A rákra hajlamos személyiség: segítőkész, kedves, konfliktuskerülő

Szakemberek szerint a túlzott megfelelni vágyás könnyen vezethet daganatos betegség kialakulásához.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos kockázati tényezők megnövelik a rák kialakulásának valószínűségét. Ilyen lehet a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve egyes személyiségvonások is. Ismerd meg a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás eredményeit, és - ha szükséges - próbálj változtatni a gondolkodásmódodon!

A San Francisco-kísérlet

A San Franciscóban található Kaliforniai Egyetem pszichológia tanszékén Lydia Temoshok és Andrew Kneier összehasonlították a rákban, illetve a szívbetegségben szenvedő betegek érzelmi reakcióit. A vizsgálat során a kísérleti alanyok enyhe áramütést kaptak, melyet követően megmérték fiziológiai reakcióikat. Végül megkérték a betegeket, hogy mondják el, mit éreztek a kísérlet alatt.

A és C típusú emberek

A fiziológiai mérések alapján a rákos betegek erőteljesebben reagáltak az áramütésekre, mint a szívbetegek. Ugyanakkor a kutatók kérdéseire válaszolva a daganatos betegek kisebbítették a kellemetlenségeket. Temoshok esetükben bevezette az úgynevezett C típusú személyiség fogalmát - szemben a szívbetegek körében gyakori türelmetlen, agresszivitásra hajlamos A típusú személyiséggel.

Milyen a rákra hajlamos személyiség?

Nehéz gyermekkor

A rákban szenvedőket vizsgáló pszichoterapeuták többsége - például a Carl O. és Stephanie Simonton szerzőpáros, valamint Lawrence LeShan és Ian Gawler - is e személyiségtípushoz hasonló pszichológiai jellemvonásokat figyelt meg.

Általában azok válnak C típusú személyiséggé, akik - okkal vagy ok nélkül - úgy érzik, hogy gyerekkorukban nem kaptak elég szeretetet. A szüleik ingerlékenyek vagy egyszerűen csak hidegek, távolságtartóak voltak, esetleg nagy elvárásokat támasztottak velük szemben. E gyerekek nem kaptak elég támogatást, érzékennyé és esendővé váltak.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Megfelelni vágyás

Később, hogy biztosan szeressék őket, minden igyekezetükkel azon voltak, hogy teljesítsék környezetük elvárásait, a saját hajlamaikról pedig lemondtak. Nagyon ritkán gurulnak méregbe, felnőttként hihetetlenül segítőkészek, és nagyon kedvesek. Konfliktuskerülők, és akár egész életük során képesek háttérbe szorítani az igényeiket és a vágyaikat. Hogy megkapják az olyannyira áhított érzelmi biztonságot, sokszor túl sok energiát fordítanak életük egyetlen aspektusára: a munkájukra, a házasságukra vagy a gyerekeikre.

Amikor ez az aspektus veszélybe kerül, vagy megszűnik - szakmai kudarc, válás, nyugdíjazás miatt, vagy, mert a gyerekek kirepülnek a fészekből -, visszatér a gyerekkori fájdalom. Ráadásul sokszor még a gyerekkorinál is erősebben, az újabb trauma tehetetlenné, kétségbeesetté teszi őket, és alapot teremt ezzel számos betegség kialakulásához - többek között a rák szempontjából is.

Rákszűrés nőknek

Hogy a betegséget megelőzd, illetve időben kiderüljön, fontos, hogy ne feledkezz meg a rendszeres rákszűrésről. A méhnyakrák esetében például évente egyszer kötelező elvégeztetned a vizsgálatot.

Min érdemes változtatni?

Te vagy az első!

Gondold végig, életed különböző területein milyen fontossági sorrendet állítottál fel! A munkában talán nem tudsz azon változtatni, hogy feletteseid igényei az elsődlegesek, és minden körülmények között követned kell az utasításokat, ám otthon ne így alakuljon az életed.

Szakadj el attól a gondolattól, hogy mindig jónak kell lenned, és neked kell idomulni környezeted tagjaihoz, családodhoz. Önbecsülésed fenntartásához és testi-lelki egészséged megőrzéséhez nélkülözhetetlen, hogy ne félj beismerni magadnak - illetve a külvilágnak -, mire van szükséged. Elsőként magadnak akarj megfelelni, a saját érdekeidet tartsd szem előtt, és bátran légy néha önző!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Add ki magadból!

Nyilván tisztában vagy vele, hogy, ha bánatodat, elkeseredésedet magadba fojtod, azzal nem csupán a pszichés, de számos testi betegségnek is jó alapot teremtesz. Ha ennek ellenére mégis nehezedre esik, hogy kiadd magadból a feszültséget, fontos, hogy legalább sportolj valamit. A testedben felgyülemlett negatív töltetű energiáktól a mozgás is megszabadíthat.

Ezen kívül pedig amikor csak teheted, engedj szabad folyást az érzelmeidnek, ne kerüld a konfliktusokat, ne hagyd, hogy a feszültség állandó gombóccá alakuljon a gyomrodban. A jóga, a különféle relaxációs technikák sokat segíthetnek ebben.

Cikkünk David Servan-Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve alapján készült.

A könyvből többek között megtudhatod, hogyan ötvözhetőek a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal, és hogyan állíthatod össze étrendedet úgy, hogy kerüld a rákkeltő ételeket. Segítségével könnyedén kiszűrheted környezetedből a veszélyes anyagokat, ugyanakkor pszichés támogatást is nyújt. A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom.

Kiadja a Park Kiadó.
Ára 2975 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük