Mennyire fájdalmas a csontvelő-biopszia, és mi a teendő utána? 5 fontos kérdésre válaszolt a szakorvos
A csontvelő rengeteg információt árul el a vérképző szervek betegségeiről, éppen ezért bizonyos panaszok esetén megkerülhetetlen a biopszia.

GettyImages-615502354
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csontvelő-biopszia kapcsán a legtöbben arra gondolnak, hogy daganatos betegség kivizsgálása miatt van rá szükség. Igaz, hogy a leukémia és a limfóma gyakori oka a beavatkozás elvégzésének, ám emellett sor kerülhet rá vérlemezkehiány, B12-vitamin-hiány gyanúja és különböző fertőzések, gyulladások kivizsgálása kapcsán is. 

A csontvelő-biopsziával kapcsolatban feltett gyakori kérdéseket dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa válaszolta meg. 

Melyik csontból vesznek mintát?

A csontvelő-biopszia elvégzése nem mindegyik csontvelőből lehetséges. Az olyan csöves csontok testében, mint amilyen például a combcsont, sárga csontvelő található, ez nagyrészt zsírsejtekből áll. A beavatkozás csak olyan csontok estében végezhető, melyekben vörös csontvelőt találunk. A mintavétel ezért leggyakrabban a szegycsontból vagy a medencecsontból történik.

GettyImages-151049074
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Aspiráció vagy biopszia?

Egyéntől függően a beavatkozás során kétféle mintavétel történhet. Az aspiráció során a csontvelő szivacsos állagú anyagából fecskendő segítségével szívják ki a sejteket. Ezek a sejtek több funkciót is ellátnak: belőlük lesznek a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadásért felelős vérlemezkék. A biopszia ehhez nagyon hasonlóan zajlik, annyi különbséggel, hogy nemcsak sejteket, hanem egy apró csonthengert is vételeznek a beavatkozás során további vizsgálatok céljából. Az, hogy kinél melyik típusú mintavételre kerül sor, függ a panaszoktól, a feltételezett betegségtől is.

Mennyire fájdalmas a csontvelő-biopszia?

A vizsgálat helyi érzéstelenítés mellett történik. A beavatkozás gyorsan lezajlik, a legkellemetlenebb része, amikor a tű eléri a szivacsos csontvelőt, és a mintavétel megtörténik. Ez rövid ideig tartó fájdalommal és feszítő érzéssel járhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt nincs étkezésre vagy egyéb tevékenységre vonatkozó korlátozás. A kezelőorvost azonban a szedett véralvadásgátló készítményről tájékoztatni kell, mert a vizsgálat miatt ezt átmenetileg fel kell függeszteni. 

Mire kell figyelni a beavatkozást követően?

A csontvelő-biopszia járóbeteg-rendelésen elvégezhető, a beavatkozást követően a beteg otthonába távozhat. A mintavétel helyét 24 óráig nem érheti víz, erre ügyelni kell. 

10 gyümölcs, amit rákbetegeknek is javasolnak

A vitamindús gyümölcsök onkológiai kezelések idején és azok után is bevethetők erősítés céljából.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük