A nyirokcsomókat és a pajzsmirigyet is vizsgálják ezzel a módszerrel: így zajlik a vékonytű-biopszia

Bizonyos betegségek felderítése esetén az aspirációs citológiai vizsgálat segíthet diagnosztizálni leghatékonyabban a probléma jellegét.

Aspirációs citológia, vékonytű-biopszia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aspirációs citológia - vékonytű-biopszia - azon fontos diagnosztikai eljárások egyike, melynek segítségével alaposabban szemügyre vehetők a gyanús képletek, így időben felismerhetővé válnak az esetleges rosszindulatú daganatok.

Hogy pontosan milyen esetekben van szükség a vizsgálatra, és hogy mire kell számítani, azt dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg.

Aspirációs citológia - ezekben az esetekben szükséges

Az aspirációs citológia egy olyan diagnosztikus eljárás, melynek során ultrahang-vezérelve egy vékony tűt vezetnek a vizsgálandó területbe, hogy onnan sejteket nyerjenek, így alaposabban megvizsgálhatják a szövetet.

GettyImages-151057999

Leggyakrabban pajzsmirigygöbök kapcsán kerül szóba, amikor felvetődik a rosszindulatúság esélye, főleg nagyobb, hideg göbök esetén. Ám ugyanúgy ezt alkalmazzák az emlőkben talált csomók, megnagyobbodott nyirokcsomók esetén is, hogy kizárhassák az emlőrák és a limfóma meglétét.

Hogy néz ki a vizsgálat?

Az aspirációs citológiát radiológus és citopatológus végzi, akik egymás munkáját segítik. Fontos mozzanata a mintavételnek az ultrahanggal való követés, ugyanis segítségével jól látható a tű útja és a vizsgálandó terület. A vizsgált bőrfelületet első körben alaposan lefertőtlenítik, majd a beavatkozás végeztével kötést, tapaszt tesznek rá. A nyert minta sejteket tartalmaz, melyet mikroszkóp alatt a citológus orvos megvizsgál, és felállítja a diagnózist. Fontos, hogy ezen vizsgálattal citológiai diagnózishoz jutunk, mely nem egyenértékű a szövettani vizsgálattal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A mintavételt megelőzi labor- és egyéb képalkotó vizsgálatok is, és ha indokolt, csakis akkor van szükség aspirációs citológiaára. Nem szükséges semmilyen előkészület, nem muszáj éhgyomorral menni. Gyors, és csupán pár percet vesz igénybe, és csak minimális fájdalommal jár a művelet, így érzéstelenítés/bódítás sem szükséges, így a beavatkozás végeztével a páciens rögtön az otthonába távozhat - mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa.

A citológiai vizsgálat eredményétől függ a további terápia.

Mennyire fájdalmas a csontvelő-biopszia, és mi a teendő utána?

A csontvelő rengeteg információt árul el a vérképző szervek betegségeiről, éppen ezért bizonyos panaszok esetén megkerülhetetlen a biopszia.

Mennyire fájdalmas a csontvelő-biopszia, és mi a teendő utána? 5 fontos kérdésre válaszolt a szakorvos

A csontvelő rengeteg információt árul el a vérképző szervek betegségeiről, éppen ezért bizonyos panaszok esetén megkerülhetetlen a biopszia.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük