Tényleg mellrákot okoz a dezodor? A bőrgyógyász szerint nem pont ettől kell tartani
A dezodor rákkeltő hatásáról sokat hallani. A szakértő elmondta, mire megoldás a natúrkozmetikum.

dezodor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári forróság sokak számára elviselhetetlen dezodorhasználat nélkül, hisz az izzadás és a kellemetlen szagok megkeserítik a mindennapokat. A boltok óriási kínálatában viszont könnyű elveszni. Nem mindig a színes-szagos áru a jó választás.

Sokat hallani arról, hogy a hagyományos dezodorok több összetevője is bizonyítottan rákkeltő hatású, többek közt a WHO listáján a karcinogének között szereplő alumínium és a tartósításra használt parabének is.

Mellrákot okoz a dezodor?

A legtöbb mellrák a mell felső és külső, a hónaljhoz közel eső negyedében alakul ki, ami a legközelebb áll a dezodoroknak kitett nyirokcsomókhoz, ezért indokoltnak tűnik a feltételezés. A bőrgyógyászok szerint viszont a mellrák kockázata és az izzadásgátló dezodorok vegyületei között nincs ilyen egyértelmű ok-okozati viszony.

Valójában ugyanis nagyon kevés tudományos bizonyíték támasztja alá a konkrét veszélyt - erre egy, a Food and Chemical Toxicology című tudományos lapban publikált tanulmány is rámutat.

A kockázat azért is tűnik igazán nagynak, mert a dezodorok többsége alumíniumalapú vegyületeket tartalmaz, melyek a termék izzadásgátló hatását adják, meggátolva a verejtékmirigyek természetes munkáját. Azt pedig több kutatás is alátámasztotta már, hogy a felszívódó alumíniumvegyületek megváltoztathatják az ösztrogéntermelést, ami csakugyan növeli az emlősejtek - így a rákos sejtek - növekedését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár mindezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, túl nagy aggodalomra azért nem ad okot a dezodorhasználat, az említett tanulmány szerint ugyanis az alumíniumsó vagy alumínium-klorohidrát mindössze nagyon csekély mennyiségben, 0,012%-ban szívódhat fel a bőrön keresztül. Ennek többszöröse is bekerülhet a szervezetbe az élelmiszerekből.

Bőrbarát natúrkozmetikum

A National Cancer Institute eredményeitől függetlenül a bőrgyógyászok egyhangúlag a natúrkozmetikumokat javasolják. Dr. Michele Green New York-i bőrgyógyász szakorvos például kiemelte, hogy e termékek többsége hipoallergén, így jóval kisebb valószínűséggel okoznak irritációt és más allergiás reakciókat, és akár érzékeny bőrűek is használhatják őket.

Míg a hagyományos dezodorok erős mesterséges illatanyagokat tartalmaznak, a natúrkozmetikumok jellemzően természetes illóolajokból készülnek, melyek a bőrre sem károsak. Bár számos érv szól mellettük, a legjobb a személyes igényeket szem előtt tartani. Ha elégedett vagy a jelenlegi dezodoroddal, nem muszáj váltanod.

Erős izzadás esetén pedig valószínűleg nem is lesz elegendő sem a natúr- sem a hagyományos dezodor, ilyenkor gyógyszertári készítményeket, cseppeket, gyógyszert javasolhat az orvos, de az esetlegesen a tünet hátterében álló problémát is szükséges lehet kivizsgálni.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük