Hány órát kell aludni? Téves a 8 órás előírás
Neked is a fejedbe sulykolták, hogy nyolc óra alvásra van szükséged? A legújabb elméletek már mást állítanak, olvasd el, hogy mit!

nagykep?cikkid=163857&kep=ebredes1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezetnek nincs szüksége egy bizonyos számú, alvással töltött órára. Az alvás mennyisége nem olyan kritikus, mint hinnéd. Az alvás rendszeressége az, ami igazán fontos. Mindenkinek más az alvásigénye, a pontosan nyolc órát előíró szabály így inkább általános jellegű, és nem biztos, hogy neked is ideális szám.

A legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége, a 24 órás nap egy meghatározott szakaszában - például este 10-től reggel 6-ig -, elég valószínű, hogy e tekintetben te is tisztában vagy a metrikáiddal. Bár sokan a hétvégéken próbálják behozni a hétköznapok alváshiányát, az alvási szokások efféle hétvégi megváltoztatása felboríthatja az egészséges cirkadián ritmust.

Hasonlóképpen az is felborítja a természetes ciklust, ha az egyik este 9-kor fekszel le, a másikon meg 10-kor - még akkor is, ha mindkét éjszaka ugyanannyi időt töltesz alvással.

Az alvás is önszabályozó módon működik

A szervezet egészen elképesztő önszabályozó képességekkel rendelkezik. Rászoktathatod magad az éjjelenkénti nyolcórás alvásra azzal, ha mindennap ugyanabban az időben fekszel le, illetve kelsz fel - a hétvégéket is beleértve. Azok, akiknek éjjelente öt óra alvás is elég, valószínűleg ugyanannyi időt töltenek mély, pihentető alvással, mint az ennél többet alvók, csak éppen az egyéb alvásfázisok rövidebbek náluk.

A stressz a legfőbb ok

Nem különösebben meglepő, hogy a stressz és a sokáig fennmaradás a rossz alvásért felelős főbűnösök közé tartoznak, ezért fontos az egészséges alváshigiénia kialakítása - vagyis azon szokásoké, melyek az életkortól és az alvást megzavarni képes egyéb tényezőktől függetlenül elősegítik a pihentető éjszakai alvást. A cél ezen egyéb tényezők hatásának a minimalizálása, hogy az álmod nyugodt legyen. A már eddig adott tanácsok mellett íme, néhány további ötlet, amelyek segíteni fognak abban, hogy jól tudj aludni.

Fontos a rendszeresség bevezetése

Ezt nem lehet eleget ismételni: a hét minden napján ugyanazt az alvás-ébrenléti időbeosztást kövesd! Még ha este későn kerültél is ágyba, másnap akkor is a szokott időben kelj fel! Bár ideális és fontos lehet a hét-kilenc óra alvás, legalább olyan fontos, sőt, szinte fontosab is a rendszeresség. Kerüld a szunyókálást, kivéve, ha rendszeresen, mindennap szunyókálsz. Ha viszont a napközbeni rövid alvás a megszokott rutinod része, akkor feltétlenül ragaszkodj hozzá!

Szánj a lefekvés előtt legalább 30 percet az ellazulásra és az alvásra való felkészülésre! Kerüld a serkentő hatású tevékenységeket - például munka, elmaradt teendők miatti idegeskedés, takarítás, számítógépezés, izgalmas tévéműsorok nézése -, melyek megemelik az adrenalinszintedet.

Zavaró tényezők kizárása

Lehetőleg ne tarts a hálószobában a figyelmet elterelő elektronikai és egyéb eszközöket, és a környezet legyen rendezett, hűvös és sötét. A hálószoba legyen az alvás szentélye! Délután, főleg 14 óra után már kevesebb koffeint fogyassz! Szervezetednek időre van szüksége a koffein lebontásához, hogy az ne zavarhassa meg a nyugodt alvást! Ha nem tudsz teljesen lemondani róla, akkor legalább térj át a kevesebb koffeint tartalmazó italokra, amilyen például a tea.

Alkohol mellőzése

Légy óvatos az esti alkoholfogyasztással! A lefekvés előtti órákban elfogyasztott egy-két pohár bor megváltoztatja az alvást. Érdemes lehet kipróbálni, hogy néhány napig egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt, és megfigyelni, másnap frissebbnek érzed-e magad.

Az ébrenléti életet is igyekezz minél rendszeresebbé tenni. Ha lehetséges, mindennap ugyanabban az időben végezz testmozgást, és ugyanazokban az időpontokban költsd el az étkezéseidet. Arra az esetre, ha valami okból kénytelen vagy későbbre halasztani az ebédet, tarts kéznél valami tápláló csemegét, és azt edd meg akkor, amikor ebédelnél. Mindig add meg szervezetednek azt, amit az elvár!

Cikkünk dr. David B. Agus A betegségek kora lejárt című könyve alapján készült.

Élhetsz egészségesen, amíg meg nem halsz? Megúszhatod a szervezetedet legyengítő nyavalyák és betegségek nélkül? Meghosszabíthatod életedet néhány igazán boldog évvel? A betegségek kora lejárt című New York Times-bestsellerben dr. David B. Agus vezető onkológus, kutató és technológiai újító - Lance Armstrong, Al Gore és több híresség orvosa - megválaszolja a korábban nyitva hagyott kérdéseket, megkérdőjelezi az ősi bölcsességeket, és eloszlatja a félreértéseket: megtudod tőle, mit is jelent az egészség valójában.

Többek között azt is elárulja, a kisebb-nagyobb gyulladások lappangó forrásai - a magas sarkú cipőtől a megfázásig - hogyan vezethetnek halálos szívrohamhoz vagy akár őrülethez, és, hogy mi az az egy dolog, amivel megóvhatod egészségedet és boldogságodat, teljesen ingyen.

Kiadja a Athenaeum Kiadó.
A könyv ára 3490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük