A rákra hajlamos személyiség: segítőkész, kedves, konfliktuskerülő
Szakemberek szerint a túlzott megfelelni vágyás könnyen vezethet daganatos betegség kialakulásához.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos kockázati tényezők megnövelik a rák kialakulásának valószínűségét. Ilyen lehet a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve egyes személyiségvonások is. Ismerd meg a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás eredményeit, és - ha szükséges - próbálj változtatni a gondolkodásmódodon!

A San Francisco-kísérlet

A San Franciscóban található Kaliforniai Egyetem pszichológia tanszékén Lydia Temoshok és Andrew Kneier összehasonlították a rákban, illetve a szívbetegségben szenvedő betegek érzelmi reakcióit. A vizsgálat során a kísérleti alanyok enyhe áramütést kaptak, melyet követően megmérték fiziológiai reakcióikat. Végül megkérték a betegeket, hogy mondják el, mit éreztek a kísérlet alatt.

A és C típusú emberek

A fiziológiai mérések alapján a rákos betegek erőteljesebben reagáltak az áramütésekre, mint a szívbetegek. Ugyanakkor a kutatók kérdéseire válaszolva a daganatos betegek kisebbítették a kellemetlenségeket. Temoshok esetükben bevezette az úgynevezett C típusú személyiség fogalmát - szemben a szívbetegek körében gyakori türelmetlen, agresszivitásra hajlamos A típusú személyiséggel.

Milyen a rákra hajlamos személyiség?

Nehéz gyermekkor

A rákban szenvedőket vizsgáló pszichoterapeuták többsége - például a Carl O. és Stephanie Simonton szerzőpáros, valamint Lawrence LeShan és Ian Gawler - is e személyiségtípushoz hasonló pszichológiai jellemvonásokat figyelt meg.

Általában azok válnak C típusú személyiséggé, akik - okkal vagy ok nélkül - úgy érzik, hogy gyerekkorukban nem kaptak elég szeretetet. A szüleik ingerlékenyek vagy egyszerűen csak hidegek, távolságtartóak voltak, esetleg nagy elvárásokat támasztottak velük szemben. E gyerekek nem kaptak elég támogatást, érzékennyé és esendővé váltak.

Megfelelni vágyás

Később, hogy biztosan szeressék őket, minden igyekezetükkel azon voltak, hogy teljesítsék környezetük elvárásait, a saját hajlamaikról pedig lemondtak. Nagyon ritkán gurulnak méregbe, felnőttként hihetetlenül segítőkészek, és nagyon kedvesek. Konfliktuskerülők, és akár egész életük során képesek háttérbe szorítani az igényeiket és a vágyaikat. Hogy megkapják az olyannyira áhított érzelmi biztonságot, sokszor túl sok energiát fordítanak életük egyetlen aspektusára: a munkájukra, a házasságukra vagy a gyerekeikre.

Amikor ez az aspektus veszélybe kerül, vagy megszűnik - szakmai kudarc, válás, nyugdíjazás miatt, vagy, mert a gyerekek kirepülnek a fészekből -, visszatér a gyerekkori fájdalom. Ráadásul sokszor még a gyerekkorinál is erősebben, az újabb trauma tehetetlenné, kétségbeesetté teszi őket, és alapot teremt ezzel számos betegség kialakulásához - többek között a rák szempontjából is.

Rákszűrés nőknek

Hogy a betegséget megelőzd, illetve időben kiderüljön, fontos, hogy ne feledkezz meg a rendszeres rákszűrésről. A méhnyakrák esetében például évente egyszer kötelező elvégeztetned a vizsgálatot.

Min érdemes változtatni?

Te vagy az első!

Gondold végig, életed különböző területein milyen fontossági sorrendet állítottál fel! A munkában talán nem tudsz azon változtatni, hogy feletteseid igényei az elsődlegesek, és minden körülmények között követned kell az utasításokat, ám otthon ne így alakuljon az életed.

Szakadj el attól a gondolattól, hogy mindig jónak kell lenned, és neked kell idomulni környezeted tagjaihoz, családodhoz. Önbecsülésed fenntartásához és testi-lelki egészséged megőrzéséhez nélkülözhetetlen, hogy ne félj beismerni magadnak - illetve a külvilágnak -, mire van szükséged. Elsőként magadnak akarj megfelelni, a saját érdekeidet tartsd szem előtt, és bátran légy néha önző!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Add ki magadból!

Nyilván tisztában vagy vele, hogy, ha bánatodat, elkeseredésedet magadba fojtod, azzal nem csupán a pszichés, de számos testi betegségnek is jó alapot teremtesz. Ha ennek ellenére mégis nehezedre esik, hogy kiadd magadból a feszültséget, fontos, hogy legalább sportolj valamit. A testedben felgyülemlett negatív töltetű energiáktól a mozgás is megszabadíthat.

Ezen kívül pedig amikor csak teheted, engedj szabad folyást az érzelmeidnek, ne kerüld a konfliktusokat, ne hagyd, hogy a feszültség állandó gombóccá alakuljon a gyomrodban. A jóga, a különféle relaxációs technikák sokat segíthetnek ebben.

Cikkünk David Servan-Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve alapján készült.

A könyvből többek között megtudhatod, hogyan ötvözhetőek a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal, és hogyan állíthatod össze étrendedet úgy, hogy kerüld a rákkeltő ételeket. Segítségével könnyedén kiszűrheted környezetedből a veszélyes anyagokat, ugyanakkor pszichés támogatást is nyújt. A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom.

Kiadja a Park Kiadó.
Ára 2975 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük