A táskás, puffadt szem 5 oka: a pajzsmirigy és a PMS is állhat a háttérben
A táskás, duzzadt szemet a kialvatlanság mellett egészségügyi problémák is okozhatják.

no tukorben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karikás, táskás, puffadt szem a legtöbbször fáradtság, kialvatlanság jele, a tünet fokozott stressz esetén felerősödik, a magasabb kortizolszint ugyanis a test folyadék- és sóháztartását is befolyásolja.

A rossz alvásminőség és az éjszakázás az egész szervezetre hatással van, megviseli az anyagcserét, a folyadék felhalmozódása gyakran a szemkörnyéken látható igazán látványosan. Az alkoholfogyasztás és a sírás is gyakori előidéző.

Ha viszont egyik körülmény sem áll fenn, és megfelelő alvásmennyiség mellett is rendre fellép a tünet, egészen más ok, akár egészségügyi zavar is állhat a háttérben.

Pajzsmirigy-problémák

A szemkörnyéken látható változások a pajzsmirigy rendellenes működését is megmutathatják. Az erősen kidülledő szemek pajzsmirigy-túlműködést jelezhetnek, mely egyebek mellett szapora pulzussal, magas vérnyomással, hajhullással, légzési nehézségekkel, nyugtalansággal és alvászavarokkal, esetenként a szerv megnagyobbodásával, strúmával járhat.

A szemkörnyék ilyenkor olyannyira felduzzad, hogy a szemizmok érintettsége okán szélsőséges esetben a látást is zavarhatja, homályosabbá teheti. A szem könnyezhet, viszkethet, gyulladttá válhat, ami szintén intő jel lehet a kivizsgálásra.

A pajzsmirigy alulműködése ezzel szemben esetenként kimondottan duzzadt, táskás szemekkel járhat, amely az autoimmun eredetű szervi problémánál is felbukkanhat, ilyenkor labor- és ultrahangvizsgálat segíthet fényt deríteni az okokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

PMS

A menstruációt megelőző időszakban, a PMS során számos puffadásos tünettel szembesülhet az ember hónapról hónapra, ezalól pedig a szemkörnyék sem képez kivételt. A hormonális változások fokozhatják a vízvisszatartást, bezavarhatnak a sóháztartásban. Szerencsére a tünet a hasi puffadáshoz és a többi kellemetlenséghez hasonlóan néhány nap alatt elmúlik.

Mozgáshiány

Az ülő életmód következtében folyadékretenció léphet fel, a víz felhalmozódik a test egyes részeiben, ez többek között az arcon is érezhető és látványos. A rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fokozza a vérkeringést és az anyagcsere-folyamatokat is, ennek köszönhetően garantáltan lágyabb körvonalak köszönnek majd vissza a tükörből.

Allergia

A szezonális allergia tünetei a szemet is érinthetik: az vörössé, gyulladttá válhat, viszkethet, könnyezhet, és erősen beduzzadhat. A reakciót kiváltó anyag, többek között a pollenek, a füvek, az állatszőr vagy poratka hisztamint szabadít fel a szervezetben, amely helyi gyulladást és duzzanatot okozhat, olykor csalánkiütéssel is járhat. A szemvörösséget a hajszálerek kitágulása okozza.

Vesebetegség

A vese rendellenessége is okozhatja a folyadék- és sóháztartás zavarait, melynek révén a víz felgyűlik a szövetekben, testszerte ödémák keletkezhetnek, ilyenkor a táskás, puffadt szemkörnyék az első tünetek egyikeként értelmezhető.

A szem alatti duzzanatok elmulasztásához a kiváltó ok kezelése szükséges, de átmeneti segítséget nyújthat a hideg borogatás, egy lehűtött fém kiskanál a szemkörnyékre helyezve, az uborkás hidratálópakolás, továbbá éjszakánként a párnával megemelt fej. A rendszeres testmozgás, az alkoholfogyasztás kerülése és a pihentető alvás is fontos szerepet kaphat a tünet enyhítésében.

Expressz segítség a táskás szemre

Ha a kialvatlanság és a stressz a ludas, akkor az egyszerű hozzávalókból készülő pakolás is beválik: gyorsan megszünteti a szem alatti karikákat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük