7 évig depressziósnak hitték, pedig a pajzsmirigye okozta a tüneteit: a gyógyszerésznő az életmódján is változtatott

A gyakran félrediagnosztizált Hasimoto-betegség kezelésében az életmód is fontos Izabella Wentz szerint.

Hasimoto-betegség: Izabella Wentz története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húszéves korától hét éven át küzdött a krónikus kimerültséggel Izabella Wentz, aki számos orvost felkeresett panaszával, a legtöbbjük úgy vélte, depresszió áll a tünetek hátterében. Napi tizenkét órákat aludt, hogy el tudja látni feladatait, de néhány év múltán állapota tovább súlyosbodott.

Emésztési zavarokkal küzdött, zsibbadtak a karjai, elfelejtett dolgokat. Szorongás, savas reflux, hajhullás, fázósság is követte a látszólag indok nélküli fáradtságot. A TSH-szintje ekkor még alig haladta meg a normális tartományt, noha az antitesteket nem vizsgálták a vérében. Egy évvel később azonban a szám már duplájára nőtt, ekkor került az endokrinológiára. Hét nehéz év kellett ahhoz, hogy Wentznél diagnosztizálják a Hasimoto-betegséget.

Hormonkészítmény, életmódváltás

A gyógyszerészként dolgozó nőnek voltak már ismeretei a terápiákról és az életmódváltásról, melyek segítenek megelőzni a betegségek súlyosbodását például magas vérnyomás, kettes típusú cukorbetegség vagy magas koleszterinszint esetén. Meglepetten tapasztalta viszont, hogy autoimmun betegségeknél, így a Hasimoto-betegségnél nem igazán léteznek széles körben elfogadott, teljes életmódra kiterjedő javaslatok. Az orvosok egyszerűen csak élethosszig tartó gyógyszeres kezelést, pajzsmirigyhormon szedését írtak elő neki a szövődmények - így szívbetegség, elhízás, meddőség - elkerülése érdekében.

A hormonpótlást ő maga nem tartotta nem elegendő megoldásnak huszonhét évesen, hiszen az a szervet pusztító antitesteket nem állítja meg, csak kiegészíti a termelt hormon mennyiségét. Vagy ahogy ő szemléltette: „olyan ez, mintha vizet öntenénk egy lyukas vödörbe ahelyett, hogy inkább bedugaszolnánk a lyukakat, ahol a víz szivárog.” 

Wentz ugyanakkor azt leszögezte, hogy a gyógyszeres kezelést fontos eszköznek tartja a betegség elleni küzdelemben, elutasítani nem szabad, hiszen hirtelen elhagyása nagy egészségügyi károkat okozhat, csak nem egy élethosszig tartó ítéletnek kell felfogni, inkább egy lehetőségnek, míg megpróbálja helyrehozni az ember a tényezőket, amelyek a gyulladás kialakulásában közrejátszanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Úgy döntött, az elérhető, hiteles kutatási eredményeket áttekintve és saját tapasztalatai útján változtat az életmódján. Rengeteg módszert, kiegészítő és alternatív terápiát kipróbált, kisebb-nagyobb sikerekkel, kutakodása és tudatos változtatásai révén állapota mára teljesen tünetmentes. Hasimoto-betegség - Pajzsmirigybetegek kézikönyve a gyökeres életmódváltáshoz című könyvében ezeket összegzi, hogy másoknak is fogódzót nyújtson az észszerű egészséges életmódra váltásban.

Tápanyagok a pajzsmirigy egészségéért

Izabella Wentz számos aspektust körbejár könyvében, melyben az egyik kiemelten fontos terület az egészséges étkezés és a pajzsmirigy helyes működéséhez szükséges tápanyagok kielégítő pótlása. A kutatások tükrében többek között a szelén, a vas, az A-, E- és B-vitaminok, a kálium-jodid és a cink is ilyen, sok újonnan diagnosztizált betegnél kifejezetten alacsony a B12-vitamin, a cink és a vas szintje.

Az elégtelen fehérjeemésztés miatt aminosavhiány is kialakulhat. Az omega-3 zsírsav tudatos bevitele pedig a gyulladáscsökkentés érdekében megfontolandó, ugyanígy a kurkumin és a D-vitamin is segítséget jelenthet. A jódpótlás ellentmondásos tanács a Wentz által áttekintett kutatások alapján, az anyag hiánya esetén szükséges lehet pajzsmirigy-alulműködésnél, ám Hasimotónál a túlzott jódfogyasztás is a gyulladás rizikófaktora lehet.

A goitrogén anyagokat sok pajzsmirigybeteg ellenségnek tekinti, ám fontos tudni, hogy ezek csak a jódhiányra visszavezethető alulműködés esetén gátolják a szerv működését. A Hasimoto-betegeknél ez ritkán célravezető, a keresztesvirágú zöldségek hasznos tápanyagokat is tartalmaznak. Hőkezeléssel vagy savanyítással ráadásul a goitrogéntartalmuk is jelentősen csökken. A kutatások szerint a szója és a köles viszont például nem javasolt Hasimotóval, főzéssel sem, mivel a bennük lévő izoflavonok csökkentik a pajzsmirigy hormonleadását.

A gyógyszerésznő felhívja a figyelmet arra, hogy az autoimmun betegségek elleni küzdelemben kiemelt jelentőségű továbbá a bélflóra helyreállítása a megfelelő, egyéni érzékenység figyelembe vételével kialakított diétával, táplálékkiegészítőkkel, a fertőzések hatékony kezelése, a mellékvese egészségének megőrzése, ennek megfelelően a stresszcsökkentés és a megfelelő pihenés.

Cikkünk Dr. Izabella Wentz és Dr. Marta Nowosadzka Hasimoto-betegség - Pajzsmirigybetegek kézikönyve a gyökeres életmódváltáshoz című könyve alapján készült.

szakacskonyv


A Hasimoto-pajzsmirigygyulladás az egyik leggyakoribb autoimmun betegség. A pajzsmirigy rendellenes működéséből eredő tipikus tünetek - például a testsúlynövekedés, a hidegérzékenység, a hajhullás, a levertség és a székrekedés - mellett a betegek többségénél savas reflux, tápanyaghiány, vérszegénység, táplálékintolerancia, hipoglikémia és fogínyproblémák lépnek fel, illetve megnő a bélfal átjárhatósága.

Mi zajlik valójában a Hasimoto-betegség és ezen összetett tünetcsoport hátterében? A szervezet csapdába kerül, és az immunrendszer túlterheltsége miatt káros körfolyamat veszi kezdetét, amely önmagát erősíti, és egyre súlyosabb és súlyosabb károkat okoz.

Ez a könyv olyan életmódbeli változásokat ismertet, amelyek lépésről lépésre lebontják a Hasimoto-kór káros mechanizmusait. Izabella Wentz maga is végigjárta a Hasimoto-betegség nehéz útját, és gyógyszerészként úttörőnek számító életmódbeli változásokat javasol, amelyek sikeresen alkalmazhatók a betegség kezelésében. Jelen kötetben háromévnyi kutatás eredményeit foglalja össze, és reményt ad azoknak is, akik talán már nem mernek reménykedni.


Kiadja a Partvonal Kiadó.


Ára 3699 Ft - akcióban a Líra oldalán 2959 Ft -.

Pajzsmirigybetegek őszinte vallomásai

A pajzsmirigy betegségei nagyon különböző tüneteket produkálhatnak, ezért a következő nők igaz történetei fontosak lehetnek a felismerésben.

Két hónap alatt 20 kilót hízott, mire rájöttek a betegségére: 9 nő vallott a pajzsmirigyproblémáiról

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük