Jót tesz az idegeknek, fiatalon tartja az agyat, és még a hangulatot is javítja: egyetlen dolog képes minderre

Védi az idegeket, gátolja az agy öregedését, és még a hangulatnak is jót tesz.

Mozgás hatása az egészségre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az edzés nem csupán az alakformálás és az erősítés miatt fontos, hanem kiemelkedő szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében is. A legújabb kutatások szerint a testmozgás számos pozitív hatással bír, javítja a hangulatot, a kognitív funkciókat, és csökkenti az idegrendszeri betegségek kockázatát is.

A mozgás hatása az egészségre

Az edzés előnyei tehát messze túlmutatnak a fizikai állóképesség növelésén. A Stanford Medicine által vezetett új kutatások feltárták, hogy az edzés hogyan hat különböző szervekre molekuláris szinten. Ez a tudás lehetővé teszi az egészségügyi szakembereknek, hogy hatékonyabban dolgozzanak ki személyre szabott edzésprogramokat, valamint olyan gyógyszeres terápiák kifejlesztésére is lehetőséget adhat, amelyek az edzés jótékony hatásait imitálják azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak aktívan mozogni.

Mozgás hatása az egészségre 1
Fotó: SeventyFour / Getty Images Hungary

A tanulmány során egy nyolchetes állóképességi edzés hatását vizsgálták meg laboratóriumi patkányokon, és az eredmény szerint jelentős hatást gyakorolt az immunrendszerre, a stresszválaszra, az energiatermelésre és az anyagcserére is. Javította az izomműködést és a máj egészségét is - korábban írtunk arról cikket, hogyan lehet támogatni a máj működését. 

Az edzés és az agy egészsége

Az edzés kognitív előnyei közé tartozik a memória és a tanulási képességek javulása, valamint az érzelmi állapot stabilizálása. A Queenslandi Egyetem kutatói kimutatták, hogy az edzés jelentős hatást gyakorol az agy immunsejtjeinek, a központi idegrendszer mikroglia sejtjeinek a génexpressziójára. Visszafordítja az idős mikroglia sejteket egy fiatalabb állapotba, amely elősegíti az új neuronok képződését a hippokampuszban, egy kritikus előagyi területen, amely a memóriáért és a tanulásért felelős.

Az edzés hatása az idegekre

Az edzés nemcsak a fizikai erőnlétet és az izomzatot fejleszti, hanem az idegrendszer működését is pozitívan befolyásolja. A legújabb kutatások szerint az edzés elősegíti a neurogenezist, azaz az új idegsejtek képződését, és javítja a szinaptikus plaszticitást, amely az idegsejtek közötti kapcsolatok rugalmasságát jelenti. Ryan Glatt, a Pacific Neuroscience Institute vezető agyegészségügyi edzője elmondta a Medical News Today oldalán, hogy az edzés emellett serkenti a véráramlást, csökkenti a gyulladásokat, és növeli a neurotróf faktorok, mint például a BDNF (idegi növekedési faktort befolyásoló fehérje) szintjét, amelyek összességében javítják a memóriát, a tanulási képességet és az általános agyi egészséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Az edzés típusai és agyra gyakorolt hatásuk

Az agy egészségének megőrzése érdekében különböző típusú edzéseket érdemes végezni. Az aerob gyakorlatok, mint a futás vagy a kerékpározás, a súlyzós, erőnléti edzések és az egyensúlyfejlesztő gyakorlatok mind-mind hozzájárulnak az agy egészségének fenntartásához. Hetente 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív mozgást kellene mindenkinek beiktatnia - erről bővebben itt olvashatsz.

Érdemes lehet olyan edzésfajtát választani, mely a fizikai és kognitív kihívások elé állít, mint például a tánc vagy a tajcsi, hiszen ezek különösen hatékonyak bizonyos agyi funkciók javításában. Ide kattintva egyszerű tajcsigyakorlatokkal ismerkedhetsz meg.

Mozgás hatása az egészségre 2
Fotó: Jonathan Knowles / Getty Images Hungary

Az edzés az egyik legjobb módszer az agy egészségének megőrzésére és javítására. Nemcsak a fizikai állapotot és az erőnlétet fokozza, hanem jelentős mértékben hozzájárul a kognitív funkciók javításához, a hangulat fokozásához és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentéséhez is.

Az edzés molekuláris szintű hatásai, mint a mitokondriális gének expressziójának változása és az immunrendszer támogatása ugyancsak azt bizonyítják, hogy a rendszeres fizikai aktivitásnak a mindennapi élet szerves részévé kellene válnia mindenki számára.

Védik a memóriát, megelőzik a demenciát: 8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

Nemcsak ételek, italok is bevethetők a memória védelme érdekében: agyserkentő hatásúak, segítenek megelőzni a demenciát.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük