A horkolás alig ismert oka: leginkább a nőket érinti, és így tehetsz ellene

Ha te is egyre inkább horkolsz, lehet, hogy ez áll mögötte.

Menopauza és alvászavarok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A változókorban lévő hölgyeknél a hormonális változások miatt megemelkedik a szívbetegségek és a stroke kockázata, egy kutatás szerint továbbá a súlyos betegségek kialakulásának veszélyét tovább növeli a pihentető alvás hiánya.

Arról, hogy hogyan lehet mégis eleget aludni ebben az alvásproblémáktól sem mentes időszakban, emellett elkerülni többek között a horkolást is, dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa tájékoztatott.

A menopauza növeli a horkolás valószínűségét

Fiatalabb korban horkolás tekintetében a férfiak vezetnek, ám a menopauza időszakára a nők is felzárkóznak melléjük. A horkolás alvási apnoe, vagyis alvás közbeni légzéskimaradás tünete is lehet. Ennek következtében az alvás nem pihentető, mert ismétlődő légzéskimaradások miatt reggel fejfájósan és fáradtan ébred az ember.

Az érintettek gyakran fel sem ismerik a betegségüket. Az alvási apnoe ma már a beteg otthonában is elvégezhető alvásvizsgálattal kimutatható, és ha a diagnózis után megkezdődik a kezelése, az általa okozott kockázatok is megelőzhetőek.

Az éjszakai hőhullámok is zavarják az alvást

A menopauza rendszerint 40 és 60 éves kor között zajlik le. Ebben az időszakban a hormonális változások miatt számos tünet jelentkezik, ezek egyike a változókori alvászavar. A hölgyek gyakran számolnak be éjszakai kipirulásról és izzadásról. Ez a változókorban lévők mintegy felénél okoz problémát. Az ilyen módon megzavart alvás nem pusztán kellemetlen, de a nyugodt pihenés hiánya tovább növeli az ebben a korban egyébként is fokozott kockázatot jelentő szívbetegségek és stroke kialakulásának veszélyét.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az alváshiány érszűkületet okoz

A Pittsburghi Egyetem kutatói 256, 40 és 60 év közötti hölgy alvását figyelték meg a csuklójukra helyezett eszközök segítségével. A résztvevők alvási szokásait és pszichikai állapotát emellett kérdőíves kikérdezés útján is felmérték.

Egészségi állapotukról vérvizsgálat és ultrahangos érvizsgálat alapján kaptak képet. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak korábban szívbetegséget, nem részesültek hormonkezelésben, nem dolgoztak több műszakos munkarendben vagy szedtek altatókat.

Az eredmények alapján kutatók megállapították, hogy minden egyes elvesztett óra alvás egyenes arányban növelte az érfalon megjelenő plakkok, vagyis lerakódások mennyiségét. Az artériák falának megvastagodása és az ilyen módon létrejött érszűkület azoknál a hölgyeknél volt a legjelentősebb mértékű, akik naponta csak öt vagy hat órát töltöttek alvással.

A feszültség és alvászavar ellenszere - Képeken 6 lazító jógapóz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Más betegségek kialakulásában is szerepe van

Az alváshiányról tudni lehet, hogy jelentősen megnöveli az olyan krónikus betegségek kialakulásának veszélyét, mint a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri zavarok vagy az elhízás. Nőknél ez a kockázat fokozottan jelentkezik a menopauza időszakában, ezért ilyenkor még inkább törekedni kell a kockázatok csökkentésére.

Az éjszakai hőhullámok és izzadás ellen ma már korszerű készítményekkel lehet védekezni, amelyek a menopauza egyéb tüneteit is minimalizálják. Az alvást azonban nem csak ezek a tünetek zavarhatják ebben az időszakban. A változókorban lévő nőknél gyakori a pajzsmirigyproblémák megjelenése, ezek pedig járhatnak olyan tünetekkel, amelyek az alvást akadályozzák.

A hormonális változások miatt sokan számolnak be jelentős súlygyarapodásról is, ami szintén akadálya a nyugodt pihenést, mivel növeli a horkolás kockázatát és súlyosbítja a reflux tüneteit. A korral járó hangulati ingadozások és a depresszió tüneteinek súlyosbodása is nehezítheti az alvást.

Hogyan segíthet az alvásspecialista?

Az alvászavarok kezelésével foglalkozó szakember a saját otthonban végzett alvásvizsgálat eredményeit kiértékeli, majd ha az eredmények alapján felmerül egyéb betegség gyanúja, akkor a szükséges szakorvoshoz irányítja a pácienst. Tanácsokat ad az alvási higiéné kialakításában is, ötleteket az alvási rutin megszervezéséhez. A nőgyógyász által felírt, a menopauza kezelésére szolgáló készítményekkel összhangban javasolhat olyan gyógyszereket és egyéb terápiákat, amelyek az alvást megkönnyítik.

Ezt is szeretjük