Muszáj inzulint kapnom, ha cukorbeteg vagyok? Így lehet elkerülni

Mikor lehet szó inzulin helyett gyógyszerről vagy csupán csak életmód-terápiáról?

Inzulin cukorbetegségre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint valakinél diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget, egyből maga előtt látja azt, ahogy élete végéig inzulinnal injekciózza magát. Pedig nagyon gyakran ez elkerülhető.

Hogy mikor és mi mindent kell ez ügyben tenni a betegnek, arra dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ad választ.

Mikor van szükség inzulinterápiára?

1-es típusú cukorbetegség esetén kivétel nélkül minden beteg inzulinterápiára szorul az inzulin hiánya miatt. 2-es típusú diabétesz esetén azonban a szervezet saját inzulinjának csökkent termelődése vagy csökkent hatása miatt emelkedik a vércukorszint. A vércukorszint magassága határozza meg, hogy milyen kezelést kezdenek. Mérsékelt vércukorszint-emelkedés esetén az első kezelési mód az életmód-terápia - diéta, mozgás. Ha az nem vezet eredményre, akkor ennek folytatása mellett gyógyszerre van szükség. Amennyiben az értékek lényegesen magasabbak, akkor többfajta gyógyszer vagy inzulinterápia indokolt.

Az inzulint egyedül injekcióval lehet a szervezetbe juttatni, mivel tabletta formájában a gyomorban megemésztődne. Emiatt sokan tartanak ettől a kezelési formától, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne kelljen szúrniuk magukat, ha mégis, akkor a lehető legkevesebb ideig, hogy utána tablettára válthassanak.

Ha még nem kell inzulin, így lehet a jövőben elkerülni

Az újonnan diagnosztizált betegnél, ha a vércukor-emelkedés még nem túl magas, az orvos életmód-terápiát - személyre szabott diéta és rendszeres mozgás -, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelést ír elő. Ha a beteg az utasításokat betartja, elkerülheti azt, hogy inzulinra legyen szüksége. Bár az állapot nem gyógyítható, igen jól kordában tartható - akár inzulin nélkül is.

- Ha a páciens vércukorértékei nem kiugróan magasak, úgy az inzulinterápia helyett speciális diétát és rendszeres testmozgást javaslunk, illetve szükség esetén gyógyszeres kezelést. Sokszor már egyedül az életmód-változtatás is eredményre vezet, így a betegnek nem kell sem tabletta, sem injekció. Idővel, ha a vércukorértékek emelkednek tablettaszedés mellett, előfordul, hogy inzulinra kell váltani, akár ideiglenesen, akár véglegesen. Első lépésben a tablettás kezelést lefekvéskor adott inzulinnal egészíthetjük ki. Ma már a tablettás kezelés mellett vannak olyan készítmények, bár ezek már injekció formájában, melyek a szervezet inzulinkészletének jobb kihasználását, az ellenhormonok szintjének csökkenését biztosítják, sőt, a hasnyálmirigyben az inzulintermelő bétasejteket is védik - mondja a diabetológus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ha már kell inzulin, de el akarja hagyni a beteg

Előfordulhat, hogy a betegnél már nagyon magas vércukorértékekkel diagnosztizálják a cukorbetegséget. Ekkor az orvos inzulinkezelés mellett kell, hogy döntsön, tekintetbe véve a beteg általános állapotát, korát, szövődményeit. Átmenetileg inzulinterápiára lehet szükség műtét, lázas állapot esetén is. Ezt követően, ha az állapot rendeződik, vissza lehet térni a tablettás, gyógyszeres kezelésre.

- 2-es típusú cukorbetegségben, ha a beteg betartja az utasításokat az életmód változtatása terén, van remény arra, hogy vissza lehessen térni a gyógyszeres kezelésre. Sajnos vannak, akik megelégszenek azzal, hogy beadják maguknak az inzulint, ám az életmódjukon nem szeretnének nagyban változtatni. Náluk valószínű, hogy nincs lehetőség váltásra, hiszen ahhoz, hogy át lehessen térni gyógyszerre, a betegnek is meg kell érte dolgoznia. Ehhez első körben be kell tartani a személyre szabott diétát, melyet szükség esetén pontosítani kell. Egy tapasztalt dietetikus ebben óriási segítségére lehet a betegeknek, hiszen a diéták nem mindenkinél vezetnek eredményre, sok minden befolyásolja, hogy milyen gyógyszeres terápia mellett milyen étkezést is kell követni, ráadásul ez időről időre változhat is. Emellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás is - mind a kardió, mind az erősítő edzések, előzetes állapotfelmérés után - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

2-es típusú cukorbetegségben ajánlott testmozgás: heti legalább 150 perc, közepes intenzitású - maximális szívfrekvencia 40-60%-a - kardió mozgás, úgy elosztva, hogy ne teljen el két napnál több mozgás nélkül. Emellett izomerő-növelő edzés is végezhető heti két-három alkalommal, egy-egy gyakorlatot nyolc-tíz ismétlésével.

Hámlás, viszketés és furcsa redők: képeken a kezdődő cukorbetegség bőrtünetei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük