6 tünet, ami leukémiát jelezhet: a sebesedéstől az éjszakai izzadásig

A leukémia legelső tüneteit tudni kell, hiszen életmentő lehet a korai felismerés.

alvas-remalom-felriad
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leukémia akkor alakul ki, amikor a vérképzésben részt vevő csontvelősejtek kontrollálatlanul szaporodnak, súlyosan korlátozva a szervezet vörös- és fehérvérsejtképző képességét. A rosszindulatú daganatos betegség gyógyulási esélyei típustól és a felismerési stádiumtól is függenek.

A leukémia típusai egészen különbözőek lehetnek: a krónikus vagy idült leukémia nem gyors vagy agresszív, általában egy rutin vérvizsgálat mutatja ki, több évig tünetmentes maradhat, leggyakrabban kemoterápiával kezelik. Ezzel szemben az akut vagy heveny leukémia gyorsan súlyosbodik, erős tüneteket okoz, és azonnali kezelést igényel.

Bár a tünetek nem specifikusak, és több betegség előjelzői is lehetnek, bármelyik jelet észleled is magadon, jobb, ha a biztonság kedvéért orvoshoz fordulsz.

Sápadt bőr

Akut leukémia esetén a csontvelő sejtjei olyan gyorsan burjánzanak el, hogy a testnek kevés esélye van elegendő vörösvérsejt előállítására, így a bőr elveszíti egészséges, rózsás színét, halványabb, sápadtabb lesz a normális állapotnál. Az orvos ilyenkor vérvizsgálatot javasolhat a vörösvérsejtszám meghatározására.

Túlzott vérzés

A leukémiában a vérlemezkék működési zavara áll fenn, ami addig szokatlan vagy túlzott mértékű vérzéshez vezethet. Akár az íny vagy az orr is elkezdhet hirtelen vérezni, de gyanakvásra ad okot, ha egy apróbb sérülés begyógyulása húzódik el a normálisnál hosszabb ideig.

Indokolatlan fáradtság

Az akut leukémia egyik jellemző tünete az aránytalanul erős kimerültségérzet. Bár a fáradtság a mindennapok része, éppen ezért kevés figyelem irányul rá, ha ember indokolatlanul kimerült, nem tudja magát kipihenni, és a fáradtsága elviselhetetlen, érdemes felkeresni egy orvost.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a rák és a fáradtság kapcsolata egyértelmű, a magyarázat még nem teljesen ismert: az American Cancer Society szerint több okra is visszavezethető lehet: a daganat valószínűleg megváltoztatja a szervezet hormonszintjét, a termelődő méreganyagok zavarják az energiaszintet, és a vérszegénység is szerepet játszhat benne.

Sebek, véraláfutások

A gyorsan osztódó ráksejtek károsítják az ereket, a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék nem funkcionálnak, és véraláfutások jelentkeznek látszólag a semmiből vagy enyhe sérülésre is. A zúzódások, bevérzések szövődményekhez is vezethetnek, ezért mielőbb kezelésre van szükség.

Éjszakai izzadás

A gyakori és indokolatlan éjjeli izzadás jellemző tünet akut leukémia esetén, noha az okok nem mindig ismertek. Egyes szakorvosok szerint ez is a hormonokkal lehet összefüggésben, mások szerint olyan anyagok hatására kezdődik a tünet, amit a ráksejtek elleni küzdelem érdekében szabadít fel a szervezet.

Szívproblémák

A leukémia fennállása idején a szív sokkal nagyobb erőfeszítéssel dolgozik, hogy pótolja a vörösvérsejtek hiányát. Ezért már a kezdődő betegség esetén is előfordulhat mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavar, akár a legkisebb fizikai feladat mellett is.

Ezt is szeretjük