A napi 10 órás munka egészségügyi következményei

Már a barátaid és a családtagjaid is figyelmeztettek, hogy nem lesz jó vége, ha képtelen vagy lazítani?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Workalcoholism - így is nevezik a munkamániát, mely nevének megfelelően komoly betegséget takar. Az ebben szenvedők szinte észrevétlenül csúsznak bele egy olyan állapotba, melyben az öröm és az önigazolás egyetlen forrása a munka, mely szinte minden mást kiszorít az életből. A következmények pedig nem csak lelki, de testi problémákban is jelentkeznek.

Nem új keletű jelenség

Sokan magától értetődőnek tekintik, hogy a munkamánia korunk tipikus menedzserbetegsége, de érdekes adat, hogy az író Gustav Flaubert már 1852-ben jelentetett meg megfigyeléseket a túlzottan munkájukba temetkező emberekről. Ferencz Sándor kutató 1919-ben írt például a vasárnapi neurózisról, melynek okát a munkája nélkül maradt ember céltalanságában kereste.
Mai értelemben a munkamánia egy olyan függőségi állapot, melyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, ezáltal háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat. Ez pedig nyilvánvalóan érzelmi kiüresedéshez, illetve akár összeroppanáshoz is vezethet, ha az érintett nem kér idejében segítséget.

Mikortól számít betegségnek?

Ma, amikor a közép- és felsővezetők 70-80%-a akár heti hatvan órát is dolgozik, fontos a kitartó munka és a munkamánia elkülönítése. A fő különbség talán abban áll, hogy a mániás nem élvezi a tevékenysége gyümölcsét, sőt, inkább folytonos rossz érzésekkel küzd, ráadásul a szabadidejét sem tudja örömszerző tevékenységekre fordítani.

Ha barátaid vagy családtagjaid arra panaszkodnak, hogy folyton dolgozol, sosem látnak, intő jel lehet számodra. Idővel jelentkezhet az úgynevezett fordított hatékonyság, vagyis, bár egyre többet vállalsz, egyre kevesebb feladatodat tudod tökéletesen elvégezni. Végül eljuthatsz arra a szinte, amikor úgy érzed, teljesen kimerültél, és több fizikai tünetet is észlelhetsz magadon.

Egészségügyi következmények

A munkamánia következményei a stressz által kiváltott jelekkel kezdődnek - ilyen lehet a fejfájás, az emésztési probléma, a feszült idegállapot. Idővel ezek a tünetek állandósulnak, illetve kiterjedhetnek, valamint további problémák is megjelenhetnek.

Alvászavar

A felfokozott életritmusnak és a növekvő munkahelyi terheknek köszönhetően az éjszakai nyugalmad is veszélybe kerülhet. Ha este nem tudsz elaludni, mert a szakmai teendőkön kattog az agyad, ha reggel a kelleténél korábban ébredsz, esetleg éjszaka is többször felébredsz, talán alvászavarral küzdesz.

Amennyiben ezek a tünetek körülbelül egy hónapon át fennállnak, és másnap fáradt, nyűgös vagy, ideje tenned valamit. Az alvászavar ugyanis hosszabb távon súlyos következményekkel járhat. Ha szervezeted nem tud éjszaka regenerálódni, immunrendszered gyengül, kimerültté válsz, hosszabb távon pedig keringési rendellenességeid is kialakulhatnak.

Szívbetegségek és gyomorfekély

Az állandó stressz, a folyamatos megfelelési kényszer előbb-utóbb nem csak az idegrendszeredet, de egész szervezetedet felőrli. A munkamánia hosszabb távon különféle betegségekhez vezet. A folyamatos feszült lelkiállapot könnyen vezethet gyomorfekélyhez. Mivel Magyarország 10%-át érinti ez a probléma, talán neked is érdemes elgondolkodnod azon, hol lehet csökkenteni a téged ért stresszt.

A munkamánia másik veszélyes egészségügyi következménye lehet a szívbetegségek kialakulása. A WHO - Egészségügyi Világszervezet - adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek évente több mint 17,5 millió áldozatot szednek. Magyarországon ez a helyzet még veszélyesebb: a kardiovaszkuláris megbetegedésekben elhunytak aránya hazánkban 45%-kal az európai átlag felett van.

Szakszerű segítség

A testi problémákkal az érintettek nagy része előbb-utóbb belgyógyászhoz, kardiológushoz fordul. A fizikai betegségek kezelése mellett, illetve azok megelőzése céljából azonban fontos lenne a lelki problémák orvoslása is - hiszen tartós eredmény csak így érhető el.

A már kialakult munkamánia esetén a legfontosabb feladat, hogy megtanulj lassítani, nemet mondani, illetve az élet más területeire is hangsúlyt helyezni. Emellett lényeges, hogy megfelelő szakmai segítséget kapj. Előfordulhat, hogy személyiségedbe kódolva van a megfelelni vágyás, az önigazolás kényszere, így nem egyszerű megszabadulnod a pszichés problémától.

Ezt is szeretjük