A glutén váltja ki a tüneteket, mégsem jelzik az ételallergia tesztek - Csak egy vizsgálat mutatja ki a cöliákiát

Sok cöliákiás negatív ételallergia-teszt birtokában is ugyanazoktól a kínzó tünetektől szenved, nem sejtve, hogy tényleg a táplálékkal van gond.

cöliákia nyitó
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lisztérzékenység, cöliákia vagy autoimmun gluténérzékenység néven ismert kórkép nem ételallergia, hanem autoimmun betegség.

A diagnózishoz vérvételre is szükség van, de nem mindegy, hogy milyen értékeket ellenőriznek a teszt segítségével. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa egy gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet.

Melyik teszt mit vizsgál?

Az IgE alapú allergiatesztek az allergia kimutatására szolgálnak. Ezek segítségével a szervezetben az allergén ellen termelődő ellenanyag mértékét vizsgálják. Ha ételallergia gyanúja merül fel, akkor nutritív panel elvégzésére van szükség. Ezzel megállapítható, hogy melyik élelmiszer - például a tej, búza vagy tojás - az, amivel szemben a szervezetben ellenanyag termelődik, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek az allergiák megszűnhetnek, esetleg újak kialakulhatnak, de nem állítható biztosan, hogy egy életen át megmaradnak, és diétát tesznek szükségessé.

A cöliákia azonban nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. Az IgE alapú allergiateszt ezért nem alkalmas a kimutatására. A diagnózishoz szerológiai vizsgálat elvégzésére van szükség. Ez is vérből történik, de ennek során a laboratóriumban a cöliákiára specifikus auto-antitesteket vizsgálják.

Nem mindegy, hogy allergia vagy betegség

A cöliákia tüneteit a búzában, rozsban és árpában található fehérje, a glutén fogyasztása váltja ki. Ezek az élelmiszerek azonban ételallergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ha a beteg átfutja egy nutritív panel - ételallergia-tesztben felsorolt vizsgált allergének - listáját, a búza, rozs és árpa ott is szerepelni fog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elvégezteti a tesztet, ami negatív lesz, hiszen nem allergiás, hanem autoimmun gluténérzékenysége van. Így viszont továbbra sem fogja tudni, hogy mi okozza a panaszait. Ha azonban valóban cöliákia, akkor fontos lenne mielőbb diagnózishoz jutnia, kezelés hiányában ugyanis komoly szövődményei is jelentkezhetnek.

Csak a diagnózis után szabad diétázni, akkor viszont egy életen át

A cöliákia diagnózisát a szerológiai vizsgálaton kívül a cöliákiára jellemző genetikai vizsgálat kimutatásával és/vagy vékonybél-biopszia pozitív eredményével is szükséges alátámasztani. Az esetek egy részében a biopszia elhagyható, ha a betegnél minden kétséget kizáró szakmai bizonyítékok állnak rendelkezésre a cöliákia fennállására. Ezt követően a gluténmentes diétára van szükség. A cöliákia ugyanis nem múlik el, nem gyógyítható, de a szigorú diéta betartásával a tüneteket meg lehet szüntetni, a szövődményeket meg lehet előzni.

A cöliákia a vékonybélben lévő bélbolyhokat károsítja. Emiatt a tápanyagok felszívódása nem tud tökéletesen végbemenni, vagyis hiába táplálkozik valaki egészségesen, szed vitaminokat, azok nem tudnak megfelelően hasznosulni a szervezetében. A kezdeti tüneteket - hasmenés vagy székrekedés, puffadás - követően idővel vérszegénység, fogyás, gyerekeknél a jellegzetes pókhas megjelenése, nőknél akár meddőség is bekövetkezhet. 

Ha panaszaink vannak, a legjobb, ha a megfelelő szakemberhez fordulunk, aki a tüneteink alapján a szükséges vizsgálatokat fogja elvégeztetni. Így elkerülhető, hogy egy téves negatív lelet birtokában tovább kelljen együtt élni a kellemetlen tünetekkel és a lehetséges szövődményekkel.

Fehér liszt helyett: 10 gluténmentes liszt főzelékek sűrítéséhez

A lisztpótlásra nem könnyű megfelelő alternatívát találni, hiszen a sikér nélküli maglisztek egészen másképp viselkednek feldolgozás során, mint a megszokott búzaliszt, és az ízük is egészen eltérő lehet.

Fehér liszt helyett: 10 gluténmentes liszt főzelékek sűrítéséhez

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük