Mozgással a cukorbetegség ellen: milyen edzéstípussal csökkenthető minimálisra a kockázat?

Már napi 30 perc is csökkentheti a diabétesz kockázatát.

Mozgás cukorbetegség ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg a családban már előfordult ez a betegség, jó, ha tudja, hogy a mozgás bizonyos formái komoly védelmet jelenthetnek a diabétesszel szemben. 

Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája nemcsak elméletben segít - a következőkben az ő jó tanácsait olvashatod.

Edzés cukorbetegség ellen

Eddig úgy élt a köztudatban, hogy csakis a kardió edzésnek van kiemelkedő szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Az ilyen típusú mozgástól azonban sokan tartanak, különösen azok, akik túlsúllyal, magas vérnyomással vagy mozgásszervi betegséggel küzdenek. Éppen ezért jó tudni, hogy lehetséges más alternatíva is.

A heti öt napon át végzett, alkalmankénti 30 perces, úgynevezett rezisztenciaedzés, vagyis izomfejlesztő edzés súlyokkal vagy ellenállással akár 34%-kal is csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a férfiaknál. A Harvard School of Public Health és a University of Southern Denmark tanulmánya szerint még jelentősebb a hatás, ha a súlyzós edzést kardió tréninggel kombinálják az elszánt férfiak, hiszen, ha beépítik az életükbe a kocogást vagy a gyors gyaloglást, akár 59%-kal is csökkenhet a rizikó. 

cukorbetegség

A kutatók 32 ezer férfi életmódját vizsgálták 1990 és 2008 között. A résztvevők kétévente kitöltöttek egy kérdőívet a súlyzós és aerob edzéseikről, a televízió-nézési, az alkohol-, kávéfogyasztási és étkezési szokásaikról, a dohányzásukról és a családi érintettségükről. A vizsgált periódusban 2278 esetben alakult ki cukorbetegség. 

Az eredmények szerint a heti 150 percet meghaladó kardió tréning ugyanennyi súlyzózással kiegészítve 59%-os kockázatcsökkenést eredményezett.   

A nőknél is érvényesülnek a pozitív hatások

A Louisiana State University System kutatásai szerint a kardió és a rezisztenciaedzés kombinációjának pozitívabb hatása van a cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának. 

A kutatásokba 262 ülő életmódot folytató cukorbeteget vontak be, és a hemoglobin A1c-szintjüket mérték izomfejlesztő edzés, aerob mozgás és a kettő kombinációjának hatására, mert ezt az összetevőt rendszeresen ellenőrzik diabetes mellitus esetén. 

A résztvevők 63%-a nő volt, átlagéletkoruk 57 év, átlagosan 7,1 éve diagnosztizálták náluk a diabéteszt, és a hemoglobin A1c-szintjük átlaga 7,7% volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A diabéteszesek egy kilenc hónapos programban vettek részt, 73-an izomfejlesztést végeztek, 72-en aerob edzést folytattak, 76-an a kombinált program részesei voltak, az inaktív kontrollcsoportot pedig 42 személy alkotta. 

Az eredmények a nőknél is a kombinált edzések hatékonyságát igazolták. A passzív cukorbetegeknél ugyanis nem csökkent a hemoglobin A1c-szint, hozzájuk képest viszont minden csoport fejlődést mutatott, leginkább a kombinált edzést végzők. Sőt, míg az inaktívak 39%-ának volt szüksége hipoglikémiás gyógykezelésre, addig az aerob módon mozgóknak 22%-a, a rezisztenciaedzést végzőknek 32%-a és a kombinált edzést folytatóknak csupán 18%-a igényelt gyógyszerelést. 

A szakszerűen felépített mozgásprogram „gyógyszerként” hat

- A megfelelően kialakított életmód, melynek a fizikai aktivitáson túl része természetesen a táplálkozási rendszer és szükség esetén a stresszkezelés is, a már kialakult cukorbetegség súlyosságát is enyhítheti. Egyre több diabéteszes és inzulinrezisztenciával diagnosztizált páciens ismeri fel a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Számukra különösen fontos a mozgás, nemcsak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is - hangsúlyozza Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája. 

40 felett torna

- Sportolással ugyanis kevesebb inzulin felhasználásával kerül a glükóz a sejtekbe - folytatja a szakember -, továbbá a szakszerűen felépített edzés vagy akár a kifejezetten inzulinérzékenységet növelő, csoportos órák hosszútávon növelik a szervezet inzulin iránti érzékenységét, javítják az anyagcsere-egyensúlyt, és még a testzsírszázalékot is csökkentik. Ráadásul a közösségben végzett mozgás nagy élményt és biztatást is jelent, így a pozitív hatások gyakorlatilag pszichés síkon is érvényesülnek. 

Hámlás, viszketés és furcsa redők: képeken a kezdődő cukorbetegség bőrtünetei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük