A steril gyerekkor növeli a leukémia kockázatát - Kutatással bizonyítják

A szülők egyik legnagyobb rémálma, hogy a gyereküknél valamilyen komoly betegség, daganat jelentkezik, de sok esetben megelőzhető ennek kialakulása.

GettyImages-538667778
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos leukémiával évente Magyarországon 50-70 új beteget diagnosztizálnak, a gyerekek pedig fokozottan veszélyeztetettek az akut lymphoblastos leukémiában (ALL).

Az akut lymphoblastos leukémia - ALL - akkor alakul ki, amikor a vérképzésben részt vevő csontvelősejtek kontrollálatlanul szaporodnak, súlyosan korlátozva a szervezet vörös- és fehérvérsejtképző képességét. A rosszindulatú daganatos betegség gyógyulási esélyei típustól és a felismerési stádiumtól is függenek.

Milyen tünetei vannak a leukémiának?

A korai felismerés nagyon fontos, hogy megfelelően, hatékonyan lehessen kezelni a daganatot, minden gyanús tünetnél érdemes orvoshoz fordulni - bár ezek más betegség előjelei is lehetnek, nem árt az óvatosság, hiszen az akut leukémia gyorsan súlyosbodik, erős tüneteket okoz, és azonnali kezelést igényel.

GettyImages-696274730
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

Az árulkodó jelek:

  • véraláfutások, bevérzések a bőrön minden előjel vagy nagyobb ütés nélkül,
  • folytonos fáradtság, kimerültség,
  • sápadt, megfakult bőr,
  • éjszakai izzadás,
  • túlzott vérzés a sebeknél, vagy hirtelen orrvérzések,
  • mellkasi fájdalom, szívritmuszavar.

A leukémia kialakulásának okai

Mel Greaves rákkutató professzor már több mint harminc éve kutatja az ALL kialakulását a gyerekeknél, megvizsgálta genetikai, sejtbiológiai, immunológiai, epidemiológiai és állati modellezési módszerekkel is, és fontos eredményt ért el.

GettyImages-1058346344
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Meglátása szerint a gyermekkori leukémia kialakulásának két oka van: az egyik a születés előtti genetikai mutáció, amely hajlamosítja a szervezetet a kialakulás kockázatára. A másik feltételezett indok a fertőzések veszélye, amit a kutató szerint a steril gyerekkor csak még inkább előidéz.

A tisztaság veszélyes?

Az már teljesen elfogadott tény, hogy az embereknek egy kis kosztól nemhogy semmi bajuk nem lesz, de még akár jó hatással is lehet az immunrendszerre. Mel Greaves szerint, ha a korai időkben túl steril környezetben nevelkedik a gyerek, akkor nem érik olyan külső hatások, amik meg tudják erősíteni a szervezetét, így később a leukémia fertőzések általi kialakulása is sokkal nagyobb veszélyt jelent.

GettyImages-901179406
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A kutatóban az a kérdés merült fel, hogy a teljesen egészséges gyermekek, akik nem hordozzák magukban a daganatos megbetegedésekre hajlamosító géneket, miért betegednek meg, a vizsgálatok alapján pedig megállapította, hogy a lakás, élettér teljes sterilizálása inkább árt, mint használ.

Fontos a tisztaság, csak nem mindegy, hogyan

Természetesen a kutatás nem azt mondja, hogy a gyermek körül ne legyen tisztaság, hiszen az is nagyon fontos az egészséges fejlődése számára, inkább a túlzásba vitt sterilizálásról beszéli le az arra hajlamos szülőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem kell folyamatosan fertőtleníteni mindent, a többi gyerektől való érintkezéstől sem kell félteni, és érdemes minél jobban arra törekedni, hogy erős, egészséges immunrendszere alakuljon ki.

Elképesztő előtte-utána fotó emberekről, akik legyőzték a rákot

Nyolc csodálatos ember, aki bebizonyította, hogy a rákból fel lehet épülni.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük