomás, illetve vérzéses stroke vezet a problémához. 

Homlok, szemek mögött: tenziós, cluster fejfájás és migrén is meghúzódhat a háttérben, továbbá az arcüreggyulladás is jellemző. A szinuszos fejfájást fertőzés is okozhatja, orrfolyással, lázzal társulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Halánték: a halántékon jelentkező fájdalom legáltalánosabb oka a tenziós fejfájás, de a migrén és a cluster sem kizárható. Főleg időseknél gyakori az úgynevezett óriássejtes arteritisz, az artériák belső rétegének gyulladása, aminek jellemző tünete az erőteljes fájdalom a halántéktájékon. Kezelés hiányában stroke-hoz, illetve látásvesztéshez vezethet. 

Fülek mögött: a fülek mögötti fájdalom oka gyermekeknél általában a fülfertőzés, fülgyulladás. Fogászati problémák és az állkapocsízület gyulladása (temporomandibularis ízületi szindróma) is meghúzódhat a háttérben. 

 A vissza-visszatérő, esetleg elviselhetetlen méreteket öltő fájdalommal érdemes szakemberhez fordulni. Jellemző, hogy a panaszt bizonyos tényezők váltják ki vagy fokozzák, amennyiben lehetséges, ezek kerülése ajánlott. 

Természetes megoldások fejfájás ellen

Nem kell feltétlenül gyógyszert bevenni, a természetes alternatívák is segíthetnek enyhébb fájdalom esetén. Ráadásul a többségük nem kerül pénzbe, vagy legalábbis a gyógyszertári készítmények töredékébe.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük