A nyirokcsomókat és a pajzsmirigyet is vizsgálják ezzel a módszerrel: így zajlik a vékonytű-biopszia
Bizonyos betegségek felderítése esetén az aspirációs citológiai vizsgálat segíthet diagnosztizálni leghatékonyabban a probléma jellegét.

GettyImages-1223625460
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aspirációs citológia - vékonytű-biopszia - azon fontos diagnosztikai eljárások egyike, melynek segítségével alaposabban szemügyre vehetők a gyanús képletek, így időben felismerhetővé válnak az esetleges rosszindulatú daganatok.

Hogy pontosan milyen esetekben van szükség a vizsgálatra, és hogy mire kell számítani, azt dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg.

Aspirációs citológia - ezekben az esetekben szükséges

Az aspirációs citológia egy olyan diagnosztikus eljárás, melynek során ultrahang-vezérelve egy vékony tűt vezetnek a vizsgálandó területbe, hogy onnan sejteket nyerjenek, így alaposabban megvizsgálhatják a szövetet.

GettyImages-151057999

Leggyakrabban pajzsmirigygöbök kapcsán kerül szóba, amikor felvetődik a rosszindulatúság esélye, főleg nagyobb, hideg göbök esetén. Ám ugyanúgy ezt alkalmazzák az emlőkben talált csomók, megnagyobbodott nyirokcsomók esetén is, hogy kizárhassák az emlőrák és a limfóma meglétét.

Hogy néz ki a vizsgálat?

Az aspirációs citológiát radiológus és citopatológus végzi, akik egymás munkáját segítik. Fontos mozzanata a mintavételnek az ultrahanggal való követés, ugyanis segítségével jól látható a tű útja és a vizsgálandó terület. A vizsgált bőrfelületet első körben alaposan lefertőtlenítik, majd a beavatkozás végeztével kötést, tapaszt tesznek rá. A nyert minta sejteket tartalmaz, melyet mikroszkóp alatt a citológus orvos megvizsgál, és felállítja a diagnózist. Fontos, hogy ezen vizsgálattal citológiai diagnózishoz jutunk, mely nem egyenértékű a szövettani vizsgálattal.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A mintavételt megelőzi labor- és egyéb képalkotó vizsgálatok is, és ha indokolt, csakis akkor van szükség aspirációs citológiaára. Nem szükséges semmilyen előkészület, nem muszáj éhgyomorral menni. Gyors, és csupán pár percet vesz igénybe, és csak minimális fájdalommal jár a művelet, így érzéstelenítés/bódítás sem szükséges, így a beavatkozás végeztével a páciens rögtön az otthonába távozhat - mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa.

A citológiai vizsgálat eredményétől függ a további terápia.

Mennyire fájdalmas a csontvelő-biopszia, és mi a teendő utána?

A csontvelő rengeteg információt árul el a vérképző szervek betegségeiről, éppen ezért bizonyos panaszok esetén megkerülhetetlen a biopszia.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük