A pajzsmirigybetegségek 8 figyelmeztető jele a testen: nem csak a fáradtság és a súlyváltozás jelzi
A pajzsmirigy működési zavarai változatos módokon nyilvánulnak meg, az érintettek nem mindig ismerik fel a jeleket.

pajzsmirigyvizsgálat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy rendellenességei, zavarai világszerte számos embert érintenek. Mivel a szerv a hormontermelésen keresztül az egész szervezetre hatással van, a betegségei rendkívül változatos, az eltérő működés jellegétől függően teljesen különböző formákban nyilvánulhatnak meg.

Amennyiben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, túlműködésről, ha pedig nem elegendőt, akkor alulműködésről van szó. A figyelmeztető jelek gyakran túl általánosak ahhoz, hogy az érintett gyorsan gyanút fogjon. A súlygyarapodás, a fáradtság, az alvászavar vagy a szapora szívverés más betegségek, külső körülmények számlájára is írható, ami nehezíti a diagnózis korai felállítását.

Pajzsmirigybetegségek jelei

A pajzsmirigy-túlműködés, hipertireózis hátterében állhat a pajzsmirigy gyulladása, a szervezet magas jódszintje, fokozott fizikai és mentális igénybevétellel járó időszak, az agyalapi mirigy a szerv hormonelválasztását serkentő hormonjának túltermelődése, valamint autoimmun betegség, a Graves-Basedow-kór. A hipertireózis felgyorsítja az anyagcserét, nyugtalanságot, alvászavarokat, ingerlékenységet, szapora szívverést és gyakoribb bélmozgásokat okoz.

Pajzsmirigy-alulműködéshez, hipotireózishoz vezethet a szerv egy részének eltávolítása, általában fertőzés következtében kialakuló gyulladás, jódhiány, autoimmun betegség, például a krónikus gyulladással járó Hashimoto thyreoditis, de lehet veleszületett probléma is. Nem mindig okoz már a korai stádiumban észrevehető tüneteket, jellemző rá, hogy az előző állapottal ellentétben az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, fáradtság, székrekedés, lassabb szívverés, memória- és hangulatzavarok, depresszió alakulnak ki. A túl- és az alulműködés velejárója is lehet a megváltozott menstruáció. A pajzsmirigyproblémák további látható eltéréseket is produkálhatnak, a diagnózis felállításához endokrinológus szakember által végzett vizsgálatokra, a hormonszintek mérésére van szükség.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük