Diéta hormonproblémák ellen: a pajzsmirigybetegség és PCOS is kezelhető az étkezéssel az orvos szerint

A hormonrendszer egészségéért és a megfelelő testsúly eléréséért egy testsúlyprogramot hoztak létre az orvosok.

Hormonbetegségekre diéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonrendszer működésének zavarai az egész szervezetre kihatással vannak, lassítják az anyagcserét, így hozzájárulnak a túlsúlyhoz, de még a hangulatingadozásért és az energiaszint csökkenéséért is felelőssé tehetők.

A hormonháztartás egyensúlyát életmódbeli tényezők is befolyásolják, így a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgás, valamint az egészségügyi diéta is sokat javíthat az ember állapotán. A pajzsmirigy és a petefészek egészségéhez az orvos szerint nem feltétlenül szükséges szigorú tiltásokon alapuló diéta.

Diéta a hormonbetegségek ellen

Dr. Kollai Balázs egy belgyógyászati osztályon működő pajzsmirigycentrum orvosaként szembesült azzal, hogy páciensei a hormonproblémáik függvényében vagy nagyon soványak, vagy nagyon túlsúlyosak voltak. Az alapbetegség sikeres kezelése ellenére a betegek testsúlyproblémája fennmaradt, ezért egy testsúlyprogramot alakítottak ki, melyet sikerrel alkalmaztak.

- A testsúlyprogram lényege, hogy az érintett személy jelenlegi étkezési és általános életmódjából kiindulva, annak részleteit elemezve tudjuk kialakítani a bevitt és elfogyasztott kalóriamennyiségeket, kitűzve a célt, az időtartamot, és ahhoz illeszteni a konkrét megoldásokat, javaslatokat étkezésben és testmozgásban egyaránt - mondta el az orvos. 

Kollai szerint a pajzsmirigy-betegségek mellett a policisztás ovárium szindróma, a PCOS is hormonzavarra vezethető vissza legnagyobb valószínűséggel, és ugyanúgy elhízással járhat, a diéta ennek tüneteire is gyógyírt jelenthet. A szigorú tiltólista helyett inkább a rostban dús, zsírban, koleszterinben, sóban és cukorban szegény étkezést javasolja, amelyben az ásványi anyagok, a vitaminok és az azok felszívódását segítő zsírmennyiség is biztosítva van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tápanyagok a hormonrendszer egészségéért

A hormonrendszer megfelelő működéséhez hozzájárul az anyagcsere és a vércukorszint normalizálásához is szükséges cink, melyből a napi beviteli érték 10 milligramm, és sokszor pótlásra szorul.

A szelén a T3 nevű pajzsmirigyhormon előállításában vesz részt elsősorban, hiánya csökkent hormonszintet eredményez. A szükséges napi mennyiség ebből 55 mikrogramm, melyet a változatos táplálkozás többnyire fedez. Jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén pedig a jód pótlása is rendkívül fontos, ebből 150 mikrogramm kellene naponta.

Jelentős mennyiségű cinket tartalmaznak a húsok, belsőségek, a hüvelyesek és az olajos magvak. Szelént nagy mennyiségben tartalmaznak ugyancsak a magvak, a belsőségek, a tojás, a tengeri halak és a gabonafélék. A jód a tengeri halakból, algából és a jódtartalmú sóból fedezhető leginkább, de a sajt és a tej is tartalmazza bizonyos mennyiségben. Ennek pótlása a pajzsmirigy gyulladása, autoimmun eredetű pajzsmirigy-betegség és túlműködés esetén nem javasolt.

Kalóriaszámlálás a testsúlyprogramban

A dr. Kollai Balázs és csapata által kidolgozott testsúlyprogram részben kalóriaszámlálásra épít, így három dolgot vesz figyelembe: az alapanyagcserét, a napi munkatevékenység, valamint a szabadidős tevékenységek kalóriaigényét.

Nagyon konkrét példával élve: ha egy 30 és 60 év közötti, 80 kilogramm testtömegű, 8 órában irodai munkát végző nőről van szó, aki a naponta egy órán át kutyát sétáltat, negyedóra alatt bevásárol, főz és elmosogat, az alábbi módon számolhatja ki a kalóriaszükségletét.

A WHO által is elfogadott képlet szerint az alapanyagcseréje: 8,7 x 80 (testtömeg) + 829, azaz 1351 kalória. A testsúlyprogram szerint ehhez jön még a munkához és szabadidős tevékenységhez - így az irodai munkához, a kutyasétáltatáshoz és a többihez - szükséges energiamennyiség, mely összességében 1244 kalória - akár itt is találsz néhány adatot a kertészkedés és más házimunkák kalóriaszükségletéről -, így 2595 kalória lenne az össz-szükséglet az adott példában. Ehhez képest kellene a negatív egyenleget megcélozni.

- A legtöbb testsúlycsökkentő próbálkozás azon bukik el, hogy gyors eredményre vágyakozva túlzott kalóriamegszorítást vezet be a diétázó. Jobb, ha először csak minimálisan, mínusz 10-20%-ra állítja az energiaegyenlegét, heti tervezéssel felállítja az egyéni étrendjét, és emellett kissé növeli a testmozgása intenzitását és időtartamát is - mondja az orvos.

A könyvben recepteket is felsorolnak az orvosok, amelyek néhány hozzávalóját variálva akár felére is lecsökkenthető az egyes ételek kalóriatartalma. Az vállalható kompromisszum akár a diéta kezdetén is, ha az ember ódzkodik a nagy megszorításoktól. Csak néhány példa: a lecsóból a füstölt szalonnát kihagyva és a kolbász mennyiségét csökkentve máris 300 kalória spórolható fejenként, a töltött paprikában pedig a füstölt szalonnát és a sertéshúst lehet pulykamellre cserélni 300 kalória mínusszal.

Cikkünk az Új Praxis Kiadó és a MAPOSZ - Magyarországon Praktizáló Orvosok Szövetsége - közös kiadványa, a Kalóriatudatos - Több mint szakácskönyv című könyv alapján készült.

szakacskonyv

A kötet orvosilag kontrollált, jóváhagyott recepteket, ételleírásokat közöl: azzal, hogy ugyanazon étel kétféle kalóriatartalmú leírását közli, lehetőséget nyújt a felnőtt olvasók, páciensek számára, hogy semmit nem tiltva tudatosan tervezhessék kalória-háztartásukat.

A recepteken túl az étkezéssel leginkább kapcsolatba hozható betegségek rövid, olvasóbarát leírásával, illetve a könyvben előforduló valamennyi alapanyagot abc-rendben tartalmazó kalóriatáblázattal, az orvosilag vezetett, de önállóan is elvégezhető komplex testsúlyprogram leírásával - kalóriabevitel tervezése, kontrollja és örömszerző mozgás - együtt lesz több, mint egy egyszerű szakácskönyv.


Kiadja az Új Praxis Kiadó Kft.

Ára a Lírában 5312 forint.

Ételek a hormonrendszer egészségéért

A megfelelő étrend segít helyreállítani a hormontermelést, így megelőzhetők az olyan kellemetlen tünetek, mint az elhízás és a fáradékonyság.

Rendbe teszik a hormonrendszert: 10 étel és ital, amiből sokkal többet kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük