A glutén 4 kedvező egészségügyi hatása - Tévhit, hogy mindenképpen káros
Nem mindenkinek jó a lisztmentes diéta, a kutatók szerint a glutént tartalmazó ételeknek pozitív hatásaik is vannak.

teljes kiorlesu kenyer
Ez is érdekelhet

Legyen élmény a takarítás: okos eszközök, amiket imádni fogsz (x)

Ajándékozz könyvet, és segíts az éhező gyerekeknek: mutatjuk, mit kell tenned (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

A 35 éves modellt tinilánynak néznénk smink nélkül – Miranda Kerren nem fog az idő »

Fogott egy kést, és kettévágta a korrektoros tubust: sokat spórolt vele »

Kritizálják a kommentelők a szupermodell alakját – Olyan, mint a nádszál »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A glutént tartalmazó gabonaféléket autoimmun eredetű cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén indokolt elhagyni, ha viszont valaki nem kimondottan érzékeny rá, nem érdemes, sőt, akár káros is lehet száműzni az étrendből.

Bár a glutént tartalmazó élelmiszerek kiiktatását sokan az egészséges életmód részének tekintik, a legtöbb ember számára nem jár kockázattal, sőt, a rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, glutént tartalmazó liszteknek fontos szerepük van az egészségmegőrzésben.

Az egészségügyi előnyök bizonyítására már számos kutatás indult, melyet Joel Kahn, M.D. kardiológus szakorvos és író is összegzett.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egy, az American Heart Association című lapban megjelent tanulmány a cukorbetegség kialakulásának kockázatát vizsgálta meg közel 200 ezer alanynál harminc éven át. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a sok gluténtartalmú ételt fogyasztó emberek körében volt a legalacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség rizikója.

Az eredmények szerint a legtöbb glutént fogyasztó csoportnál 13%-kal alacsonyabb volt a diabétesz kockázata, mint azoknál, akiknek étrendjében a legkevesebb glutén szerepelt. Geng Zong, a Harvard Egyetem kutatója hozzátette, a számok oka lehet, hogy a gluténmentes ételek sokszor kevesebb élelmi rostot, ásványi anyagot tartalmaznak, így egészségügyi diéta esetén erre is hangsúlyt kell helyezni.

Csökkenti a szívbetegség rizikóját

A Harvard School of Public Health több mint 100 ezer alanynál vizsgálta meg 25 éven keresztül az étrend és a szívkoszorúér-betegség kapcsolatát. A követési időszak alatt több mint hatezer új betegséget diagnosztizáltak. Eredményeik szerint a legtöbb glutént fogyasztó csoportban 15%-kal alacsonyabb volt a kockázat, mint a legkevesebbet fogyasztók körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lisztérzékenység tüneteitől mentes emberek esetében ezért nem ajánlották a teljes gluténmentes étrendet a szívkoszorúér-betegségek megelőzésére, helyette ők is a jótékony hatású teljes kiőrlésű liszteket ajánlották.

Csökkenti a vastagbélrák kockázatát

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a teljes kiőrlésű gabona csökkenti a vastagbélrák kockázatát, melyet egy, az Annals of Oncology című lapban megjelent kutatás is alátámasztott. A tanulmány eredményei szerint a magas rosttartalmú diéta és vele a rostban rendkívül gazdag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása 17%-kal csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát a bélben.

Alacsonyabb kalóriabevitel

A European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition szervezete több mint hatszáz terméket vizsgált meg. Adataik szerint a gluténmentes élelmiszerek sokszor jelentősen több kalóriát, fehérjét, telített zsírsavat és szénhidrátot tartalmaznak, ezért a fogyókúrázóknak érdemes gondosan megnézniük, milyen terméket választanak a diétájukhoz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük