Így hat a szervezetedre, ha napi 2 marék diót eszel
Tudósok ajánlják!
Fogyassz naponta két marék diót, és kerüld el a következő súlyos, gyakran halálos betegséget!
- Ez az egyszerű nyári ruha uralja most a trendeket: a csőfazon a sportos és nőies stílusból sem hiányozhat idén »
- Az 53 éves Cate Blanchett a szokásosnál is gyönyörűbb ezeken a portréfotókon: felidézi a hollywoodi csillogást »
- Csupán 8 kozmetikumra van szükség a hatékony arcápolási rutinhoz: nem kell a fél fürdőszobát magadra kenned »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Felismered, melyik magyar városban készült a fotó? 9 kérdéses kvíz, hogy próbára tedd a tudásod
- Rúzsa Magdi 5 hónapos ikrei kívül-belül különbözőek: Keve, Lujzi és Zalán ilyen babák
- Mit jelent, ha a másik karba teszi a kezeit veled szemben? Testbeszédkvíz
Csakúgy, mint a világon sok más országban, hazánkban is vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések - statisztikák szerint körülbelül minden második ember haláláért felelnek.
A megelőzés érdekében fontos a rendszeres testmozgás, az olyan káros szokások mellőzése, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.
Emellett természetesen lényeges a helyesen összeállított étrend is.
Dióval a szíved egészségéért
A szívvédő étrendnek pedig dr. Michael Falk és kutatócsoportja szerint része kell, hogy legyen a dió is - írja az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap.
Napi két marék dió szívbetegségek ellen
A dió ugyanis olyan telítetlen zsírokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek szervezetre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan. Egy marék dióban 2,5 gramm alfa-linolénsav van, ami egy növényi alapú omega-3 zsírsav. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav szépíti a bőrt, segíti a gondolkodási funkciókat, valamint védi a szívet.
Ha kíváncsi vagy az omega-3 zsírsavak - melyekben a tengeri halak is bővelkednek - szerteágazó, pozitív egészségügyi hatásaira, többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.
A kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres diófogyasztás nem csupán az összkoleszterinszintet csökkenti, de növeli a szervezetben a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét - melynek funkciója, hogy a szövetek felől a májba szállítja az LDL koleszterint, ahol az lebontásra kerül. Végül a diófogyasztás gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint javítja az artériás funkciót is.
Mindezek együttes hatása, hogy napi két marék dió fogyasztásával csökkentheted a szívbetegségek kialakulásának rizikóját. Dr. Michael Falk és csapata legalábbis ekkora mennyiséget javasol megelőzés céljából. Ennél sokkal több olajos mag fogyasztása nem ajánlott, ugyanis számos jó tulajdonsága mellett a dió nem kevés kalóriát tartalmaz: mindössze egy szem nagyjából 13 kalória.
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsom
- megelőzés