A glutén 4 kedvező egészségügyi hatása - Tévhit, hogy mindenképpen káros

Nem mindenkinek jó a lisztmentes diéta, a kutatók szerint a glutént tartalmazó ételeknek pozitív hatásaik is vannak.

Gluténtartalmú lisztek hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A glutént tartalmazó gabonaféléket autoimmun eredetű cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén indokolt elhagyni, ha viszont valaki nem kimondottan érzékeny rá, nem érdemes, sőt, akár káros is lehet száműzni az étrendből.

Bár a glutént tartalmazó élelmiszerek kiiktatását sokan az egészséges életmód részének tekintik, a legtöbb ember számára nem jár kockázattal, sőt, a rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, glutént tartalmazó liszteknek fontos szerepük van az egészségmegőrzésben.

Az egészségügyi előnyök bizonyítására már számos kutatás indult, melyet Joel Kahn, M.D. kardiológus szakorvos és író is összegzett.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egy, az American Heart Association című lapban megjelent tanulmány a cukorbetegség kialakulásának kockázatát vizsgálta meg közel 200 ezer alanynál harminc éven át. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a sok gluténtartalmú ételt fogyasztó emberek körében volt a legalacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség rizikója.

Az eredmények szerint a legtöbb glutént fogyasztó csoportnál 13%-kal alacsonyabb volt a diabétesz kockázata, mint azoknál, akiknek étrendjében a legkevesebb glutén szerepelt. Geng Zong, a Harvard Egyetem kutatója hozzátette, a számok oka lehet, hogy a gluténmentes ételek sokszor kevesebb élelmi rostot, ásványi anyagot tartalmaznak, így egészségügyi diéta esetén erre is hangsúlyt kell helyezni.

Csökkenti a szívbetegség rizikóját

A Harvard School of Public Health több mint 100 ezer alanynál vizsgálta meg 25 éven keresztül az étrend és a szívkoszorúér-betegség kapcsolatát. A követési időszak alatt több mint hatezer új betegséget diagnosztizáltak. Eredményeik szerint a legtöbb glutént fogyasztó csoportban 15%-kal alacsonyabb volt a kockázat, mint a legkevesebbet fogyasztók körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A lisztérzékenység tüneteitől mentes emberek esetében ezért nem ajánlották a teljes gluténmentes étrendet a szívkoszorúér-betegségek megelőzésére, helyette ők is a jótékony hatású teljes kiőrlésű liszteket ajánlották.

Csökkenti a vastagbélrák kockázatát

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a teljes kiőrlésű gabona csökkenti a vastagbélrák kockázatát, melyet egy, az Annals of Oncology című lapban megjelent kutatás is alátámasztott. A tanulmány eredményei szerint a magas rosttartalmú diéta és vele a rostban rendkívül gazdag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása 17%-kal csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát a bélben.

Alacsonyabb kalóriabevitel

A European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition szervezete több mint hatszáz terméket vizsgált meg. Adataik szerint a gluténmentes élelmiszerek sokszor jelentősen több kalóriát, fehérjét, telített zsírsavat és szénhidrátot tartalmaznak, ezért a fogyókúrázóknak érdemes gondosan megnézniük, milyen terméket választanak a diétájukhoz.

Tele vannak rostokkal, azonnal serkentik az emésztést: naponta kellene fogyasztani őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük