Hízás és álmosság is jelezhet pajzsmirigyzavart: új módszerrel vizsgálják ki a betegséget
A pajzsmirigy rendellenes működését egy új módszerrel is fel tudják térképezni az orvosok.

GettyImages-842015670
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigybetegség főként nők körében gyakori. Bármilyen életkorban előfordulhat, de szülés után és a klimax idején hormonális hatásokra sokan tapasztalják kellemetlen tüneteit.

A diagnózisban nyújthat segítséget az a lehetőség, melyről prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa nyilatkozott. 

Innen lehet sejteni, hogy a pajzsmiriggyel van gond

Alulműködés esetén jellegzetes az anyagcsere lelassulása. Emiatt hízás, székrekedés, álmosság, depresszió és fázékonyság jelentkezhet. A túlműködő pajzsmirigy a beteg szervezetét is „túlpörgeti”, a fokozott anyagcsere miatt fogyás, szapora szívverés, idegesség, remegés, hasmenés, izzadékonyság, álmatlanság jellemző. Menstruációs zavarok mindkét esetben kialakulhatnak. 

GettyImages-531022701

A pajzsmirigybetegség kivizsgálása

A diagnózishoz szükség van fizikális és vérvizsgálatra, a nyaki terület tapintásos vizsgáltára és a pajzsmirigyre vonatkozó paraméterek ellenőrzésére. Készülhet ultrahang is, melynek segítségével a még nem tapintható, kisebb pajzsmirigygöböket is ki lehet mutatni. Annak meghatározásában, hogy a göb jó- vagy rosszindulatú-e, egy új vizsgálati lehetőség is rendelkezésre áll, a termográfia. A hőkamerás vizsgálattal készült felvétel azt is megmutatja, hogy pajzsmirigy alul- vagy túlműködés okozza-e a panaszokat.

Ezt mutatja a termográfia

A hőkamerás vizsgálat során egy képet rögzít az orvos a nyak területéről. A felvételen eltérő szín jelzi a hidegebb és melegebb részeket. Prof. Balázs Csaba elmondta, hogy túlműködés esetén a kontrollcsoporthoz képest magasabb, 37,1-37,5°C, míg alulműködés esetén alacsonyabb, 34,6-34,9°C körüli átlagos hőmérséklet mérhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A termográfia a pajzsmirigygöbök diagnózisában is hasznos segítség, mivel a felvételen megállapítható, hogy a jóindulatú göb területén mérhető hőmérséklet nem tér el a többi területtől. A rosszindulatú göbök azonban magasabb hőmérsékletet mutatnak. 

Prof. Balázs Csaba azonban hangsúlyozza, hogy a termográfia értékes információkat nyújt, de csak az egyéb vizsgálatok eredményével és a beteg tüneteivel összevetve alkalmazható, önmagában semmiképp sem elegendő a pajzsmirigybetegség diagnózisához.

A pajzsmirigybetegségek 8 figyelmeztető jele a testen

A pajzsmirigy működési zavarai változatos módokon nyilvánulnak meg, az érintettek nem mindig ismerik fel a jeleket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük