Mikor van szükség szemfenékvizsgálatra? Szemorvos sorolta fel a legfontosabb tudnivalókat

Szemfenékvizsgálattal komoly betegségeket lehet idejekorán diagnosztizálni.

Szemfenékvizsgálat mit mutat ki
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemfenék ellenőrzése az egyik legfontosabb szemészeti vizsgálat. Segítségével felismerhetőek az olyan károsodások, melyek az ideghártyát, azaz a retinát, a sárgafoltot, amit makulának hívnak, az ideghártyában futó ereket és a látóidegfőt, szaknyelven a papillát érintik.

Prof. dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukómaspecialistáját arról kérdeztük, vajon milyen esetekben van szükség a szemfenék vizsgálatára, valamint hogy néz ki maga a folyamat.

Mi az a szemfenék?

A szemfenék, fundus, a szem hátsó részének a belső része, ide jutnak a pupillán át érkező fénysugarak. Érdemes tudni, hogy a szemfenék nem egyetlen konkrét anatómiai fogalom, hanem azt a területet jelöli, melyet a szemorvos a szemfenékvizsgálat során ellenőriz. Anatómiai értelemben ide tartozik a látóidegfő, papilla, a sárgafolt, makula, és az ideghártya, retina, bizonyos része, ám a mélyebben lévő rétegek, érhártya és az ínhártya számos betegsége is észlelhető szemfenékvizsgálat során.

GettyImages-155375597

Az ideghártya fő erei a látóidegfő területében lépnek be és ki a szemből. A kisebb erek a szervezetben csak a szemfenék vizsgálata során láthatók és értékelhetők nem invazív módon. Mivel az éles látásért felelős sárgafolt károsodásai nagyon jelentős mértékben befolyásolják a látást, a szemfenék ellenőrzése kiemelten fontos számos szemészeti betegség vagy panasz, és sok nem szemészeti betegség, például magas vérnyomás, az agyat érintő betegségek vagy cukorbetegség esetén.

Mit láthat a szemorvos a szemfenék vizsgálata során?

A szemfenék vizsgálata során láthatóvá válnak az olyan károsodások, melyek a látóidegfőt, az itt futó ereket, az ideghártyát vagy a sárgafoltot érintik, valamint fény derülhet az esetleges lerakódásokra, vérzésekre és az eret elzáró vérrögre is. Így észlelhetők az olyan, kívülről a szemen elváltozást nem okozó betegségek, mint a zöld hályog, glaukóma, a sárgafolt sorvadása, nedves és száraz makuladegeneráció, a szemfenéki trombózis, az általános érelmeszesedés és a magas vérnyomás okozta kisérkárosodás.

GettyImages-507115644

Általánosságban elmondható, hogy minden szemészeti panasz esetén szükséges a szemfenék vizsgálata. Az alábbi tünetek esetén azonban a szemészeti vizsgálat mielőbb javasolt.

  • Szemfájdalom.
  • Változás a látásban vagy a látásélességben.
  • Mással nem magyarázható fejfájás.

Továbbá az alábbi betegségek fennállása esetén rendszeres szemfenékvizsgálat szükséges akkor is, ha a betegnek szemészeti panasza nincsen, és a nem szemészeti alapbetegsége kezelés alatt áll:

  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • érelmeszesedés,
  • zöld hályog.

Hogyan történik a szemfenék vizsgálata?

Általában először pupillatágító szemcseppet alkalmaz a szemorvos, mivel a tágabb pupillán keresztül pontosabb, részletesebb rálátást nyer a szemfenékre. Az, hogy mennyire erőteljes a pupillatágítás, attól függ, hogy a középső vagy a szélső területet szükséges vizsgálni. Az előbbi esetben vizsgálhatóak azon eltérések, amik a fentebb említett betegségek esetén vizsgálandók, míg különösen erőteljes pupillatágításra ideghártya-leválás, ideghártya-szakadás gyanúja esetén van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A vizsgáltnak fontos tudnia, hogy a pupilla tágítása után a látás több órán keresztül homályos lesz, és az erős napsütés ez idő alatt nagyon is zavaró a beteg számára. Ezért a pupilla tágításával járó vizsgálat után balesetveszélyes tevékenységet végezni több órán át nem szabad. A vizsgálatra érkezést és az onnan hazatávozást ennek megfelelően kell megszervezni.

A szemfenék vizsgálata során a szemorvos réslámpa és a szemhez nem érő előtétlencse segítségével vagy szemtükörrel, esetleg mindkét módszerrel megvizsgálja a szemfeneket. Legtöbbször ezek a módszerek elégséges információt biztosítanak, de egyes esetekben az érzéstelenített szemfelszínre illesztett kontakt vizsgálólencsés értékelésre is szükség van. Egyes betegségek esetén, a későbbi állapottal való összehasonlítás érdekében szemfenéki fényképfelvételt is készítünk. A szemfenékvizsgálat eredménye alapján bizonyos betegségekben optikai koherencia tomográfiás, röviden OCT, vagy OCT angiográfiás vizsgálatot is végzünk. Ezek a csúcstechnikát képviselő vizsgálatok semmiféle kellemetlenséggel nem járnak a beteg számára.

Az optikai koherencia tomográfiás vizsgálat.
Az optikai koherencia tomográfiás vizsgálat.

Mivel az OCT és OCT angográfiás vizsgálat a retinát rétegenként külön teszik vizsgálhatóvá, nagyon jelentős kiegészítő információt nyújt a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek, a makula degeneratív eltéréseinek és a zöld hályog okozta károsodás diagnosztizálásához, valamint az eltérések objektív mérését is biztosítja. Kezelést követően OCT-vel és OCT angiográfiás vizsgálattal mennyiségileg tudjuk nyomon követni az állapot javulását, azaz a kezelés eredményességét is.

Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája ismételten felhívja arra a figyelmet, hogy a pupillatágító cseppek hatása körülbelül 4-6 órán keresztül megmarad. Ezalatt a látás homályos, így ezen idő alatt tilos járművet vezetni, balesetveszélyes tevékenységet végezni, és célszerű kísérővel érkezni a vizsgálatra. Napsütés esetén érdemes napszemüvegről is gondoskodni, mivel a tág pupillán át bejövő többletfény zavaró hatású.

Teszteld, mennyire látod jól a színeket

A színlátás vizsgálatához fejlesztette ki egy japán szemész, Shinobu Ishihara a színes pöttyökből álló teszttáblákat.

Teszteld, mennyire látod jól a színeket: milyen szám van az ábrán?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük