Milyen gyakran jársz nőgyógyászhoz?
A szükséges minimum a szakértő szerint
Talán nyűgnek érzed az orvosnál tett látogatást, de nem hanyagolhatod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elvben tisztában vagy vele, hogy miután nagylány lettél, bizonyos időközönként meg kell látogatnod a nőgyógyászodat. Ilyenkor a betegségek megelőzése érdekében az orvos méhnyakrákszűrést, illetve emlővizsgálatot végez. A gyakorlat azonban sokszor mást mutat: felmérések szerint a magyar nők kevesebb mint 50%-a jár évente citológiai vizsgálatra. Hogy megtudjuk, olvasóink milyen időközönként látogatják nőgyógyászukat, online szavazást készítettünk a témában.

Az eredmény azt mutatta, hogy a többség - 48% - évente egy alkalommal, 27% akkor, ha valamilyen problémája adódik, 15% félévente, a szavazók 10%-a pedig egy évnél ritkábban jár orvoshoz. Megkérdeztük dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnket is a témában: hogy látja, milyen időközönként lenne indokolt az orvosnál tett látogatás.

A szükséges minimum?

Dr. Boros Edina szerint alapesetben, ha nincs semmilyen panaszod, és minden korábbi vizsgálati eredményed is jó volt, akkor évente egyszer kell nőgyógyászati szűrővizsgálatra járni. Ilyenkor az orvos megvizsgálja a szeméremtestet, a hüvely falát és a méhszájat. A citológiai vizsgálat során egy megfelelő eszközzel mintát vesz a méhszáj felszínéről, illetve a méhnyakról.

Ezt a hámmintát később laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, hogy megállapítsák, nem figyelhető-e meg rajta valamilyen daganatos elváltozás. Mindez a Papanicolaouról elnevezett PAP-teszttel történik. A levett mintából kenetet készítenek, és a speciális festést követően történik a mikroszkópos vizsgálat.

A PAP-tesztről

A citológiai vizsgálat eredménye P1-től P5-ig terjed. A P1, illetve P2 azt jelenti, hogy a méhnyakról levett mintában a sejtek egészségesek, nincs különösebb teendő. Bár a P2-es eredmény enyhébb gyulladásra utal, az orvosi tapasztalat azt mutatja, hogy felnőtt, rendszeres szexuális életet élő nők körében általában ez az eredmény születik.

A P3-as eredmény esetén megfelelő nőgyógyászati kezelést követően újbóli citológiai vizsgálat indokolt. Amennyiben a lelet ismét P3, úgy valószínűleg szövettani elemzés is szükséges.

A P4-es és P5-ös eredmény már daganatgyanús, illetve rákos sejtekre hívja fel a figyelmet. Ebben az esetben szövettani vizsgálat szükséges: ez általában a méhszáj kúp alakú kimetszését jelenti.

Milyen gyakran járnak szűrésre a nők?

Nőgyógyász szakértőnk szerint azonban az elmélet sokszor más, mint a gyakorlat. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők többsége nem látogatja rendszeresen orvosát. Az egészségügyi statisztikák szerint a magyar nők csupán 30-40%-a jár el évente nőgyógyászhoz. Sok nő sajnos csak akkor megy el vizsgálatra, ha már valami panasza van.

Mikor javasolt sűrűbb nőgyógyászati ellenőrzés?

A szokásos évenkénti vizsgálatnál gyakrabban kell járni annak, akinek valami gond volt a korábbi rákszűrés eredményével, akinek HPV-fertőzése van, akinek petefészekcisztája van, aki hormonpótló vagy más, krónikus kezelésben részesül – mondja dr. Boros Edina.

Ezt is szeretjük